Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

για την ΕΦΕΕ

Οπως φαινεται ο φετινος βοσκος δε φωναζε αδικα και φετος η ΕΦΕΕ παει για ανασυσταση. Γιατι για ανασυσταση της ΕΦΕΕ καθε χρονο ακουγαμε.

Κατ΄αρχας το ξεκαθαρο ειναι οτι η ολη διαδικασια ειναι μουφα. Η υποτιθεμενη ανασυσταση του πανελλαδικου δευτεροβαθμιου συνδικαλιστικου οργανου του φοιτητικου κινηματος δεν εχει συζητηθει σε κανενα συλλογο. Οι επιδιωξεις των πολιτικων δυναμεων που το τρεχουν ειναι νομιζω προφανεις γενικα. Παντως θα βολευε μια χαρα το συστημα να εχει αφενος εναν υπευθυνο συνομιλητη για να μπασει στις επιτροπες που θα φτιαξει εν οψει νεων εξελιξεων και να συνομιλει. Και να βγαινει που και που καμια καταγγελια για καταληψεις και τυχον νεους δεκεμβρηδες.

Κατα αρχας θεωρω καπως αδιανοητο ενα σκεπτικο που ξεκιναει απο την αναγκη υπαρξης ενος τετοιου οργανου τωρα και στηριζει την προσπαθεια αμεσα η εμμεσα, καθως δεν ειναι δυνατον να μιλαμε για ανασυγκροτηση μεσα απο μια διαδικασια που απουσιαζουν οι φοιτητικοι συλλογοι, κατι που γινεται προφανως σκοπιμα και μας δειχνει το οτι θα αντιμετωπιζουν την "ΕΦΕΕ" σαν μαγαζακι τους.


Κατα δευτερον ας κοιταξουμε και λιγο γενικοτερα την κατασταση στο φοιτητικο κινημα και στα πανεπιστημια. Διανυουμε μια φαση αποσυγκροτησης, με τις διαδικασιες που ειχαν καποτε κερδιθει σε μικρο η μεγαλο βαθμο να χανονται, συνελευσεις να γινονται σπανια, να εφαρμοζονται κομματια του νομου χωρις πολλες πολλες αντιδρασεις. Και σιγουρα μετα την ψηφιση του ννπ ο κλεφτοπολεμος στα τμηματα βοηθησε σε αυτο καθως επαιξε ρολο αποξενωσης ενος πιο ευρυου δυναμικου κοσμου που συμμετειχε στο κινημα απο την ολη διαδικασια εναντιωσης στο νομο, χωρια το ποσο αδιεξοδη αποδειχτηκε η ιδια τακτικη. Δηλαδη οταν τοσα πολλα τμηματα σπαζονταν χωρις να εχει ανοιχτει καν πολλες φορες στον κοσμο της εκαστοτε σχολης με μια λογικη νομιμοποιησης απο το προηγουμενο διαστημα, ε καποια στιγμη τα ετοιμα τελειωνουν και αν δεν εχεις δημιουργησει καινουργια δυναμικη εχεις προβλημα. Οσο για τα ΔΣ, η λειτουργια τους ειναι απολυτως υποτυπωδης και αποξενωμενη απο την πλατυα μαζα των φοιτητων.


Με λιγα λογια, οι πρωτοβαθμιες δομες του φκ δε λειτουργουνε σε βαθμο που θα μπορουσε κανεις να θεσει ζητημα συγκροτησης δευτεροβαθμιου οργανου. Μια τετοια διαδικασια δεν εχει τιποτα να προσφερει στην ανασυγκροτηση του κινηματος, για αυτο και θεωρω οποια αριστερη δυναμη το θεσει ως κατευθυνση ειτε για τωρα ειτε για μεχρι τις εκλογες εκτος τοπου και χρονου. Αυτα μου φαινονται καπως αυτονοητα γενικα αλλα με τις πιπες που ακουμε τελευταια περι ανασυγκροτησης του κινηματος μεσα απο την ανασυγκροτηση της ΕΦΕΕ πρεπει να ειπωθουνε νομιζω.


Η ανασυγκροτηση του κινηματος γινεται μεσα απο αγωνα, στο δρομο, με τη συνδεση με την εργατικη ταξη και οχι με δηθεν συσταση ενος κεντρικου οργανου. Η μονη κατευθυνση προς αυτην ειναι το να θετεις ζητηματα που να μπορουν να συσπειρωσουν κοσμο και να τον κινησουν και τετοια που να αφορουν τις αναδιαρθρωσεις που λαμβανουν χωρα και την εφαρμογη του ννπ ειναι μπολικα, με στοχο την ανατροπη τους. Μετα και μονο μετα θα μπορουμε να μιλαμε για δευτεροβαθμια οργανα.

συμπερασμα: πρεπει να κατεβουμε αθηνα να τη σπασουμε, αν και σιγουρα οπως γενικα ειναι τα πραγαμτα στους αθηναιους πεφτει το μεγαλυτερο βαρος σιγουρα. 


ΥΓ η ΕΦΕΕ ειναι ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ οργανο! Γιατι ολοι το λενε τριτοβαθμιο;


ΥΓ2 εμενα μου αρεσει να μιλαω για συσταση δευτεροβαθμιου πανελλαδικου οργανου και οχι της ΕΦΕΕ γιατι κατα πρωτον δε μου αρεσει το "εθνικη" στο ακρωνυμιο της, τωρα με τοσους μεταναστες που ειναι φοιτητες, και επισης η ΕΦΕΕ εχει ενα συγκεκριμενο καταστατικο και τροπο λειτουργιας που δεν βρισκω καποιον λογο γιατι ντε και καλα πρεπει να ειναι ο σωστος, αλλα τετοια πραγαμτα θα επρεπε να συζητηθουν μεσα στο κινημα πρωτα δεδομενου οτι μιλαμε για μια νεκρη εδω και τοσα χρονια δομη.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αν είναι δευτεροβαθμιο όργανο η ΕΦΕΕ, η ΦΕΑΠΘ τι είναι πρωτοβάθμιο? Οι γενικές συνελεύσεις?

reddove είπε...

λοιπον

η ΦΕΑΠΘ δεν εχει καμια σχεση με την ΕΦΕΕ. Ειναι αλλο ξεχωριστο ανεξαρτητο οργανο. Και μιας και το εφερε η κουβεντα, ειναι μαλιστα δευτεροβαθμιο για τους ιδιους ακριβως λογους που κ η ΕΦΕΕ ειναι δευτεροβαθμιο. Η οποια τοπικη η πανελλαδικη εμβελεια του καθενος δεν παιζει κανενα απολυτως ρολο στο τι βαθμο ειναι.

τωρα για το τι ειναι πρωτοβαθμιο 2οβαθμιο κλπ ας δουμε κ το νομο 1264 του 82

3. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διακρίνονται σε πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και
τριτοβάθμιες.
α) Πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι:
αα) τα σωματεία,
ββ) τα τοπικά παραρτήματα συνδικαλιστικών οργανώσεων ευρύτερης περιφέρειας ή
πανελλαδικής έκτασης, που προβλέπονται από τα καταστατικά τους και μόνο για το δικαίωμα να
γίνουν μέλη του αντίστοιχου εργατικού κέντρου.
γγ) Οι ενώσεις προσώπων, μία για κάθε εκμετάλλευση, επιχείρηση, δημόσια υπηρεσία,
Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α., που συνιστούν δέκα (10) τουλάχιστο εργαζόμενοι με ιδρυτική πράξη την οποία
καταθέτουν στο γραμματέα του αρμόδιου Ειρηνοδικείου και κοινοποιούν στον εργοδότη, εφόσον ο
συνολικός αριθμός των εργαζομένων δεν υπερβαίνει τους σαράντα (40) και δεν υπάρχει σωματείο με
τους μισούς τουλάχιστο ως μέλη του. Εάν, μετά την τυχόν σύσταση της ένωσης προσώπων, πάψει να
συντρέχει μία από τις πιο πάνω προϋποθέσεις, η ένωση προσώπων διαλύεται, χωρίς άλλη διατύπωση.
Η ιδρυτική πράξη της ένωσης προσώπων πρέπει να αναφέρει απαραίτητα το σκοπό της, δύο
εκπροσώπους της και τη διάρκειά της που δεν υπερβαίνει το εξάμηνο.
Για τις ενώσεις προσώπων εκτός από το άρθρο 20 παρ. 1 εδάφ. γ΄ εφαρμόζονται ανάλογα και
οι διατάξεις για τα σωματεία των άρθρων 3 παρ. 1 α, 7 παρ. 1, 5, 6, 7 και 8 του νόμου αυτού.
Για την εκλογή των εκπροσώπων της ένωσης προσώπων επιμελείται τριμελής εφορευτική
επιτροπή.
β) Δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις είναι οι Ομοσπονδίες και τα Εργατικά
Κέντρα. Οι Ομοσπονδίες είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστο σωματείων του ίδιου ή συναφών κλάδων
οικονομικής δραστηριότητας ή του ίδιου ή συναφών επαγγελμάτων.
Τα Εργατικά Κέντρα είναι ενώσεις δύο (2) τουλάχιστο που έχουν έδρα τους μέσα στην
περιφέρεια του αντίστοιχου Εργατικού Κέντρου ανεξάρτητα από τον τόπο απασχόλησης των μελών
τους.
γ) τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (συνομοσπονδίες) είναι ενώσει ομοσπονδιών και
Εργατικών Κέντρων.

Με βαση τους ορισμους αυτους αν τους αντιστοιχησουμε στο φκ οι συλλογοι ειναι πρωτοβαθμια σωματεια και οι ΕΦΕΕ ως ομοσπονδια συλλογων δευτεροβαθμια. Οι Γενικες Συνελευσεις οπως και τα ΔΣ ειναι οργανα των συλλογων και αρα δεν οριζεται βαθμος.

Με τον ιδιο τροπο η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ ειναι δευτεροβαθμια. Ειναι οι ομοσπονδιες των πρωτοβαθμιων σωματειων δασκαλων και καθηγητων αντιστοιχα, οπως και η ΕΦΕΕ ειναι των φοιτητων. Τριτοβαθμιο αντιστοιχα εκει ειναι η ΑΔΕΔΥ.

Επισης δεν ειναι αντικαταστατικο να παιρνει ενας συλλογος αποφαση σκατα σε καθε ΕΦΕΕ, μαλακια ισως, αλλα τα καταστατικα δε λενε οτι ο συλλογος συμμετεχει στην ΕΦΕΕ αλλα πως μπορει να συμμετεχει σε μια ομοσπονδια μετα απο αποφαση γενικης συνελευσης.

Ασχετο αλλα ειπα να αρχισω να διαλυω τους μυθους που καλλιεργει η αριστερα σημερα και να αποκαλυψω το αστικο τους περιεχομενο.

Παντως εχω βαλει και στοιχημα με εναν κατι μπυρες για το βαθμο της ΕΦΕΕ. Γουσταρω τα στημενα :D