Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

x(0) = y(0) = z(0) = 1, x΄ = 10(y-x), y΄ = x(28-z)-y, z΄ = xy-8z/3

Αυτό το κείμενο ανεβάστηκε με τον παραπάνω τίτλο στο indymedia από το τμήμα μουσικών προαγωγών. Καθότι η ανταπόκρυση ήταν κυρίως από τρολ επισκέπτες της O.A.Blog αποφάσισα να ρισκάρω το κώψιμό του ανεβάζοντάς το εδώ
____________________________________________________________________

η επανάσταση απαιτεί, ακριβώς για τα συμφέροντα
του σοσιαλισμού, οι μάζες δίχως δεύτερη κουβέντα
να υπακούουν στη μόνη θέληση των αρχηγών του
προτσέσου της εργασίας
Λένιν

Αν θέλαμε ν’ αναλωθούμε σε σοβαρό σχολιασμό μιας γελοιότητας δε θα βάζαμε την «πεταλούδα» του Λόρεντζ σα τίτλο, αλλά το «ΑΧΑΧΟΥΧΑ!!!». Επειδή, όμως, θα χρειαστεί πολλές φορές ακόμα στη ζωή μας να δείξουμε λύπηση και να ευπρεπίσουμε την κριτική μας, σκεφτήκαμε πως δεν αξίζει τον κόπο να συμβεί αυτό και τώρα. Έτσι και με το φόβο μη μας μπουζουριάσουνε για ασέβεια νεκρού αποφασίσαμε να αφήσουμε το τσιτάτο (εμμέσως) ασχολίαστο και ο τίτλος να ‘ναι απλά μια αφορμή για σκέψη μετά την ανάγνωση του κειμένου.
Όσοι είχαν την ατυχία ν’ ασχοληθούν μέσω της δράσης τους με τη δράση κάποιων πολιτικών ομάδων και όσοι είχαν τη δυστυχία να μπορούν να συγκρίνουν τις καλές με τις κακές εκφάνσεις μιας ομάδας βάσει του τι συνθήκες επικρατούσαν στις μεν και στις δε, αυτοί λοιπόν σίγουρα θα εκφράσουν κάποιο παράπονο για τις διαθέσεις και τις συμπεριφορές των ομάδων με τις οποίες συναναστράφηκαν εκτός των γραμμών τους. Βέβαια, θα μπορούσε κανείς να απορρίψει απ’ τους προαναφερθέντες αυτούς που ανήκουν σε κάποια οργάνωση με το σκεπτικό ότι αυτή η φράση τους μπορεί να ‘ναι μια πιασάρικη ρητορεία ή σοφιστεία απέναντι στο κοινό των οργανωτικά ανένταχτων. Θα μπορούσε εφόσον αυτό δε συνιστούσε παραδοχή αυτής της αλήθειας για τους οργανωτικά ανένταχτους. Πιο απλά, αν κάποιος αρνηθεί τον ισχυρισμό ενός ΕΑΑΚίτη περί της καπελωτικής δράσης της ΠΚΣ με το επιχείρημα ότι αυτά τα λέει επειδή είναι πιασάρικα στον κόσμο, τότε αυτομάτως παραδέχεται ότι στη συνείδηση του κόσμου παίζει πολύ η θετική συσχέτιση οργάνωση-καπέλωμα.
Φυσικά, υπάρχει και η όχι αμελητέα υπόθεση ο κόσμος να ‘ναι αυτής της άποψης λόγω της πλύσης εγκεφάλου που «τρώει» απ’ το σύστημα ενάντια σ’ αυτούς που τον κάνουν να παλεύει ενάντιά του. Δηλαδή να ‘ναι προσωπικής φύσεως το μπουνίδι που θα φάει ένας τυχαίος του κόσμου αν επιχειρήσει να βάλει δικιά του αφίσα σε χώρο κατοχυρωμένο από τις τρεις καθεστωτικές δυνάμεις (εκ δεξιών ΔΑΠ, ΠΑΣΠ εξ αριστερών ΠΚΣ). Να ‘ναι καθαρή σύμπτωση η αναλογία θράσους και μεγέθους μιας οργάνωσης. Να ‘ναι πολιτική ανωριμότητα το να χαλιέται κανείς με το καδράρισμα του μπλοκ του συλλόγου του από φρικαρισμένους κνίτες με κόκκινα καδρόνια και μπλε συνθήματα. Να ‘ναι οι προβοκατορολογίες που κάνουν τον κόσμο να σιφιλιάζεται όταν βλέπει τη διαμάχη για το πώς θα λυθεί ένα πρόβλημά του να την υποσκελίζει η διαμάχη για το πιο μοντέλο εκπαίδευσης είναι αστραφτερότερο. Να ‘ναι απλά αισθητικής φύσεως η κεραμίδα που τρώγανε όλοι οι καταληψίες με τα γιγαντοπανώ της ΠΚΣ στην κατελημένη σχολή τους. Να ‘ναι μόνο καχυποψία το να βρίσκεις κακό στο πρήξιμο που πέφτει προς το να μην κατέβει κανείς με το σωματείο του, αλλά να κατέβει με τα ταξικά («ταξικά» ως συνέπεια του «αναρχικά» ή του «ορθόδοξα κομμουνιστικά» ή του «αντιεξουσιαστικά» ή του «ψαγμένα κομμουνιστικά» κτλ) συνδικάτα.
Ακριβώς επειδή τα παραπάνω δείχνουν με μεγάλη πιθανότητα ότι ο κόσμος παραλογίζεται όταν συνδέει οργάνωση με καπέλωμα, ακριβώς γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε ως προκατελημένοι, μικροαστοί αυτόνομοι να δείξουμε ότι αυτό που μας δείχνουν ολοφάνερα οι πιθανότητες είναι εσφαλμένο.
Μιας και το μυαλό μας υπέφερε από ασυνάρτητες συνδικαλιές του τύπου «η συγγραφή προκήρυξης είναι οργάνωση», «η διαδήλωση είναι οργάνωση», «η ομαδική μαλακία είναι οργάνωση», αλλά κυρίως για να μην προκύψουν αμφισβητούμενα συμπεράσματα λόγω αμφισβητούμενων υποθέσεων, θα δώσουμε έναν ορισμό της οργάνωσης. Προφανώς δεν είμαστε ενάντια στην οργάνωση όπως αυτή νοείται με την καθαυτή της σημασία, δηλαδή ως συντονισμό κάποιων ανθρώπων που έχουν μια κοινή επιδίωξη. Το να κόβει ο ένας τα μήλα και ο άλλος να τα μαζεύει αποτελεί την οργάνωση που πραγματεύεται το επιχείρημα μόνο σε χαμηλής ποιότητας ρητορικά τεχνάσματα και σε φαλαινοθηρικού μεγέθους χαζομάρας μυαλά. Ως οργάνωση, λοιπόν, εννοούμε μια ομάδα ανθρώπων, γνήσιο υποσύνολο της κοινωνίας, εφοδιασμένη με μια διαδικασία μέσω της οποίας εξάγονται οι απόψεις που χαρακτηρίζουν την ομάδα αυτή. Όταν λέμε «χαρακτηρίζουν την ομάδα αυτή» εννοούμε ότι το κάθε μέλος της οργάνωσης, ως μέλος της οργάνωσης, χαρακτηρίζεται απ’ την εξαχθείσα άποψη. Αν υπάρχει μέλος που διαφωνεί εν τέλει μ’ αυτή, αυτό θα πρέπει να γίνεται με τρόπο τέτοιον ώστε να μην ακυρώνει την ιδιότητά του ως μέλος της οργάνωσης. Το τελευταίο προστατεύεται καταστατικά επί ποινή «εκφυλισμού» του κόμματος-παράταξης-σχήματος-κτο στην καθαυτή έννοια της οργάνωσης. Πιο απλά δεν έχει νόημα να πει κανείς πως είναι κουκουές αν σέβεται τις αποφάσεις του ΚΚΕ στο βαθμό που ταιριάζουν αυτές με τα γούστα του, για τον ίδιο λόγο που δεν είναι Γιωργικός αυτός που ενστερνίζεται τις απόψεις του φίλου του του Γιώργου στο βαθμό ακριβώς που ταιριάζουν με τις δικές του.
Ακολουθώντας την ίδια συλλογιστική με πριν έχουμε πως έξω απ’ τις διαδικασίες της οργάνωσης το κάθε μέλος της επιτρέπεται (επειδή είναι μέλος της το επιτρέπεται νοείται συγχρόνως με όρους εξωτερικής ανθρώπινης επιβολής, καταστατικά και λογικά) να δράσει υπό μία συγκεκριμένη άποψη στο βαθμό που αυτή δεν αντιφάσκει με εξαχθείσα άποψη της οργάνωσης. Το παραπάνω φανερώνει τη δυναμική προς μία ομοιομορφία της οργάνωσης η οποία με τη σειρά της εξηγεί γιατί όλοι μα όλοι οι ενταγμένοι σε κάποιον οργανωμένο πολιτικό χώρο θεωρούν ή τείνουν να θεωρήσουν τον χώρο τους «τη μόνη συνεπή τάδε (επαναστατική, κομμουνιστική, αντιεξουσιαστική κτλ) δύναμη». Θα μπορούσε κανείς να αντιτείνει ότι ακριβώς επειδή τον θεωρούν «τη μόνη συνεπή τάδε δύναμη» ανήκουν σ’ αυτόν και όχι επειδή ανήκουν σ’ αυτόν τον θεωρούν «τη μόνη συνεπή τάδε δύναμη». Καταρχάς για να κουφαθεί κανείς υπάρχουν και πιο ανώδυνοι τρόποι απ’ το ν’ ακούει τέτοιες κοτσάνες, όπως πχ το να πάρει ένα πιστόλι με καψούλια απ’ τα Τζάμπο και να πυροβολάει τ’ αφτιά του. Δηλαδή ποιόν κοροϊδεύουμε; Πόσοι εντάσσονται σε μια οργάνωση μ’ αυτό το κριτήριο και πόσοι με κριτήρια του τύπου «ν’ αλλάξουμε την οργάνωση εκ των έσω» ή «διοίν κακοίς το μη χείρον βέλτιστον» ή ακόμα-ακόμα και με τελείως απολίτικη συλλογιστική. Χάριν της συζητήσεως, όμως, δεχόμαστε ότι έτσι ισχύει. Ωραία! Αυτό που λέμε μεις είναι ότι (ας το πάρει το παλιάμπελο) κάποιος εντάσσεται μ’ αυτό το κριτήριο σε μια οργάνωση, τώρα, από κει και πέρα αυτό το κριτήριο προκύπτει ως συνέπια των λειτουργιών της οργάνωσης (το «επιτρέπεται» που αναφέραμε πιο πάνω). Έστω, όμως, ότι κι αυτό ακόμα το τελευταίο είναι λάθος. Αυτό που παραμένει αναντίρρητο είναι το γεγονός ότι εξορισμού ο ενταγμένος σ’ ένα οργανωμένο πολιτικό χώρο, άσχετα αν θεωρεί ή αν υπάρχει δυναμική προς το να θεωρήσει ότι η οργάνωσή του είναι «η μόνη συνεπής τάδε δύναμη», δρα σύμφωνα μ’ αυτό το κριτήριο, η δράση του αυτό φωνάζει όταν είναι αλυσοδεμένη στην άποψη της οργάνωσης περί δράσης.
Όταν τα παραπάνω τα βλέπουμε σε οργανώσεις που δεν απασχολεί κανέναν η δράση τους ή η δραστηριοποίηση του μαζί τους (βλ ΟΑΚΚΕ) τότε έχουμε μια εμπειρική εξήγηση του γιατί όταν ξεκαρδίζεται κανείς σφίγγει την κοιλιά του. Το γέλιο, φυσικά, κόβεται μαχαίρι όταν ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες οργανώσεις. Η δράση του κάθε ατόμου καναλιζαρισμένη απ’ την ισοδυναμία [οργάνωσή μου]<->[συνεπής τάδε δύναμη] είναι δυσκίνητη ή μη έγκυρη σε μη διασαφηνισμένα απ’ την οργάνωση θέματα, ενώ σε ληγμένα θέματα είναι άκαμπτη. Για την απόδειξη αυτών αρκεί να δούμε ότι η ισοδυναμία [οργάνωσή μου]<->[συνεπής τάδε δύναμη] έχει την ίδια αληθοτιμή με τις συνεπαγωγές [οργάνωσή μου]->[συνεπής τάδε δύναμη] και [όχι οργάνωσή μου]->[όχι τάδε ή όχι συνεπής τάδε δύναμη]. Όλα αυτά δείχνουν ότι δε μπορούμε να μιλάμε για συμπόρευση επί ίσοις όροις της οργάνωσης και των εκτός της οργάνωσης. Μ’ αυτό και με το δεδομένο ότι οι εντός πιστεύουν μόνο στις διαδικασίες τους όσον αφορά την εξαγωγή άποψης για δράση έχουμε ότι το σομπρέρο ενυπάρχει στη φύση της οργάνωσης, είναι κάτι συζητήσιμο κι εφόσον είναι πραγματοποιήσιμο είναι και θεμιτό απ’ όλες τις απόψεις (ως διαπαιδαγωγητικό). Βλέπουμε, λοιπόν, ότι χωρίς να συγκεκριμενοποιήσουμε τρομερά την οργάνωσή μας (για την ακρίβεια: καθόλου) προκύπτουν ήδη εξουσιαστικές τάσεις στους ανήκοντες στην οργάνωση απέναντι στην υπόλοιπη κοινωνία. Έτσι το αν η οργάνωση θα κάνει χρήση του καπελώματος θα κριθεί από την αίσθηση του χιούμορ που έχει (με ρεσιτάλ γελοιότητας να δίνει το ΝΑΡ) ή με όρους δυνατοτήτων (βλ ΚΚΕ).
Ό,τι προαναφέραμε δείχνει καθαρότατα τη φύση του μετώπου που μπορεί να υπάρξει παρουσία ή (ακόμα χειρότερα) υπό την αιγίδα μιας οργάνωσης. Το καλύτερο που μπορεί να πετύχει κανείς στη σύσταση ενός μετώπου είναι το minimum των υποχωρήσεων απ’ τις θέσεις που παράγουν ασυμφωνία και ποτέ η παραγωγή συμφωνίας μέσω της παραγωγής απόψεων. Πράγμα που ‘ναι το ίδιο με τ’ ότι σ’ ένα τέτοιο μέτωπο οι εκτός της οργάνωσης (ανένταχτοι ή άλλοι οργανωμένοι) καλούνται ν’ ανακαλύψουν συγκεκριμένα την αλήθεια της οργάνωσης και όχι γενικώς μιαν αλήθεια η οποία μπορεί απλά να τύχει να είναι της οργάνωσης. Με πιο απλά λόγια η καλύτερη άσκηση για τους εντός του μετώπου και εκτός της οργάνωσης είναι η πρόσληψη (άντε και η σύγκριση όταν είναι κατάλληλα πλατύ το μέτωπο) ετοιματζίδικων αληθειών και η εύρεση κοινών τόπων, ενώ η παραγωγή ιδεών ούτε ως προθέρμανση δε συναντάται. Συμπερασματικά, δε μιλάμε καν για βοήθεια στον κόσμο να αυτοοργανωθεί, να αυτενεργήσει ή να πάρει πρωτοβουλίες. Επιπλέον, δεχόμενοι ότι η ισότητα κατακτάται χάρις σε μια συγκεκριμένη διαδικασία εφόσον εκεί η διαπραγμάτευση απόψεων αρχινάει από μηδενική βάση και προχωράει με τους συντελεστές της ν’ αμφισβητούν τα πάντα και να δέχονται την πιθανότητα αλήθειας της οποιασδήποτε πρότασης, δεχόμενοι αυτό έχουμε ότι οι ανήκοντες στο μέτωπο και όχι στην οργάνωση δεν αποκτάνε καλύτερη αντίληψη περί ισότητας μέσω της δράσης τους στο μέτωπο. Αυτό, ενισχυμένο, ισχύει και για τους μες στην οργάνωση λόγω της αντίληψής τους που τους προδιαθέτει υπέρ της οργάνωσης, άρα θεωρεί δευτερευούσης σημασίας, ως προς την διερεύνηση της αλήθειας, την αντιληπτική ικανότητα των υπολοίπων.
Όλα τα παραπάνω βγήκαν κάνοντας αστείες παραδοχές χάριν της γενικότητας των συμπερασμάτων: Καταρχάς δεν έγινε αναφορά στο αν οι αποφάσεις στην οργάνωση παίρνονται ιεραρχικά ή όχι (θα δαγκώσουμε ομαδικώς αυτόν που θα πει ότι στη δικιά του οργάνωση υπάρχει αμεσοδημοκρατία). Έχει πολύ πλάκα να δει κανείς τις συνέπιες της (θεμιτής) αντικατάστασης του διπόλου «οργάνωση-εκτός οργάνωσης» από το δίπολο «ιεραρχικά ανώτερος-ιεραρχικά κατώτερος στην οργάνωση». Κατά δεύτερον δεν απορρίψαμε τη δυνατότητα της οργάνωσης να ‘χει κατακτήσει ή να μπορεί πάντα να κατακτά την αλήθεια (υπόθεση που δεν τολμά να προφέρει καμιά φυσική επιστήμη και που καταντά για χοντρά γέλια αν αναλογιστούμε ότι η συνέπεια της αριθμητικής είναι ανοιχτό θέμα). Τέλος αφήσαμε αόριστο το αν η κάθε άποψη της οργάνωσης είναι κατανοητή από κάθε μέλος της οργάνωσης (η πραγματικότητα κι εδώ μας χτυπάει την πόρτα: πόσοι κνίτες μπορούν να εξηγήσουν γιατί δεν είναι στο ΕΚΚΕ ή έστω στην ΟΚΔΕ και πόσοι μπάχαλοι συνειδητοποιούν, έστω και με τη δικιά τους πολιτική ορολογία, τι το επαναστατικό έχει το να κλέβεις έναν κοινόχρηστο χώρο για να πας εσύ ταξιδάκι;). Ας αναλογιστούμε τι θα δούμε αν αυτή η μελέτη γίνει πιο συγκεκριμενοποιημένη… Βασικά δε θα δούμε και τίποτα καινούριο. Απλά θα ‘χουμε μια αιτιολόγηση για την προδοτική μύξα που ξεχειλίζει απ’ όλους τους πόρους των ισχυρών (κατά φαντασίαν ή όχι) οργανώσεων.
Κλείνοντας, αυτό που είναι το ζητούμενο να υπάρχει είναι η οργάνωση με την καθαυτή της σημασία και μόνον, χωρίς φρουφρού κι αρώματα προκαλύμματα της μπίχλας. Αυτής και μόνον αυτής οι διαδικασίες εξασφαλίζουν ευδιάκριτα σύνορα μεταξύ των απόψεων και δεν τα σκεπάζουν μέσω του ανήκειν, αυτές οδηγούν το κάθε άτομο ν’ ακολουθήσει μια άποψη και όχι ένα κόμμα-σύνολο ανθρώπων, αυτές είναι που ωθούν στην κριτική σκέψη και όχι στη δογματική αντιμετώπιση ενός «επαναστατικού» φορέα, αυτές προάγουν την ενεργό συμμετοχή και όχι την άφεση στις δράσεις ή στο επαναστατικό κύρος του κόμματος, αυτές κινητοποιούν ακριβώς αυτούς που θέλουν ν’ αγωνιστούν, αυτές ακριβώς εξασφαλίζουν τον περιορισμό του διλήμματος «αγώνας υπό εμού ή καναπές», αυτές ωθούν στη συνεχή πρόσληψη πληροφορίας και όχι στην άκριτη εμπιστοσύνη της καθοδήγας, αυτές εξαναγκάζουν τον κόσμο να πάρει πρωτοβουλίες και να μη λειτουργεί κανείς ως μέσος όρος της οργάνωσης.
____________________________________________________________________
πληροφορίες
1) άσχετο Το γράφημα της πεταλουδας του Lorentz με το κείμενο "για οποιον ενδιαφερετε για το μη γραμμικο συστημα διαφορικων εξισωσεων με τις συγκεκριμενες συνθηκες που παρουσιαζονται στον τιτλο, η απεικονιση του στο χωρο των φασεων μας δινει τον ελκυστη του Lorentz, τη λεγομενη και πεταλουδα του Lorentz στις τρεις διαστασεις, το συστημα ειναι χαοτικο αλλα ταυτοχρονα εχει σταθεροτητα και ειναι ντετερμινιστικο!" του φυσικός
2) ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ "Απόλυτα σωστή η ανάλυση αλλά ποιες είναι σήμερα οι οργανώσεις ή/και οι μορφές οργάνωσης με τα χαρακτηριστικά που πιστεύεις εσύ ότι πρέπει να εχουν?ΚΟΙΝΩΣ αν σιχαθήκαμε όλους τους παραπάνω που ανέφερες ΠΩΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ?" του ..............
3) δεν μας λες, ρε φίλε "ΑΠΟ ΠΟΙΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΣΙΤΑΤΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΕΙΣ;ΔΕΝ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΔΗΛΩΣΕΙΣ;" του Μπουχάριν
4) η απάντηση μου που κώπηκε (βλ σχόλια) http://athens.indymedia.org/admin/edit.php?id=917298
____________________________________________________________________
σχόλια
1) γενικα συμφωνω "αλλα εχει καποια κενα η αναλυση σου...αυτο που λες ως καθεαυτη οργανωση απο οτι καταλαβαινω ειναι το ιδιο το μετωπο παλης που αναφερεσαι (απο τη στιγμη που καθε τι διαχωρισμενο απο αυτο οπως και εαν το ονοματιζε κανεις θα ειχε τα ιδια αποτελεσματα με αυτα που περιγραφεις). Αλλα εγω βλεπω οτι μεσα και απο αυτο το μετωπο προκυπτουν τασεις, ομαδες, φραξιες που αλληλοσυγκρουονται πολλες φορες και παλι συμβαινει αυτο που περιγραφεις. Δηλαδη μηπως εν τελει το ζητημα δεν ειναι οργανωτικο αλλα πολιτικο; Προφανως δεν καθαγιαζω με αυτο καποια οργανωση, αλλα νομιζω οτι πρεπει να λαβεις υποψιν σου οτι μια αριστερη η αντιεξουσιαστικη οργανωση αποτελει προιον της ταξικης παλης, δηλαδη προιον διαδικασιων εντος καθεαυτης οργανωσης. Και ας πουμε οτι οι επαναστατες αυτο δεν το θελουμε, δεν μπορουμε να εμποδισουμε τους ρεφορμιστες να το κανουν. Σε αυτο ποια ειναι η απαντηση; Οχι, δε θεωρω οτι ειναι αυτο που κανουν οι ρεφορμιστες αλλα για επαναστατικους σκοπους γιατι τοτε θα αρνιομουν τη διαλεκτικη σχεση μορφης-περιεχομενου. Δηλαδη ασχετα με τις δικες σου προθεσεις, απειδη στην καθεαυτη οργανωση υπαρχουν ρεφορμιστικες τασεις εξ ορισμου (αν θες σου εξηγω γιατι δε γινεται αλλιως αν και εμπειρικα και μονο δε νομιζω κανεις να διαφωνησει). Αυτες οι τασεις οδηγουν το κινημα στην ηττα και στο συμβιβασμο. Αυτες οι τασεις προσπαθουν να περιχαρακωσουν εναν κοσμο με τις μορφες που εσυ κρινεις και για τους σκοπους που επισης αναλυεις, γιατι οι αποψεις τους οδηγουν στην ηττα και αρα δεν μπορουν να αντιπαρατεθουν πολιτικα με εσενα. Πολιτικα και οργανωτικα, ποια θεωρεις οτι πρεπει να ειναι η απαντηση σε αυτο;" του μπατιρης μουσικος που δεν προαχθηκε
2) δια ταύτα! "Ίσως είναι μπουρδουκλωμένο το κείμενο, οπότε δε φένεται καλά αυτό που εννοώ. Κατ' αρχάς δεν είπα να μπούμε στο φλόρουμ, ούτε να συσταθεί κάνα άλλο μέτωπο μιας απειροστής συμφωνίας (ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό, ενάντια στη δεξιά, ενάντια στους κακούς κτλ) καθόσον αυτό θα συνιστούσε οργάνωση με την οχι καθαυτή σημασία της. Επιπλέον δεν έγινε λόγος για μια ειρηνική σ' όλα τα επίπεδα επαφή των συνιστοσών αυτού του "μετώπου" που λέω. Ίσα-ίσα λόγω του επιθυμιτού της πάλης αυτής κάνω όλη αυτή την κριτική. Κατά τρίτον δεν είπα να κάνουμε συντονιστικό αυτονόμων (με συζητήσεις για το αναρχικό κίνημα) ούτε να διώξουμε τις παρατάξεις απ' όλα τα μορφώματα κοινής πάλης. Το τι κάνουμε τώρα χωρίζεται σε δύο φάσεις: αφενώς με τι θέλουμε να αντικατασταθεί η υπάρχουσα κατάσταση και αφεταίρου πώς θα γίνει αυτό. Όταν μίλαγα για οργάνωση με την καθαυτή της σημασία εννοούσα ένα συντονισμό ανθρώπων με μια κοινή επιδίωξη. Αν δεις την προβληματική που θέτω στην οργάνωση και τον ορισμό που της δίνω τότε βλέπεις το τι θεωρώ ως ζητούμενο: ένα μόρφωμα που δε θα χαρακτιρίσει πολιτικά τα μέλη του, αλλά απλώς θα είναι μια διαδηκασία συντονισμού ανθρώπων κοινής επιδίοξης προς την κοινή (του κάθε υποσυνόλου) επιδίοξη, μια διαδηκασία οργάνωσης των ατόμων. Τώρα για το πως αυτό είναι μια περίεργη ιστορία... Ίσως θα 'πρεπε πρώτα να βρεί κανείς μια λύση γι' αυτόν που θέλει ν' αγωνιστεί σ' ένα κουκουεδοκρατούμενο μέρος. Είναιακριβώς το ίδιο αναλογικά. Κάθεται στον καναπέ του; Αγωνίζται εντός-εκτός του ΚΚΕ ελπίζοντας ή/και προωθώντας κάτι καλύτερο; Κάνοντας μόνος του αυτό το συντονιστικό για να πράττει πολιτικά με τον αδερφό του; Αυτό το μόρφωμα πρέπει να 'ναι μαζικό εξορισμού, τα υπόλοιπα είναι τακτικισμός (δεν τον κατακρίνω)" του τμήμα μουσικών προαγωγών
3) συντροφε "ανακαλυπτεις τον κοσμο μου φαινεται... Δεν υπαρχει απολιτικ συντονισμος οποτε ειτε το θες ειτε οχι ταμπελα θα χεις... Παντως εγω πιστευω οτι αν στον συλλογο μου διαλυονταν ολες οι "οργανωσεις" και κατεβαιναν δυο προτασεις, η μια καταληψη και η αλλη μαθημα θα αποτελουσαν οργανωσεις οπως τις οριζεις με ολα τα φρικιαστικα επακολουθα που εντοπιζεις (και δυστυχως παντα θα εχει η ταξικη παλη...). Οποτε μετα πρεπει να διαλυσουμε και το συλλογο, οποτε ω! του θαυματος ανακαλυπτουμε οτι το αντίθετο της οργανωσης ειναι ο ατομισμος. (μη σου πω οτι επειδη ο ταξικος εχθρος ειναι ουτως η αλλως οργανωμενος καταληγουμε στην υποταγη). Εν τελει το κειμενο σου αντανακλα τον δικαιο φοβο του ατομου μηπως αφομοιωθει σε μια συλλογικοτητα, ετσι ειναι ομως οι συλλογικοτητες! Οταν αποφασιζεις να δρασεις συλλογικα-πολιτικα, αυτοι ειναι οι κινδυνοι." του οργανωμενος
4) ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ "Άλλο οι εξουσιαστικές οργανώσεις με ιεραρχία ανώτερος προς κατώτερο και άλλο οι οργανώσεις γενικά..." του ..............
5) ??? "Μα καλά ρε οργανωμένε απαντάς σε μένα ή σε κάναν άλλο; Καταλαβαίνω να βαριέται κανείς να διαβάζει ένα στριφνογραμμένο κατεβατούρι και να σχολιάζει την αίσθηση που του δίνει η πρώτη ματιά, αλλά το τελευταίο μου σχόλιο δεν ήτανε και η σοβιετική εγκυκλοπαίδια...
Είπα ο καψερός να κατεβούνε δύο προτάσεις "κατάληψη"-"¨μη κατάληψη"; Ούτε καν ως στόχο δεν το έθεσα. Συντονισμός ανθρώπων με κοινή επιδήωξη είναι να 'μαστε μαζί στο ζήτημα του ννπ (όσο εξειδηκευμένα το θες, δεν είμαι στο ΣΥΡΙΖΑ για να μή διακρίνω την επιζήμια αοριστολογία) και να μην είμαστε σ' ένα άλλο, χωρίς αυτή η διαδηκασία να νοηματοδωτείται ως ιδρυτικό οργάνωσης και διάλυση οργάνωσης αντίστοιχα. Ειδικά για το τώρα αναφέρθηκα ρητά στο σχόλιο. Είναι θέμα τακτικής το πως θα γίνει αυτό και όχι να το κοτσάρουμε "μπαφ" εδω πέρα ωσάν κουκουέδες που κάνουν εισαγωγή σοσιαλιστικής παιδείας-οικονομίας απ' το μέλλον. Αυτό με τον ατομισμό δε το κατάλαβα... Που κωλάει; Έχω πρόβλημα νομίζεις να δεχτώ να μου προσέχει ο γείτωνας το μωρό όσο εγώ θα του φτιάχνω τη βρύση; Οργάνωση δεν είναι αυτό; Συντονίζομαι προς μια κοινή επιδίοξη. Και σ' αυτό το παράδειγμα και στην περίπτωση του αγώνα. Πιστεύω πως ζητούμενο είναι να κατέβουμε με τη ΓΕΣΕΕ με μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση και όχι με τα ταξικά συνδηκάτα της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης; Είναι διάφοροι άλλοι υπέρ της ίδιας άποψης; Ωραία! Που είδες να με χαλάει να μαζωχτούμε και να κάνουμε μια κοινή δράση γι' αυτό; Αυτό που λέω είναι ότι οι συγκεκριμένοι διάφοροι μπορεί να 'ναι απόψεων και πρακτικών συγκρουόμενων με τις δικές μου μέχρι πρότινος και που μπορεί να ξαναγίνουν στο προσεχές μέλον αντίπαλες και ότι αυτό δε πρέπει να συνιστά πρόβλημα της κοινής μας δράσης στο τώρα. Σ' αυτό το σημείο η οργάνωση (όχι με την καθαυτή της σημασία) είναι επικήνδυνα άκαμπτη και αυτό αναλύεται πιο πάνω.
Κατανοώ τις επεκτάσεις της συμπερασματολογικής δομής του κειμένου όσον αφορά τα σωματεία, τις πολιτιστικές ομάδες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς να εμπεριέχεται στον ορισμό της οργάνωσης με τη μη καθαυτή σημασία. Αν, όμως, δει κανείς καθαρότερα το κείμενο θα προσέξει ότι το έχω αφιερώσει όλο στην κριτική των οργανώσεων και την αντιπρόταση τη χώνω αρνητικά σ' ένα πολύ μικρό μέρος του (το οποίο κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί επιπλέον κριτική των οργανώσεων). Αντί, λοιπόν, ν' αναλωνόμαστε σε συνδηκαλιές ή επικρίσεις της αντιπρώτασης θα 'ταν προτιμότερο ν' αποδείξουμε ή ότι λέω μαλακίες κι όλα έχουν περίφιμα ή να βγάλουμε μια αντιπρόταση που, αν δε μπορεί να μην αντιφάσκει με την κριτική, τουλάχιστον να 'χει το ελάχιστο κόστος"
του τμήμα μουσικών προαγωγών

Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΕΝΑΚ-ΣΟ το ίδιο συνδηκάτο

τι είναι η ΕΝΑΚ;

από κερκυραίος 9:58μμ, Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008
(Τροποποιήθηκε 3:43μμ, Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008)

θεματικές: Ανένταχτο

ζητώ πληροφορίες

Διάβαζα για τη Λευκίμη κάτι άρθρα και πέτυχα κάποια της ΕΝΑΚ. Δεν είμαι και τελείως αδρανής, αλλά κάποια πράγματα μου ξεφεύγουν. Δεν την έχω ξανακούσει γενικώς. Μπορεί κανείς να δώσει πληροφορίες για τη δράση της, για τις απόψεις της και την πολιτική προέλευση των οργανωτών της;

Δεν ξέρω πολλα...

από συριζαιος 11:24μμ, Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

αλλα ειναι στο ΣΥΡΙΖΑ.

Γενικα απο αυτα που διαβαζω στο ιντυμηντια ειναι πολυ καλη κινηση και το γεγονος οτι εχουν προτασεις περα απο στειρα αρνηση και οτι ειναι με την ενοτητα της αριστερας δειχνει οτι ειναι πολυ ελπιδοφορα κινηση.
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=850666


Μια διευκρίνηση

από Κερκυραίος 3:08πμ, Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Θα τους στείλω και ένα μέιλ να μας πουν κι αυτοί...

ωστόσο διαβάζοντας λέει ξεκάθαρα ότι η ΕΝΑΚ δεν είναι συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο μέλη της συμμετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα άρθρα τους έχω να παρατηρήσω επίσης ότι μια γυναίκα από την ΕΝΑΚ ήταν υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ και ένας άλλος είναι μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

1

από μι@ 3:43μμ, Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

τι είναι; κλασσικός αριστερίστικος λαϊκισμός... γεμίζουν συνθήματα την πόλη σαν το "ΕΝΑΚ η φωνή σου" και παρόμοιες βλακείες, προσπαθόντας να προσελκύσουν κανα πιτσιρίκι που δεν είναι τόσο ηλίθιο ώστε να γίνει κνιτης. Σε αυτό περιορίζεται η δράση τους και σε καμία ρεφορμιστικό κείμενο. Επίσης απο όσο γνωρίζω ήταν στο ΣΥΡΙΖΑ ώσπου άρχισαν να του κάνουν κριτική μέχρι που τα χάλασαν

Αρχίσαμε προσπαθώντας ν’ ανοίξουμε το ζήτημα της ΕΝΑΚ (για την ακρήβια να το σβήσουμε) με την πλέον αποδοτική μέθοδο του τρολίζειν! Έτσι γράψαμε την «απορία» μας, γράψαμε και τα εγκώμια για το ποιόν της και περιμέναμε να ωριμάσει… Καθόσον είμαστε πρωτάρηδες στην καλλιέργεια τρολειδών ή επειδή και το θέμα δεν ήταν και τόσο γουάου δε βρήκαμε τρομερή ανταπόκριση και γράψαμε την απάντηση στην ερώτησή μας περιμένοντας πως θα λειτουργήσει ως ενδοκάμβια ένεση στο ασθενές τρολόδεντρο. Η απάντηση ήταν πάνω απ’ την μι@ και ήταν η εξής:

-------------------------------

θέλω να με διαψεύσετε...

άλλος κερκυραίος

Αληθεύει ότι η ΕΝΑΚ αποτελείται από δύο τύπους, ο ένας εκ των οποίων (μαντέψτε ποιός) είναι πολιτικός προικοθήρας; Ότι έχει διατρέξει πολιτικούς χώρους απ\' το ΠΑΣΟΚ μέχρι το ΚΚΕ για να ανελιχθεί πολιτικά και να καβατζωθεί; Ότι έφαγε κατά συρροή χυλόπιτες και η έσχατη λύση ήταν να μπει στην πολιτική καταβόθρα του ΣΥΡΙΖΑ;

-------------------------------

Πάνω που περιμέναμε τ’ ανυποψίαστα ζουζούνια της ΕΝΑΚ να πέσουν στα δίχτυα μας βλέπουμε τη ΔΙΑΓΡΑΦΗ του σχολίου! Έγινε μια απόπειρα να διευκρινιστεί αυτό την ίδια μέρα, αλλά η ΣΟ απουσίαζε (με δυσάρεστες συνέπιες για τις αντιτρολιστικές δυνάμεις του ινδυμήδιου). Και να που επιτέλους σήμερα ξετρυπώσαμε την ηγεσία της σοσιαλλογοκρισίας και την εξαναγκάσαμε ν’ απολογηθεί στο λαϊκό δηκαστίριο της Ο.Α.Βlog.

[15:13] *** Topic is: Athens IMC contact channel
[15:13] *** Topic set by kazaoul [Sun Aug 17 10:56:43 2008]
[15:13] *** guest_145 @maria @ChanServ
[15:13] *** Channel created on Tue Oct 21 12:08:34 2008
[15:13] *** #antipliroforisis athens.indymedia.org
[15:15] (maria) ti ennoeis? den blepo tipote me auto to nick
[15:15] (maria) o chanserv einai to mixanima den mporei na pei tipote
[15:18] (guest_145) a! sorry pathhsa mia malakia...
[15:18] (guest_145) den h3era gia to mhxanhma...
[15:19] (guest_145) h8ela na rwthsw giati diagrapsate ayto http://athens.indymedia.org/admin/edit.php?id=916988
[15:19] (guest_145) egw to grapsa kai ton 3erw ton typo
[15:20] (maria) oraia, bges me to onoma sou na ton kataggeileis ki auton me to onoma tou allios auto einai sikofantia kai gia mas pou den zoume ekei aggizei ti roufiania
[15:21] (maria) afou den katalavainoume kan gia ti pragma milas
[15:22] (guest_145) htane mia syzhthsh-aporia gia thn ENAK, den th briskw twra
[15:23] (guest_145) to egrapsa me thn idia logikh poy mporei na grafe kapoios kati gia ton karamanlh
[15:23] (guest_145) de 8a epaitoysame tote na dwsei onoma
[15:24] (guest_145) to diko toy den to grapsa akribws gia na mh parei to harakthra shkofantias poy les
[15:25] (maria) to sxolio sou paramenei sikofantiko giati o tipas ekei pera den einai kai o karamanlis gia na ton xeroume oloi
[15:26] (guest_145) einai politikh kritikh kai oxi toy epipedoy "dwsimo stoys mpatsous" gia na 'nai royfiania
[15:26] (maria) milas gia enan topiko paragontisko mono eseis ton xerete ekei
[15:26] (maria) kai sto telos telos o allos rotise ti einai i enak oxi poioi einai s autin
[15:26] (guest_145) kai akribws epeidh den ton 3eroyn oloi to egrapsa
[15:26] (maria) kane politiki kritiki sti drasi tis enak i kataggeile melos tis me stoixeia gia to ti kanei auto pou egrapses den mporei na meinei
[15:27] (guest_145) ma an h enak einai mono aytos kai h typisa tote ti?
[15:28] (maria) rotise kaneis posoi einai stin enak?
[15:28] (guest_145) de brhka ena tyxaio koykoye ap' th doyleia moy kai egrapsa gia ayton, einai sa na ta xwno se mia ka8odiga toy KKE thn opoia thn 3eroyn mono kerkyraioi
[15:28] (guest_145) shmantiko den einai ayto?
[15:29] (guest_145) afora to poion ths organwshs
[15:29] *** kostas [~kostas@mqmmmqm-662268.home.otenet.gr] has joined #antipliroforisis
[15:29] *** mode/#antipliroforisis [+o kostas] by ChanServ
[15:30] (guest_145) deite to san skandalo ena prama...
[15:31] (guest_145) kai se telikh analysh aforoyse ton kerkyraio poy rwtoyse, ta ypoloipa poy les "isxyoun" mono gia toys e3w ths kerkyras
[15:32] (maria) koita to site einai sto diadiktio
[15:32] (maria) sinepos aforoun olon ton kosmo
[15:32] (maria) oti grafetai ekei menei kai tin euthini auton tin exoume emeis
[15:32] (maria) ektos tou oti empiptei stin Politiki Dimosieusis auto pou egrapses
[15:33] (maria) einai asxeto me to thema tis kouventas pou itan TI EINAI I ENAK kai oxi POIOI EINAI OI ENAK
[15:33] (maria) den iparxei periptosi oute na emfanistei oute na meinoun tetoia sxolia gia kanenan
[15:33] (maria) an thes mporeis eponima na kataggeileis me stoixeia opoion thes
[15:33] (guest_145) poy 'n' to problhma ama kapoios s' ena mikro meros gnwrizei kati gia mia dynamh toy topoy toy kai to pei edw?
[15:34] (guest_145) den katalabainw pragmatika!
[15:34] *** kostas [~kostas@mqmmmqm-662268.home.otenet.gr] has quit [Client Quit]
[15:34] *** kostas [~kostas@mqmmmqm-662268.home.otenet.gr] has joined #antipliroforisis
[15:34] *** mode/#antipliroforisis [+o kostas] by ChanServ
[15:35] (guest_145) h enak apoteleitai ap' aytoys, einai politikh kritikh
[15:35] (guest_145) me thn idia logikh ua prepei na ypografw kai o,ti keimeno anebazw
[15:35] (maria) koita paizeis me tin ipomoni mou?
[15:36] (guest_145) as bgei kapoios ap' thn enak na me diapseysei...
[15:36] (maria) oraia kalese kouventa ston topo sou na to kaneis auto
[15:36] (maria) sto indymedia den ginetai
[15:36] (maria) anonima kai xoris stoixeia
[15:37] (guest_145) poia ypomonh? exoyme ena zhthma kai anti na to epilysoyme eseis bazete toys oroys epilyshs. ayto einai to indymedia?
[15:37] *** iannis [~iannis@84.38.10.bf7ef570] has joined #antipliroforisis
[15:38] (guest_145) kai sthn telikh einai se parata3h elladikoy belinekoys
[15:38] (maria) nai des edo kalitera gia tous orous tou indymedia
[15:38] (maria) http://athens.indymedia.org/policy.php3?lang=el
[15:38] *** kostas [~kostas@mqmmmqm-662268.home.otenet.gr] has quit [Client Quit]
[15:39] (guest_145) ama hmoyna patriwtaki ths Papariga kai h3era tpt parapanw gia thn parth ths na mhn to 'grafa?
[15:39] (guest_145) epeidh ti? epeidh einai syrza?
[15:40] (maria) i kaneis pos den katalavaineis i pragmati den katalabaineis :) kai sta dio mesa eimai
[15:40] (maria) den me noiazei katholou pou einai siriza
[15:40] (maria) sou leo oti katigoreis kapoion xoris stoixeia kai to kaneis anonima
[15:41] (guest_145) ama brw kana rwso papoy poy prolabe to Stalin kai moy pei istories toy tote ap' to xwrio toy na to grapsw t' onoma moy? idio akribws einai!
[15:41] (maria) an exeis stoixeia rixta xestika ki an einai sirizas o tipos
[15:41] (maria) kala entaxei den mporo na sinexiso
[15:41] (maria) girisan apo tin poreia kai ginetai xamos sta sxolia
[15:41] (maria) den exei kai noima alloste
[15:42] (maria) profanos den eisai se thesi na katalaveis ti sou leo
[15:42] (guest_145) me sygxwreis, alla mporoyse na me diapseysei kaneis.... h oxi?
[15:43] (iannis) δεν εχω παρακολουθησει την συζητηση απο την αρχη
[15:43] (iannis) αλλα δικιο εχει η μαρια
[15:43] (iannis) γιατι αν δεν ειναιο εμπεριστατωμενο αυτο που λες δεν συμβαλλεις στην αξιποιστια του μεσου
[15:43] (iannis) και το βλαπτεις
[15:44] (guest_145) se erwthsh "ti einai h enak?" egrapsa http://athens.indymedia.org/admin/edit.php?id=916988
[15:45] (guest_145) 8ewreis oti tetoies plhrofories prepei na tis aposiwpw?
[15:45] (iannis) σιγα της πληροφοριες
[15:45] (iannis) ασε που ειναι πολυ κιτρινιλα
[15:45] (iannis) ξερεις κιτρινος τυπος κουτσομπολιο κλπ
[15:46] (guest_145) dhladh pisteyeis pws paizei h enak na 'nai kai to prwtopwro komma ths ergatikhs ta3hs
[15:46] (guest_145) politiko den einai? mh me bourlizeis?
[15:46] (iannis) πιστευω οτι ειναι κομμα και επομενως στα @@
[15:46] (guest_145) afora to politiko poion twn stelexwn ths
[15:47] (iannis) δεν μπορεις να το κρινεις ετσι απλα αυτο
[15:47] (guest_145) oxi ta gkomenika toys!
[15:47] (iannis) ειναι πολυ υποκειμενικο
[15:47] (iannis) το ποιον τους εννοω
[15:47] (iannis) δεν εχω κομματικη αντιληψη και ολα μπορω να τα δεχτω απο το ενα κομμα
[15:48] (iannis) και δεν εχω καμια εμπιστοσυνη απο αυτους που ειναι στα κομματα
[15:48] (iannis) οποτε σκεφτομαι διαφορετικα για το ποιον τους ετσι και αλλιως
[15:49] (guest_145) dladh symptwsh h troxia poy akoloy8hsan ta stelexh (kai melh) toy? an oxi tote prepei na katadeix8ei, alliws rixneis peplo...
[15:50] (iannis) αυτο που ενδιαφερει το μεσο να καταδειξει ειναι οτι γενικα το κομματα ειναι για τον π**υτσο οποτε....
[15:50] (iannis) τι περιμενεις;;
[15:51] (iannis) προσωπικη μου αποψη
[15:52] (guest_145) den lew oti einai ypsisths shmasias, alla afoy rwtaei enas ofoilw na ton enhmerwsw/ to meso einai antiplhroforhshs den einai anarxikos typos, alla kai na 'tan tote sthn erwthsh "ti einai h enak?" ua 'prepe na grapsoume aplws "ena skato"
[15:52] (guest_145) ayto les?
[15:53] (guest_145) oxi den to les! giati kai o anarxikos typos xreiazetai kapoies parapanw plhrofories apo mia genikothta...
[15:53] (iannis) ο καθενας γραφει οτι θελει. δεν θα πω εγω τι να γραφεις. αλλα αμα θελεις θα μπορουσες να πεις οτι απο οτι ξερω ειναι απλοι τυχοδιωκτες και τοτε να το ξανασυζητησουμε
[15:54] (iannis) γενικα ολοι στα κομματα ειναι λιγο πολυ τυχοδιωκτες αλλα αυτο ειναι αποψη μου
[15:55] (guest_145) ma o tytlos htan "8elw na me diapseysete", ti allo ap' ayto? den diafwnw sto teleftaio, alla kai paly xreiazontai perissoteres plhrofories gia to ka8e komma. den antimetwpizeis to idio OAKKE, KKE, ND kai Komma Khnhgwn!
[15:56] (iannis) αποψη σου
[15:56] *** guest_382 [~guest_382@wwmi460-04.kln.forthnet.gr] has joined #antipliroforisis
[15:56] *** guest_382 is now known as goux
[15:57] (guest_145) kai sthn telikh ayth h apopsh apodeiknyetai kai peiramatika, prepei na to dei3eis
[15:58] (guest_145) de 8a dwsoyme stis mazes na diabasoyn mpakoynin, h empeiria toys 8a toys dei3ei ti symbainei
[15:58] (iannis) γιατι να μην τους δωσουμε να διαβασουν μπακουνιν;;;;
[15:58] (iannis) θα τους το δειξει και η εμπειρια τους
[15:59] (guest_145) to '8esa malakodws... sorry! ennow pws o,ti 8a syneiditopoihsoyn, 8a to syneidhtopoihsoyn empeirika kai oxi me diabasma opws ekane o syntrofos Marx
[16:00] (guest_145) to diab einai to epistegasma
[16:00] (guest_145) oxi h pyritida
[16:00] (goux) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=917294
[16:00] (goux) paidia tou apanthsa egw
[16:00] (goux) prepei omws na xeis kt katevasmeno gia na anoiksei to irc?
[16:01] (guest_145) mh paideyeste... egw eimai o xwriaths goux!
[16:01] (guest_145) ta katafera opws blepeis!
[16:01] (goux) a wraia!
[16:02] (goux) goux goux
[16:02] (goux) tote, xreiazomaste epeigontws
[16:02] (goux) pistopoihtiko epanastatikothtas
[16:02] (goux) alliws lupamai, dn ginetai na se afhsoume
[16:04] (goux) goux goux
[16:04] (goux) re paidia sth poreia ti egine?
[16:04] (goux) uphrkse enhmerwsh?
[16:04] (guest_145) telws pantwn, teleftaia einai ligo mperdema h politikh dhmosieyshs. mexri kai analyseis kobontai. ti ennoeis goux? de mou kolagane enshma sto kinhma, hmoyna mayros, exw omws systatikh
[16:05] (guest_145) salonikh eixe poly kosmo
[16:05] (goux) asteio htan, me diathesh fusika na saturisw tin sklhrh politikh pou kratoun ta melh ths so. Me to sunexes kopsimo, suxna xwris dikaiologhsh.
[16:05] (goux) athina mathame?
[16:06] (maria) goux na se rotiso?
[16:06] (maria) esi pos mpikes sto irc?
[16:07] (guest_145) kamia 800aria foithtes, ~200 ma8htes kai polloi ergazomenoi. de mporw na ekthmhsw akribws, gyro sto 2500-3000. isws na lew kai blakeies! gia salonikh, e? a8hna den 3erw
[16:08] *** iannis [~iannis@84.38.10.bf7ef570] has quit [Quit: CGI:IRC (Ping timeout)]
[16:08] (maria) e geniki erotisi, prin mpeite sto irc den anoigete prota to indymedia gia na enimerotheite?
[16:08] (maria) giati vasika ta grafei ola osa eginan stis enimeroseis
[16:08] (maria) ti na sas po diladi kouventoula kai kouventoula
[16:08] (guest_145) egw eimai salonikh twra... phga sthn poreia
[16:09] (maria) e den egrapses kamia enimerosi omos
[16:09] (maria) kolises edo me ti malakia pou kriftike xtes
[16:09] (maria) pou den kriftike kai anaitia
[16:09] (guest_145) 8a to kanw mono ama 3anampei to sxolio moy! prits!
[16:10] (maria) o goux moirazei ensima asteieuomenos kai rotate ti egine stin athina? ti egine ekei? ti egine allou?
[16:10] (goux) re maria
[16:10] (goux) olo "sumvoules" eisai
[16:10] (maria) an den peite osoi pigate pos tha mathoume oloi
[16:10] (goux) ama me auto to ufos pia pou mas malwnei
[16:10] (maria) nai etsi eimai
[16:10] (goux) kako einai dld?
[16:10] (maria) e oxi re de malono kanenan
[16:10] (goux) bhka proxeira sto indy k dn eida kamia enhmwrhsh, borei apla k na mhn koitaksa kala
[16:10] (goux) ama theleis apanta peri ths poreias stin athina
[16:10] (guest_145) emena me apopeires prin...
[16:10] (goux) alliws asto
[16:10] (maria) apla variemai na to paizete oloi kapos kai na bgainete kai apo pano na vrizete
[16:11] (goux) auth th stigmh esy to paizeis kapws maria
[16:11] (goux) twra gia vrisimo, dn kserw ti ennoeis
[16:11] (maria) ti den eides more
[16:11] (maria) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=917247
[16:11] (maria) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=917254
[16:11] (guest_145) den ebrisa! hmoyn enas kyrios! politikh kritikh ekana stoys diaxeiristes toy mesoy
[16:11] (maria) http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=917319
[16:11] (goux) e bravo, dwsto
[16:12] (goux) k ase ta malwmata
[16:12] (maria) den eipa gia sena guest
[16:12] (maria) na sta diavaso kiolas?
[16:12] (guest_145) sorry!
[16:12] (goux) a eirwneuomaste kiolas?
[16:13] *** irc [~irc@84.38.10.bf7ef570] has joined #antipliroforisis
[16:13] (guest_145) h amesh enhmerwsh einai kalyterh, blepeis antidraseis, synais8hmata ktl
[16:13] *** irc [~irc@84.38.10.bf7ef570] has quit [Client Quit]
[16:14] *** iannis [~iannis@84.38.10.bf7ef570] has joined #antipliroforisis
[16:15] (goux) auto to ufaki re gmt na mhn eixate edw mesa
[16:15] (goux) perisseuei
[16:17] (guest_145) eixe poly palmo h poreia. katebhkan kai ta trol syntetagmena me prwtopwro stoixeio to komma toys thn O.A.Blog (o-a-blog.blogspot.com) kai fwnazan sygroysiaka synuhmata enantia ston Spyro kai sthn politikh poy e3ypiretei
[16:17] (guest_145) empros ths ghs h torolismenoi!
[16:18] (goux) xaxaxaxa
[16:18] (guest_145) anoixto kalesma gia syndiamorfwsh trolarismatos shmera 18:00 sto foyagie ths S8E
[16:18] (goux) foyagie ths S8E
[16:18] (goux) ti einai auto re?
[16:18] (guest_145) Sxolh 8etikwn Episthmwn
[16:19] (maria) oraia, ante allou na paixeis tora
[16:19] (guest_145) eimaste dianooymenoi meis! ti nomizes? oxi san http://politikotroll.blogspot.com/
[16:19] (goux) guest, to status panw to vlepeis?
[16:19] (guest_145) oxi! ti ennoeis?
[16:20] (goux) panw ap auta pou exoume grapsei
[16:20] (maria) nai ante geia tora xemprostiastikes monos sou
[16:20] (goux) dn grafei status
[16:20] (maria) pou mou ekanes kai ton anixero
[16:20] (goux) aston re maria xalarwse
[16:20] *** mode/#antipliroforisis [+b *!*@cow80.lib.auth.gr] by maria
[16:20] *** guest_145 was kicked from #antipliroforisis by maria [guest_145]

-----------------------------------------------------------
Αυτό που απαντάει η Μαρία στην αρχή είναι η ασχετοσύνη μου περί της χρήσης του
IRC και της πεποίθησής μου για το ότι ο chanserv είναι άνθρωπος. Από κάτω ακολουθεί τα κεκλεισμένων των θηρών μηνύματα που έστελνε ο goux, τα οποία πάλι λόγω ασχετοσύνης, αδυνατούσα να δω

[16:13] (goux) kai tous petuxes kai stis kales tou
[16:13] (goux) kamia fora erxesai na zhthseis to logo gia ena teleiws aparadekto kopsimo
[16:13] (goux) kai sou milane me to ufaki tis vasilisas tis agglias
[16:13] (goux) kai ama pas na tous krakseis
[16:14] (goux) GIA TIS APARADEKTES ILITHIOTHTES, proion fasismou pou kanoun
[16:14] (goux) se kanoun k ban apo panw!
[16:14] (goux) apisteuto
[16:17] (goux) vsk oxi dn einai iliothites
[16:17] (goux) kathe fora pou dhmosieua kt ws "komounalisths"
[16:17] (goux) k ta exwna stous lifestyle anarxikous
[16:17] (goux) BAM, KOPSIMO
[16:17] (goux) kateutheian
[16:17] (goux) xwris vevaia na paravainw kanenan oro ap thn politikh dhmosieushs
[16:20] (goux) LAMVANEIS?

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

ΤΟΥ ΛΑΟΥ Η ΠΑΛΗ ΘΑ ΤΗ ΣΠΑΣΕΙ

Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Δημοσκοπηση για το νομο πλαισιο

Ξεκιναμε στο ταπεινο μας ιστολογιο μια δημοσκοπηση για να συμβαλλουμε και εμεις στην αναζητηση και χαραξη γραμμης στο φοιτητικο κινημα. Οι απαντησεις αντικατοπτριζουν πιστευουμε καθε ταση του φοιτητικου κινηματος. Προσπαθησαμε, και αυτο ειναι εκδηλο, να διατυπωσουμε την καθε αποψη οσο πιο αντικειμενικα και ψυχρα γινεται, χωρις η δικες μας αποψεις να επηρεαζουν στο ελαχιστο τη διατυπωση. Καλουμε ολους τους επισκεπτες μας (γνωστους μας, τρολολαγωνικα ΣΟιτες, συντροφους, συντρολλους, και οποιον ατυχο επεσε σε εμας τυχαια) να συμμετασχουν στη δημοκρατικη ψηφοφορια επιλεγοντας τι πιστευουν αυτοι πραγματικα (αλλα για προσεχετε τι επιλεγετε γιατι κραταμε αι πιζ και οποιος δεν ψηφισει ανατροπη την εκατσε).

Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

Η ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (μέρος Β΄-η μάχη της σοδειάς)

Η ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (ο Στίνας έπινε καφέ)

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ

Οι Γερμανοί από την άνοιξη του 1941 που κατέλαβαν την Ελλάδα έβαλαν στο μάτι την αγροτική παραγωγή της χώρας μας. Την είχαν εξάλλου ανάγκη. Άρπαζαν λοιπόν τα αγροτικά προϊόντα με συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς Έλληνες από πείνα το πρώτο έτος της Κατοχής 1941-1942. 
Βρισκόμαστε στο έτος 1943.
Οι Γερμανοί αρχίζουν να δέχονται τις πρώτες σημαντικες τους ήττες απο το Σοβιετικό λαό και χάνουν αρκετά από τα εδάφη που είχαν κατακτήσει στην Ευρώπη. Έχουν λοιπόν έλλειψη τροφίμων και μεγαλώνει έτσι το ενδιαφέρον τους για το ελληνικό στάρι – το σημαντικότερο αγροτικό προϊόν, μιας και από αυτό γίνεται το ψωμί.
Ερχόμαστε τώρα στα μέρη μας το έτος 1943.
Ο κάμπος της Θεσσαλίας έχοντας 5 περίπου εκατομμύρια στρέμματα – με υψηλή μάλιστα απόδοση – τράβηξε την προσοχή τους.  
Η Θεσσαλία είναι η κεντρική αποθήκη του αγώνα. Κυρίως από τη Θεσσαλία περιμένουν να τραφούνε οι αντάρτες οι οποίοι αντιστέκονται στους Γερμανούς. Από τη θεσσαλική σοδειά εξαρτάται πάρα πολύ ο αγώνας για λευτεριά. Όλοι επίσης οι χωρικοί γνώριζαν πως από τη σοδειά εξαρτιόταν και η δική τους επιβίωση. Ήξεραν πως ο επόμενος χειμώνας θα ήταν ο πιο δύσκολος από όλους. Το έβλεπαν καθαρά πως από την παραγωγή των χωραφιών τους θα ζούσαν ή θα πέθαιναν από πείνα. 
Φθινόπωρο του 1943:
Κινητοποιούνται όλες οι αντάρτικες οργανώσεις με επικεφαλής το ΕΑΜ με σύνθημα : «Ούτε πιθαμή άσπαρτη γη».
Οργανώνουν τους χωρικούς. Με ειδική εξόρμηση γίνεται προμήθεια σπόρων για όσους δεν έχουν να σπείρουν. Φέρνουν σπόρους ακόμη και από τη Μακεδονία. Στους φτωχούς μάλιστα δίνονται δωρεάν. Οι αγρότες δε σπέρνουν μόνο τα δικά τους χωράφια μα και όσων λείπουν από το χωριό για οποιοδήποτε λόγο. Ακόμη και οι κοινόχρηστες, κοινοτικές εκτάσεις σπέρνονται για λογαριασμό των κατοίκων του χωριού. Η καλλιέργεια και η σπορά των χωραφιών γίνεται οργανωμένα. 
 Άνοιξη του 1944:
Την άνοιξη του χρόνου αυτού με τις πολλές βροχές, ο κάμπος είναι καταπράσινος, κάνοντας τους αγρότες χαρούμενους. Η σοδειά έδειχνε πως θα είναι μεγάλη. 
Οι Γερμανοί άρχισαν να σχεδιάζουν το άρπαγμα της σοδειάς. Από κρατικές υπηρεσίες πήραν στοιχεία για τις αγροτικές εκτάσεις. Πιέζουν τους κοινοτάρχες και τους γεωπόνους να τους δώσουν ονομαστικές καταστάσεις όσων έσπειραν. Φέρνουν μάλιστα γεωπόνους από την Ουκρανία (την οποία έχασαν από τους Σοβιετικούς και μαζί με αυτή τους απέραντους σιτοβολώνες της), για να οργανώσουν το θερισμό και τον αλωνισμό των χωραφιών, ώστε να αρπάξουν τη σοδειά των Ελλήνων αγροτών. 
Διατάζουν λοιπόν μετά το θερισμό τον οποίο θα επιβλέπουν οι ίδιοι, το σιτάρι να συγκεντρωθεί σε ορισμένα κεντρικά σημεία για να αλωνιστεί από τις μηχανές οι οποίες θα φρουρούνται από Γερμανούς στρατιώτες. Πρόβλεψαν ακόμη και την περίπτωση που δεν επαρκούν τα σακιά για να μπει μέσα το σιτάρι, να σωριάζεται χύμα στις καρότσες. Και βέβαια προειδοποίησαν πως θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι δεν υπακούσουν στην οδηγία αυτή.
Για να εξαπατήσουν τους αγρότες διαδίδουν πως δήθεν με τα μέτρα αυτά θα προστατέψουν το σιτάρι τους από τους αντάρτες και πως αυτοί θα παρακρατήσουν μόνο το 35% για τον κόπο τους. Δεν τους πίστεψε βέβαια κανείς.
Οι Γερμανοί συνεχίζοντας την προσπάθεια αρπαγής της σοδειάς και της τρομοκράτησης των αγροτών οργανώνουν πυκνές περιπολίες ακόμη και με τανκς και έφιππες μονάδες. Στήνουν φυλάκια κυκλώνοντας κυριολεκτικά τον κάμπο. Ξέρουν πως ο κάμπος με τους πολλούς χωραφόδρομους δεν παρέχει ασφάλεια στους κατοίκους μιας και μπορούν εύκολα να τον ελέγξουν με τα μηχανοκίνητά τους, αφού το καλοκαίρι δεν έχει λάσπες και όλοι αυτοί οι δρόμοι παρέχουν βατότητα. 

Οι Γερμανοί επεδίωκαν:
- Να χτυπήσουν τον αγώνα στο στομάχι, αφού ούτε στην καρδιά ούτε στην ψυχή μπόρεσαν.
- Να γονατίσουν το λαό από την πείνα.
- Να ενισχυθούν οι ίδιοι μιας και είχαν χάσει τις μεγάλες πεδιάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας. 
- Προσωπικά οφέλη. Θα εκμεταλλεύονταν τη φτώχεια και δυστυχία του ελληνικού λαού να πλουτίσουν.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΛΑΣ

Όλη η κινητοποίηση του κάμπου – ο συναγερμός του λαού, το σχέδιο θερισμού, αλωνισμού, απόκρυψης θα έμεναν χωρίς αποτέλεσμα αν οι ένοπλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ δεν το υπεράσπιζαν. 
 Οι ένοπλες δυνάμεις του ΕΛΑΣ κατεβαίνουν από τα βουνά στα ριζά και άλλες ελαφρές ταχυκίνητες ρίχνονται στον κάμπο. Όλες οι δυνάμεις παίρνουν μέρος στη μάχη της σοδειάς.
 Δημιουργούνται τα ειδικά αποσπάσματα.
 Υπεύθυνο για την Καρδίτσα είναι το 1/38 Σύνταγμα. 
 Οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ ήταν αποφασισμένες να χτυπήσουν κάθε ενέργεια των Γερμανών που αποβλέπει στο άρπαγμα της σοδειάς. 
 Θα επέβλεπαν το θερισμό. Έδωσαν μάλιστα εντολή να θεριστούν για λογαριασμό τους τα σταροχώραφα των προδοτών. 
 Θα επέβλεπαν έπειτα το αλώνισμα. Οι αλωνιστικές μηχανές έπρεπε να δουλέψουν για τους αγρότες. Σε περίπτωση που κινδύνευαν να πέσουν στα χέρια των Γερμανών να καταστρέφονταν. 
Κεντρικό σύνθημα: «Ούτε σπυρί σιτάρι στους κατακτητές»
Το σχέδιο προέβλεπε:
- Ο θερισμός να γίνει με όλα τα μέσα το ταχύτερο. Το δέσιμο των δεμάτων αν δεν υπάρχει σχοινί να γίνεται με τα ίδια τα στάρια.
- Να μη συγκεντρώνονται σε θημωνιές για να αποφύγουν το κάψιμο από τους Γερμανούς.
- Ο αλωνισμός όπου υπάρχουν μηχανές να γίνεται οργανωμένα σ’ αυτές. Αν όμως δεν υπάρχουν να μην τις περιμένουν και να τον κάνουν οι ίδιοι με τα ζώα τους.
- Το σιτάρι που αλωνίζεται να κρύβεται αμέσως. 
Με λάκκους στη γη: Αφού παλαμισθούν καλά με βουνιά και χώμα να καούν καλά με άχυρα και φυσικά να σκεπαστούν καλά. 
Σε κιβώτια ή βαρέλια αν έχουν ή σε πλεγμένα κοφίνια από λυγαριές και αφού χωθούν βέβαια μέσα στη γη. 
Όσοι έχουν συγγενείς στα βουνά μπορούν να το μεταφέρουν εκεί και να το κρύψουν σε καλύβες. 
Επιτράπηκε το σταχολόγημα. Ελεύθερα σε όλο το θεσσαλικό κάμπο. Οι σταχολόγοι ακολουθούν τους θεριστάδες. Ανάλογα το τόπο. Αμέσως μετά το θερισμό – κατά πόδι – ή μετά από λίγες μέρες. Στο διάστημα αυτό οι ντόπιοι χωρικοί δε βάζουν ζώα να βοσκήσουν. Καλύτερα να πεινούσαν τα ζώα παρά οι άνθρωποι. 
Ποιοι ήταν οι σταχολόγοι;
Ήταν στρατιές γυναικών – παιδιών που κατέβηκαν από τα βουνά ή βγήκαν από τις πόλεις και μάζευαν τα σπόρια από το σιτάρι που έπεφταν κατά το θερισμό. Άλλες φορές τα σπόρια αυτά τα έτρωγαν τα ζώα. Τώρα τίποτα δεν πάει χαμένο. 
Υπολογίζεται πως με τον τρόπο αυτό οι σταχολόγοι μάζεψαν πάνω από δύο εκατομμύρια οκάδες σιτάρι στη Θεσσαλία. Ο αγώνας για τη ζωή και τη λευτεριά ανέπτυξε το αίσθημα αλληλεγγύης στο λαό. 

Τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.
Αρχίζει το θέρος. Την ανησυχία και το φόβο την αντικατέστησαν η πεποίθηση, η αποφασιστικότητα, η θέληση για αντίσταση.
Οι Γερμανοί από την άλλη μεταφέρουν από τη Γερμανία σακιά για το σιτάρι. Τόσο βέβαιοι ήταν ότι θα το πάρουν.


Στάρια και άνθρωποι είναι ώριμοι για τη μεγάλη μάχη. Τη μάχη της σοδειάς.

Θεσσαλικός κάμπος, Ιούνιος 1944

Τα δρεπάνια ξεσκουριάστηκαν, τα κάρα με τα άλογα ετοιμάστηκαν. Οι χωρικοί κοιτάζουν τον κάμπο. Τα στάρια. Το καραούλι θα φυλάει από εδώ και πέρα τα πάντα. Το άγρυπνο μάτι θα φυλάει το χωριό. Πουθενά δε φαίνεται σύννεφο σκόνης. Δείγμα πως οι Γερμανοί – και οι προδότες – δεν υπάρχουν. Κοιτάζουν και στα ριζά όπου βρίσκονται οι αντάρτες, έτοιμοι να θυσιαστούν για την υπεράσπιση του θερισμού που πλησιάζει και του αλωνισμού αργότερα. 
Στον κάμπο έχουν ξεχυθεί πάνω από τα ψηλά βουνά χιλιάδες άνδρες, γυναίκες, παιδιά. Εργάτες για το θέρος. Κάθε χρόνο κατέβαιναν μα φέτος είναι πιο οργανωμένα όλα
Το προσκλητήριο του ΕΛΑΣ έλεγε: «Κατεβείτε στον κάμπο. Βοηθείστε στο θερισμό. Μεροκάματο στάρι».
Χιλιάδες φτωχές οικογένειες με όλο το τσούρμο παιδιών για το μεροκάματο μα προπάντων για το σταχολόγημα.
Στην πλατεία του χωριού, στα σπίτια κανονίζονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του θερισμού. (Μεγάλη υπόθεση)
7 Ιουνίου: Αρχίζει ο θερισμός. 


Θερίζουν μέρα νύχτα. Τα χωράφια ξεγυμνώνονται. Οι σταχολόγοι ακολουθούν. Ανθρώπινα μυρμήγκια. Τα μαζεύουν ένα ένα. Οι σπόροι αυτοί θα είναι αύριο το ψωμί της οικογένειας. 
Το σχέδιο προχωρεί. Ο θερισμός προχωρεί. Οι χωρικοί το βράδυ δίνουν λεπτομερή αναφορά στη λαϊκή επιτροπή αυτοδιοίκησης, η οποία παρακολουθεί την επιχείρηση. Η τοπική οργάνωση του ΕΑΜ παρακολουθεί χωρίς να επεμβαίνει και όπου χρειάζεται, βοηθά.
Αναφέρεται η πρόοδος του θερισμού και καθορίζεται το πρόγραμμα της άλλης μέρας. 
Το καραούλι, οι σύνδεσμοι, ο υπεύθυνος, ποιοι θα παραδώσουν, ποιοι θα παραλάβουν υπηρεσία και θα αναφέρουν τα περιστατικά της ημέρας, το ταχυδρομείο…
Το χωριό άδειο, ο υπεύθυνος είναι ο μόνος που υπάρχει σ’ αυτό. 
Η αυτοδιοίκηση κανονίζει τη σειρά του θερισμού, των χωραφιών τα μεροκάματα (το κατώτερο τουλάχιστον),των θεριστάδων (12 οκάδες σιτάρι και φαΐ για τους άνδρες, 8 για τις γυναίκες)
Όλοι θερίζουν. Ακόμη και οι στρατιώτες του ΕΛΑΣ. 
Οι σύνδεσμοι πάνε κι έρχονται (επικοινωνούν τόσο με την Καρδίτσα όσο και με τα διπλανά χωριά). Σημειώματα, πληροφορίες, αγωνία, ερωτήματα…
Ποιες οι προθέσεις των χιτλερικών; Οι πληροφορίες λένε πως δεν τους νοιάζει ο θερισμός. Από την 1η Ιουλίου θα ενδιαφερθούν. Τότε σχεδιάζουν να κάνουν εξορμήσεις για να κλέψουν τη σοδειά. 
Μα και πάλι οι μέρες περνούν…Και δεν εκδηλώνεται επιθετικότητα από τους Γερμανούς. Οι ίδιες πληροφορίες έρχονται και από τη Λάρισα. Οι Γερμανοί δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για τη σοδειά.
Η πραγματικότητα; Όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια. Δεν μπορούν,γι’ αυτό και δεν ενδιαφέρονται…
Κάθε πρωί όλο αυτό το διάστημα ακούγονται όλμοι. Κρότοι όπλων. Οι συμπλοκές αυτές είναι αποτέλεσμα της επιθετικότητας του ΕΛΑΣ κατά των Γερμανών.
 Τους περιόρισε μέσα στις πόλεις κυρίως όπου είχαν στρατοπεδεύσει. Στριμώχθηκαν εκεί και όσες προσπάθειες κι αν έκαναν να βγουν από εκεί ήταν μάταιες. 
Ο ΕΛΑΣ είχε πιάσει επίκαιρες θέσεις και τους εμποδίζει. Οι Γερμανοί περιορίζονται σε επιδρομές. 
Η πρώτη φάση της μάχης της σοδειάς, ο θερισμός, ήταν ένας θρίαμβος!

 Ο ΧΩΡΙΑΤΗΣ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΤΟΥ
Μετά το θερισμό ακολουθεί το αλώνισμα. Τα δεμάτια του σιταριού δεν έγιναν θημωνιές για τον κίνδυνο του εμπρησμού από τους Γερμανούς. Άρα φορτώνεται γρήγορα σε κάρα και μεταφέρονται για αλώνισμα εκεί που βρίσκονταν οι αλωνιστικές μηχανές. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει συνεννόηση ανάμεσα στα διπλανά χωριά για το συντονισμό θερισμού – αλωνισμού.
Συνεχής αλυσίδα από κάρα μεταφέρουν τα δέματα στην αλωνιστική μηχανή. 
Ο καρπός ρέει στα τσουβάλια. όλοι περιμένουν τη σειρά τους. 
Έτσι τελειώνει η δεύτερη φάση της μάχης της σοδειάς, το αλώνισμα.
(Ως το διάστημα αυτό οι Γερμανοί σκότωσαν 2.530 αντάρτες και χωρικούς στη θεσσαλική ύπαιθρο.) 

Η ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ ΤΟ ΚΡΥΨΙΜΟ
Όλοι πείστηκαν για τη σπουδαιότητα του κρυψίματος του σταριού από τους Γερμανούς. Άλλοι έσκαψαν και τα παράχωσαν, ενώ άλλοι μετέφεραν το στάρι σε ομαδικές αποθήκες σε πυκνά δάση. Όσοι είχαν συγγενείς σε ορεινά χωριά τα μεταφέρουν εκεί. 
Υ.Γ. 140-150 εκατομμύρια οκάδες σιτάρι υπολογίζεται πως παρήγαγε ο θεσσαλικός κάμπος το 1944. 

Η μάχη στο Κοσκινά
Το πρωί της 4ης Ιουνίου 1944 οι Γερμανοί με τους συνεργάτες τους, εξόρμησαν από την Καρδίτσα προς τον Παλαμά. Είναι πάνω από 150 άντρες με βαρύ οπλισμό. Κατευθύνονται προς Κοσκινά όπου βρισκόταν δύο αλωνιστικά συγκροτήματα. Αυτά πάνε να πάρουν οι Γερμανοί.
 Η πρώτη σύγκρουση άρχισε στις 8 το πρωί. Συνεργάτες των Γερμανών επιχειρούν να αρπάξουν την αλωνιστική μηχανή. Τα τμήματα του ΕΛΑΣ τους αφανίζουν. Οι Γερμανοί τρέχουν να τους βοηθήσουν. Οι δυνάμεις όμως των ανταρτών στριμώχνουν τους Γερμανούς οι οποίοι ζητούν βοήθεια από Καρδίτσα και Τρίκαλα. Έχουν βαριές απώλειες. 
Απόγευμα στις 5.
Οι απώλειες των ανταρτών ανέρχονται σε 15 νεκρούς. Οι Γερμανοί έχουν πάνω από 60 νεκρούς και τραυματίες. Η μάχη στο Κοσκινά αποτέλεσε ένα καλό μάθημα για τους Γερμανούς. Πραγματικά ούτε ένα σπυρί σιτάρι δεν μπόρεσαν να πάρουν οι κατακτητές. Με εκδήλωση σεβασμού αναφέρουμε τα ονόματα των ηρωικών ανταρτών: 
Δεληγιάννης Δημήτριος, Δεμερλιώτης Κων/νος, Καραπατόλης Ευάγγελος, Κλειδωνάς Χρήστος, Κουλουκτσής Μόδεστος, Κυρίτσης Θωμάς, Φραντζής Κώστας, Νούλης Ιωάννης, Οικονόμου Νικόλαος, Πολύζος Γεώργιος, Σουλιώτης Ευάγγελος, Τζιουβάρας Κων/νος, Νταφόπουλος Στέφανος, Στάθας Γεώργιος, Παγούρας Νίκος, Γκρίτζιος Σωτήρης.


Η Θεσσαλία κλήθηκε να δώσει τη Μάχη της Σοδειάς κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. 
Η μάχη της σοδειάς αποτελεί άθλο. Ξεχωρίζει από κάθε άλλη. Δε δόθηκε σε κάποιο καθορισμένο τόπο ούτε μόνο από ενόπλους. Ούτε βάσταξε δυο, τρεις, τέσσερις μέρες. Διεξάγεται από λαό και στρατό σε ένα πεδίο απέραντο. Σε όλο το θεσσαλικό κάμπο. Άντρες, γυναίκες και παιδιά, με όπλα ή χωρίς αυτά, για μήνες, αψηφώντας τελικά κάθε κίνδυνο, προσπάθησαν και τελικά έσωσαν το σιτάρι. Έσωσαν τη σοδειά τους. 



Η ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (μέρος Α΄-η απελευθέρωση από τους Ιταλούς)

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ - ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ (ο Στίνας ήταν διακοπές)

Το 1941 και ως τα μέσα του 1942 οι Ιταλοί ελέγχουν ακόμη και τον Ορεινό όγκο του νομού Καρδίτσας. Από το φθινόπωρο όμως του 1942, μόνο με τα κιάλια βλέπουν το βουνό! Οι λιγοστοί Έλληνες αντιστασιακοί άρχισαν ήδη να πληθαίνουν και να παρενοχλούν τον εχθρό.  


Στην Καρδίτσα στις 22 Μαϊου του 1941 πρωτοαποφασίστηκε, πρωτοξεκίνησε και επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη Θεσσαλία το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο. 
Στην Καρδίτσα, επίσης, στις 20 Απριλίου του 1942 κηρύχτηκε η πρώτη στην Ελλάδα γενική απεργία. 

Η Καρδίτσα στις 12 Μαρτίου του 1943 ήταν η πρώτη ελεύθερη πόλη στην κατεχόμενη Ευρώπη και δίκαια ονομάστηκε τότε «Πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας».
Ας δούμε τι έγινε τότε στην Καρδίτσα, μια πόλη 14.000 κατοίκων:

Τέλος Φεβρουαρίου 1943 αποσύρεται από την περιοχή Αλμυρού – Φαρσάλων μια αντάρτικη ομάδα με αρχηγό το Βασίλη Μπακάλη. Η ομάδα είχε φύγει ένα μήνα πριν από τα Άγραφα με 14 αντάρτες και τώρα απέκτησε 97. Περνώντας από την Ερέτρια τους ακολούθησαν εργάτες των εκεί μεταλλείων με άφθονους δυναμίτες και άλλα εκρηκτικά. Όταν έφτασε στους Σοφάδες πρότεινε κάποιος:
- Δε δοκιμάζουμε αυτά τα εκρηκτικά στη γέφυρα; Να δούμε τι κάνουν, για να μην τα κουβαλάμε άδικα.
Άλλο που δεν ήθελαν οι υπόλοιποι. Η γέφυρα ήταν η σιδερένια της Καράμπαλης στο Σοφαδίτη ποταμό, με άνοιγμα 50 περίπου μέτρων. Οι εργάτες των μεταλλείων βγήκαν να πολεμήσουν με όπλα κι ούτε είχαν σκεφτεί ότι θα χρησιμοποιούσαν ως αντάρτες την τέχνη τους. 
Η γέφυρα σε λίγο καταρρέει με πάταγο, με ζητωκραυγές και χοροπηδήματα των ανταρτών. Η συγκοινωνία της Δ. Θεσσαλίας με το Βόλο διακόπηκε. Μετά από αυτή την επιτυχία, λέει κάποιος στον ενθουσιασμό του:
- Δεν πάμε και στην άλλη; 
Η άλλη είναι η μεγάλη γέφυρα στον Πηνειό - στο Δροσερό - με βάθρα ψηλά και μήκος 90 περίπου μέτρων. Συμφωνούν όλοι. Σαν να πρόκειται να πάνε σε πανηγύρι. Διασχίζουν τον κάμπο ανατολικά από την Καρδίτσα. Με τα τραγούδια τους και με την όλη χαρούμενη φασαρία τους ενθουσιάζουν και ξεσηκώνουν τους κατοίκους στο πέρασμά τους από χωριά. Και η δύναμή τους φτάνει στους 111. Φτάνουν έτσι στον Πηνειό, στην ξύλινη γέφυρα που είχε κατασκευάσει η ελληνική πολιτεία το 1935, μετά μισό αιώνα που η Θεσσαλία ελευθερώθηκε από τους Τούρκους. 
Η γέφυρα ανάμεσα στα χωριά Μεγάλα Καλύβια και Αγναντερό συνέδεε τους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας και εξυπηρετούσε όλη τη Δυτική Θεσσαλία. Την υπόσχονταν όλοι οι πολιτικοί, αλλά κανένας δεν την κατασκεύαζε. Ο Κονδύλης βρήκε τρόπο να εκπληρώσει προεκλογική υπόσχεση για ψηφοθηρία, το 1935: την έφτιαξε ξύλινη. Σε ανταπόδοση οι Καραγκούνηδες τη βάφτισαν σκωπτικά γέφυρα του Κονδύλη.  
- Να την κάψουμε, φωνάζουν οι αντάρτες. 
Και την πυρπολούν χορεύοντας στη λάμψη των φλογών.  
Από κει πάνε στη σιδερένια γέφυρα του τρένου. Οι μεταλλωρύχοι ξαναπιάνουν δουλειά. Και σε λίγο την ανατινάζουν. Κανένας ως εκείνη τη στιγμή δεν είχε σκεφτεί ότι καταστρέφοντας αυτές τις τρεις γέφυρες είχαν καταφέρει να απομονώσουν την Καρδίτσα οδικά και σιδηροδρομικά από όλες τις κατευθύνσεις. 
Πάνε κατόπιν στο σιδηροδρομικό σταθμό Δροσερού. Ο Μπακάλης παίρνει στο τηλέφωνο το σταθμό Καρδίτσας. Στο τηλέφωνο βγαίνει ο Ιταλός φρούραρχος και μισο-ελληνικά, μισο-ιταλικά του λέει:
- Είμαστε 1.800 αντάρτες. Ετοιμαζόμαστε να επιτεθούμε στην Καρδίτσα. Αν βρούμε αντίσταση θα χτυπήσουμε σκληρά. Και κλείνει το τηλέφωνο. 

Ο Ιταλός ακούγοντας τα λόγια του Μπακάλη, σάστισε. Έμεινα άγαλμα με το ακουστικό στο χέρι. Στην πραγματικότητα, οι αντάρτες ούτε 1.800 ήταν, ούτε επίθεση σχεδίαζαν. Απλώς σπάζουν πλάκα, χωρίς να υποψιάζονται ότι οι Ιταλοί θα τους πάρουν στα σοβαρά. 

Κι όχι άδικα. Οι Ιταλοί θυμούνται τη γενική απεργία προηγουμένως στην Καρδίτσα, η οποία νέκρωσε τα πάντα κι έδειξε ότι όλοι οι κάτοικοι της πόλης υπακούουν στο ΕΑΜ. 

Γύρω από την πόλη, στα πεδινά και βέβαια στα ορεινά κυκλοφορούν αντάρτες. Πόσοι είναι; Άγνωστο για τους Ιταλούς. 
Γνωστά όμως είναι σ’ αυτούς τα παθήματά τους σε πολλές μάχες (Οξύνεια, Πόρτες, Φαρδύκαμπος), που οφείλονταν στην κοινή δράση ανταρτών και ένοπλων κατοίκων. 

Αυτά, με τα απανωτά σαμποτάζ σε δρόμους και τρένα και οι ανατινάξεις τώρα των γεφυριών γύρω από την πόλη, ανησυχούν τους Ιταλούς. Μετά τα τόσα παθήματά τους, φοβούνται για ένα νέο πάθημά τους στην Καρδίτσα, τώρα που η πόλη απομονώθηκε. Συνδέεται μόνο με τα Τρίκαλα με τον καταλασπωμένο και όχι καλά ολοκληρωμένο δρόμο Φαναρίου – Μουζακίου. 

Αλλά για να περάσουν οι ενισχύσεις από εκεί θα χρειαστούν μια ολόκληρη μέρα να τον διανύσουν πεζοί, χώρια ο κίνδυνος να πέσουν σε ενέδρα , όπως στις Πόρτες. 
Δεν πανικοβλήθηκαν οι Ιταλοί, αλλά εκτιμώντας τις δυνατότητες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ των ανταρτών και τους δεσμούς που είχαν με τους κατοίκους, αποφάσισαν να αποσύρουν τη φρουρά τους από την Καρδίτσα.

Υποχρεώνουν τους Καρδιτσιώτες να κλειστούν με το ηλιοβασίλεμα στα σπίτια τους την 11η Μαρτίου 1943, απαγορεύουν κάθε κίνηση τη νύχτα, ετοιμάζονται στη διάρκειά της και πριν τα ξημερώματα φεύγουν κρυφά προς τα Τρίκαλα. Εγκαταλείπουν ό,τι δεν μπορούν να πάρουν μαζί τους, όπως για παράδειγμα 80 τόνους μαλλί. 

Το πρωί της 12ης Μαρτίου δεν υπάρχουν μέσα στην πόλη της Καρδίτσας κατακτητές. 
Οι Καρδιτσιώτες ξυπνούν σε μια πόλη ελεύθερη. Πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στην πλατεία. Τα τμήματα της Αντίστασης μπαίνουν συντεταγμένα στην πόλη. Αυθόρμητα χιλιάδες Καρδιτσιώτες πανηγυρίζουν μαζί με τους αντάρτες. Είναι απερίγραπτες οι εκδηλώσεις ενθουσιασμού των κατοίκων. 

Η επιτυχία αυτή δεν υπήρξε νικηφόρα εφαρμογή σχεδίου, αλλά το επιστέγασμα της δραστηριότητας του ΕΑΜ και του ζήλου μονάδων του ΕΛΑΣ, που άρχισαν να εξαπολύουν με πρωτοβουλία τους τοπικές επιθέσεις.  


 Η Καρδίτσα είναι πια η πρώτη ελεύθερη πόλη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το ραδιόφωνο του Λονδίνου μεταδίδει πανηγυρικά ότι οι Έλληνες αντάρτες απελευθέρωσαν την Καρδίτσα, την πρώτη πρωτεύουσα νομού στην Ευρώπη. 

Η πόλη μας στη συνέχεια έγινε ουσιαστικά η πρωτεύουσα ολόκληρης της ελεύθερης ελλαδικής ζώνης, γιατί διαδραμάτιζε κυρίαρχο ρόλο, οικονομικό και καθοδηγητικό στην Εθνική Αντίσταση όλης της χώρας. 

Έγινε το εμπορικό κέντρο του πλούσιου θεσσαλικού κάμπου και ο κόμβος μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ της βόρειας, της νότιας και της δυτικής Ελλάδας.
Υπήρξε ταυτόχρονα το βασικότερο κέντρο ανεφοδιασμού, στήριξης και τροφοδοσίας του αντάρτικου στρατού που δρούσε στον ορεινό όγκο προσφέροντας πολύτιμες και αναντικατάστατες υπηρεσίες για την ευόδωση του απελευθερωτικού αγώνα.


Τον Οκτώβρη του 1943, ύστερα δηλαδή από 10 μήνες, η Καρδίτσα καταλαμβάνεται εκ νέου, αυτή τη φορά από τους Γερμανούς οι οποίοι συνεχίζουν την κατοχή ως το Σεπτέμβρη του 1944. Η αντίσταση συνεχίζει με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα.
Η κυβέρνηση του βουνού βρίσκεται στο Πετρίλο. 

Στη Νευρόπολη λειτουργεί το Αντάρτικο Αεροδρόμιο. Δίνονται πια μάχες στα βουνά, στον κάμπο, ακόμη και μέσα στην πόλη, στη Ριζάβα (ριζοβούνι), στο Τσαούσι (Γεωργικό), στο Παλιόκαστρο (Μητρόπολη), στο σταθμό Φαναρίου, με αποκορύφωμα τη "μάχη της σοδειάς".

Οι Γερμανοί δεν νιώθουν πια ασφαλείς στην Καρδίτσα. Προβαίνουν σε σκληρά αντίποινα στον άμαχο πληθυσμό με ομαδικές εκτελέσεις πατριωτών, καταστροφές και εμπρησμούς.

Τον Αύγουστο του 1944 αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους Γερμανούς. Τα συνεχή χτυπήματα των ανταρτών, η γεωγραφική θέση της Καρδίτσας (η πόλη βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Άγραφα) η κατάρρευση του ανατολικού μετώπου και η προέλαση των Σοβιετικών (που δημιουργούν κίνδυνο αποκοπής των Γερμανών στα Βαλκάνια) όλα αυτά τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν την Καρδίτσα τις πρωινές ώρες της 2ας Σεπτέμβρη 1944. 

Και φτάνουμε στην 1η Σεπτεμβρίου του 1944, όπου η ασφυκτική πίεση και οι ηρωικές επιθέσεις των ανταρτών όλο το προηγούμενο διάστημα κάμπτει το φρόνημα των Γερμανών και τους οδηγεί στην εγκατάλειψη της πόλης.
Το χάραμα της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944 βρίσκει την Καρδίτσα πάλι ελεύθερη. 
Τώρα η Καρδίτσα ελευθερώνεται οριστικά, ενάμιση μήνα πριν απ’ τις άλλες θεσσαλικές πόλεις.


Η Καρδίτσα πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος κατά τη διάρκεια της κατοχής και υπήρξε μια από τις περιοχές της Ελλάδας που η φασιστική κατοχή άφησε βαθιές πληγές. Η αντίσταση των Καρδιτσιωτών υπήρξε μνημειώδης.

Σημείωση: Το κειμενο αποτελει "αναδημοσιυεση" απο έρευνα-μελέτη πανω στο θεμα βασισμενη σε πηγες και εγγραφες μαρτυρίες παρόντων στα γεγονότα. Εξ ου και οι διαφοροι διαλογοι που οσο αστειοι και αν φαινονται δεν εκφραζουν παρα τον αυθορμητισμο και τη ζωντανια του αγωνιζομενου λαου. Άρα δε σημαινει οτι συμφωνουμε απολυτα με το (ακομα και ελαφρως πετσοκομενο) περιεχομενο και υφος του (καλα, το στινικο ιζημα σιγουρα θα εχει σκυλιασει που το διαβαζει=Ρ).