Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

λιγα σκορπια λογια

http://www.google.gr/search?hl=el&client=opera&hs=c8R&rls=el&channel=suggest&tbs=nws%3A1&q=%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CF%88%CE%B7+%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B7&aq=f&aqi=&aql=&oq=

http://www.google.gr/search?hl=el&client=opera&hs=I9R&rls=el&channel=suggest&tbs=nws%3A1&q=%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%B1+%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CF%82&aq=f&aqi=&aql=&oq=

Δεν ξερω αν εχουμε συνειδητοποιησει το βαθος που η απεργια πεινας των 300 μεταναστων μπορει να χαραξει στην εξελιξη της ελληνικης κοινωνιας. Και αυτο δεν οφειλεται μονο στο μεγαλο αριθμο, την προετοιμασια και τον τροπο που οργανωνεται απο τους ιδιους. Οφειλεται κυριως στον ιδιο το λογο που οι ιδιοι βγαζουν. Εναν λογο που ουδεμια σχεση εχει με τον ανθρωπιστικο λογο τις αριστερας αλλα και των ιδιων των μεταναστων σε παρομοιες περιπτωσεις που πολιτικοι προσφυγες ζητανε πολιτικο ασυλο πχ. Ηταν το πρωτο κειμενο των τωρινων απεργων πεινας εκεινο που με συγκινησε ως προς τον μεγαλειωδη αγωνα που σκοπευαν να δωσουν για πρωτη φορα οταν το διαβασα.

"Νομιμοποιηση ολων των μεταναστων". Ποτε δεν εχω βγει να πω κατι και να αισθανομαι οτι θα με αντιμετωπιζει ο κοσμος σαν εξωγηινο, σαν τρελο. Καλως η κακως στη σημερινη κοινωνια, η απελαση ολων των μεταναστων ειναι κατι πιο κοντινο στη σκεψη των πιο πολλων ανθρωπων παρα η νομιμοποιηση ολων τους. Και πως μπορει να ειναι αλλιως οταν ο λογος των ακροδεξιων ειναι ο κυριαρχος που προβαλλεται στα ΜΜΕ ειτε μεσω του απλετου τηλεοπτικου χρονου που προσφερεται σε ακροδεξιους ειτε μεσω της υιθετησης του λογου τους απο αλλα πολιτικα κομματα, τα ΜΜΕ και το ιδιο το κρατος. Η αληθεια ειναι πως ενα τετοιο αιτημα δεν εχει ξανακουστει ποτε, και μιλαω για την εκτος πλαισιων του "ριζοσπαστικου χωρου" κοινωνια. Ομως ειναι κατι το οποιο ειναι αναγκαιο πλεον, τοσο για τους μεταναστες οσο και για τους ντοπιους εργαζομενους. Και αυτος ειναι ο λογος που πρεπει να ειμαστε ευγνωμονες σε αυτους τους ανθρωπους.

Ομως εχουμε μεινει πισω. Το κρατος χτυπησε γιατι ακριβως ειναι σε πλεονεκτικη θεση, τοσο στο θεμα του ασυλου οσο και στο μεταναστευτικο. Χτυπησε γιατι μπορουσε και για να δυσκολεψει τους ορους συνεχεισης του αγωνα. Χτυπησε γιατι κατα αρχας δεν υπηρχε αμυνα. Το τι λαθη γιναν απο ατομα και συλλογικοτητες στις οποιες οι μεταναστες στραφηκαν για αλληλεγγυη δεν ειναι για να συζητηθει αυτη τη στιγμη.

Αυτο που εγινε χτες ηταν μια ηττα. Ηττα οχι για το ασυλο, αλλα γιατι επιβεβαιωνει πως δεν υπαρχει χωρος για τους μεταναστες, πως οι μεταναστες ειναι ενα προβλημα για την κοινωνια και οχι κομματι αυτης της κοινωνιας, ειναι καθοδηγουμενοι γιατι ακριβως ειναι εξαθλιωμενοι και καημενοι και ταλαιπωρημενοι κλπ και δεν μπορουν οι ιδιοι να παιρνουν δικες τους αποφασεις και να δινουν δικους τους αγωνες αλλα το θεμα ειναι η φιλανθρωπια που πρεπει να τους δειχνουμε (σαν τον φιλανθρωπο παπαρα που εδωσε το κτηριο). Ειναι μια ηττα γιατι αντι δε βγαινει μπροστα ο ιδιος ο αγωνας που δινουν οι ιδιοι οι μεταναστες και τα χαρακτηριστικα του και ο λογος τους. Ακομα και οταν εμφανιζεται το αιτημα της νομιμοποιησης δεν εμφανιζεται ως αιτημα αγωνα, αλλα ως ενα γενικο αιτημα που μπορει κατα συνεπεια να χαρακτηριστει ως παραλογο γιατι λειπουν ολα αυτα που πρεπει να το στηριξουν και λειπει η αντιπαραθεση εναντια στις παγιωμενες αντιληψεις αυτης της κοινωνιας.

 Και για να αλλαξει αυτο χρειαζεται δουλεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: