Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

περι αριστερας (;) ξανα

αναδημοσιευση απο το μπλογκ http://sotloustas.blogspot.com/2008/12/blog-post_1735.html

Παρακαλω οι μυημενοι να προσεξουν ημερομηνια και ονομα συγγραφεα (δεν παει προσωπικα αλλα ως προς τον πολιτικο χωρο οπου ανηκει). Θα καταλαβουν προς τι το συγκεκριμενο ταγκ της αναρτησης...

Ευχαριστω το κοκκινο πρισμα για την επισημανση.

*************************************************************************
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2008
Ειναι η ΠΑΣΠ "αριστερα"???
Χρονια τωρα, ακουω τοποθετησεις πανω σ'αυτο το θέμα. Αλλοι λένε ΝΑΙ, αλλοι λένε ΟΧΙ, άλλοι ΟΧΙ ΑΚΟΜΑ. Το ζητημα όμως δεν ειναι απλα ενα ΝΑΙ η ενα ΟΧΙ. Πρεπει να μπει ενα ερωτημα για το ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ? Ο καθενας εχει στο μυαλό του διαφορετικά πραγματα για την συγκεκριμενη εννοια.

Στην wikipedia γραφει:
"Ο όρος Αριστερά στην πολιτική κυρίως αναφέρεται σε πολιτικές που μπορούν να χαρακτηριστούν «κοινωνικές». Στην πράξη είναι δυνατόν να αφορά διαφορετικά πράγματα, ανάλογα με τον τόπο και την εποχή, ενώ συντίθεται από διάφορους πολιτικούς χώρους (από ακροαριστερούς ως κεντροαριστερούς και καλύπτοντας όλο το ενδιάμεσο φάσμα) που μπορεί να έχουν ακόμη και αντικρουόμενες απόψεις για την οικονομική, πολιτική και κοινωνική οργάνωση."

Η όλη αναλυση ειναι μια ΜΠΟΥΡΔΑ! Αριστερα ειναι καθετι προοδευτικό που ωθει τα πραγματα προς μια ριζοσπαστική αλλαγή. Αριστερα ήταν το 1789 οι αστοι που συμπαρασυροντας μεγάλο κομμάτι του γαλλικου λαου καταφεραν να δημιουργησουν μια βραχυβια δημοκρατια. Η ριζοσπαστικη αυτη επανασταση, οδηγησε στο χρονοντουλαπο της ιστοριας σειρα μοναρχικων καθεστωτων και υπηρξε η απαρχη για ενα νεο τροπο σκεψης. Αριστερη ήταν και η Οκτωβριανη Επανασταση του 17' στην Τσαρικη Ρωσσια, που ήταν ο φάρος για το εργατικό κινημα του 20ου αιωνα! Κάθε στιγμη υπαρχει αριστερη και δεξια σταση.

Η αριστερη σταση για την συγκεκριμενη στιγμη ειναι συγκεκριμένη: Πρέπει να ηττθει ο δικομματισμος και να αποκρουστει η νεοφιλελευθερη επιθεση. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ειναι 2 νεοφιλελευθερα κομματα που παρα τις διαφορές τους έχουν το ιδιο αποτέλεσμα: Ειναι εναντια στα συμφεροντα του λαού. Είναι παράλογο να πιστευει κανεις ότι ο Καραμανλης μπορει να εξυπηρετησει τα συμφεροντα του λαου την ωρα που εχει ξεπουλησει την δημοσια περιουσια και εχει διαλύσει την δημοσια παιδεια. Ομως άλλο τοσο παράλογο ειναι να πιστευει κανεις οτι ο Παπανδρεου θα κανει κατι διαφορετικό την ωρα που η ΠΑΣΚΕ συναινεί με τον ΣΕΒ σε αυξησεις λιγοτερο απο 1 ευρω την μέρα! Όπως πολυ σωστα τονισε ο Λαζοπουλος: "Οταν η αντιπολιτευση συναινει σε αυξησεις 1 ευρω, τι σε κανει να πιστευεις οτι θα σου δωσει 2 όταν γινει κυβερνηση?"

Φτανοντας στα πανεπιστημια βλεπουμε μια εξαιρετικα περιπλοκη κατασταση. Έχουμε μια ΠΑΣΠ που σε κεντρικα ζητηματα όπως το αρθρο 16 διεφωνησε με το ΠΑΣΟΚ. Οι ΠΑΣΠιτες το λενε αυτο με μεγαλη υπερηφανια θέλοντας να υπερασπισουν την αποψη της "αριστερης" ΠΑΣΠ. Μπορουσε όμως να κάνει διαφορετικά? ΟΧΙ! Αν το ΠΑΣΟΚ πίεζε την ΠΑΣΠ να υιοθετησει την αποψη υπερ της αναθεωρησης του αρθρου 16, η ΠΑΣΠ θα διαλυοταν. Δεν μπορουμε συνεπως να λέμε ότι η ΠΑΣΠ αντιταχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, αφου με χιλαδες φοιτητες στους δρομους, ήτανε μονοδρομος η ανοιχτή διαφωνια με το ΠΑΣΟΚ. Η αντιθεση ομως αυτη, χρησιμοποιηθηκε απο το ΠΑΣΟΚ με φοβερη μαεστρία! Αυτοματα δημιουργηθηκε φοβερη κοντρα αναμεσα στα 2 στρατοπεδα Παπανδρεικων-Εκσυγχρονιστων. Η κοντρα αυτη προβάλλεται σαν κοντρα αριστερας-δεξιας μεσα στην ΠΑΣΠ. Το παραλογο βεβαια είναι ότι η "αριστερα" της ΠΑΣΠ υποστηριζει τον Παπανδρεου, τον υπερμαχο δηλαδη της αναθεωρησης του αρθρου 16! Η κοντρα αυτη μεσα στην ΠΑΣΠ ειναι το καλυτερο εργαλειο του ΠΑΣΟΚ εναντια στην αριστερα! Βλέποντας αυτην την διαμαχη ενας φοιτητης ειναι πολυ ευκολο να "πιαστει" κοροιδο και να νομίζει οτι συμμετέχοντας στην διαμαχη υπέρ των "αριστερων" θα αλλαξει τα πραγματα στην ΠΑΣΠ, ακομα και στο ΠΑΣΟΚ! Το αποτελεσμα βεβαια, ειναι παντα ιδιο: Ειτε αποχωρει απο την ΠΑΣΠ καταλαβαινοντας οτι τελικα δεν μπορει να αλλάξει τιποτα, ειτε παραμενει στην ΠΑΣΠ ως μελλοντικο στελεχος του ΠΑΣΟΚ, με οσα μπορει να του προσφερει αυτη η θεση.

Ακομα ομως και η "αριστερη" ταση της ΠΑΣΠ τελικα συμβαδιζει με την ΔΑΠ. Μπορει στα κειμενα και στον καθημερινο της λόγο να καταγγελει την ΔΑΠ και τις νεοφιλελευθερες πολιτικες, αλλα η ολη σταση της ειναι παρομοια. Τα κεντρικα ζητηματα δεν ειναι η αποκρουση της νεοφιλελευθερης επιθεσης και συγκεκριμενα η μη εφαρμογη/καταργηση του νομου πλαισιο. Ειναι τα παρτυ και οι εκδρομες που θα βοηθησουν στο μεγαλωμα της κομματικης επιρροης. Η κύρια στοχευση της ΠΑΣΠ είναι η άνοδος στις φοιτητικές εκλογές. Αυτο παρουσιαζεται σαν απαραιτητο βήμα για την "αλλαγή" και την "ανατροπή". Στο διλλημα φοιτητικο κινημα ή εκλογική άνοδο η ΠΑΣΠ απαντα το 2ο,...

Σαν συμπερασμα μπορουμε να βγαλουμε ότι η σταση της ΠΑΣΠ εχει τα ακολουθα αποτελεσματα:
1) Παθητικοποιηση των φοιτητων.
2) Εγκλωβισμο προοδευτικων φοιτητων σε πλαισια δρασης που τους καταστουν "ανενεργους" για το φοιτητικο κινημα.
3) Εξυπηρετηση των συμφεροντων του ΠΑΣΟΚ με τον καλυτερο δυνατο τροπο.
4) Η γραμμη της "νομιμοτητας" που κρατα στα οργανα διοικησης, συμβάλει στην υλοποιηση της κυβερνητικης πολιτικης στην παιδεια. (σε οσες σχολες επιχειρηθηκε να εφαρμοστει ο νομος πλαισιο και δεν υπηρχε ισχυρη παρουσια της αριστερας, η ΠΑΣΠ απλα δηλωσε την διαφωνια της και η κυβερνητικη πολιτικη εφαρμοστηκε)

Η ΠΑΣΠ ομως μπορει να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ? Αυτο το ζητημα μπαινει συχνα απο τα προοδευτικα στοιχεια της ΠΑΣΠ που κατανοουν οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι ενα δεξιο, νεοφιλελευθερο κομμα. Η απαντηση είναι απλη: Οι κομματικές νεολαιες δεν ειναι "κομματα νέων". Ειναι ενας μηχανισμος απο τον οποιο αντλουν στελεχη τα "μητρικά" κόμματα. Ειναι επισης δεδομενο ότι τα κόμματα αλλάζουν σταση με βάση τις πιεσεις απο την κοινωνία και όχι από τις κομματικές τους νεολαίες. Το ΠΑΣΟΚ δεν αλλαξε σταση γιατι ενα μερος της ΠΑΣΠ αντιταχθηκε στην αναθεωρηση του αρθρου 16, αλλα γιατι χιλιαδες φοιτητές-ψηφοφοροι θα το παιρνανε με τα γιαουρτια αν ξαναμιλουσε για δημοσια και δωρεαν παιδεια!

Τελικα η ΠΑΣΠ ειναι αριστερά?
Χλωμό!!!
Αναρτήθηκε από sotiris loustas στις 12:52 μ.μ.

1 σχόλιο:

ΚΚ είπε...

Περι αριστεράς (;) νο3.

http://antigeitonies.blogspot.com/2010/07/blog-post_19.html