Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

αντιιμπεριαλισμος σε σηψη

αυτοι εκει στο φυσικο του απθ εχουν ξεφυγει. Βγηκε προχτες ψηφισμα για αλληλεγγυη στις οργανωσεις που απαγορευτηκαν προσφατα στην Τουρκια και που εβαζε μια δραση εξω απο το τουρκικο προξενειο. 


Ως εδω καλα. Το ψηφισμα ομως ειχε διαφορα ...ωραια. Απο το χαρακτηρισμο της Τουρκιας ως ιμπεριαλιστικο κρατος μεχρι αιτημα για απελευθερωση της Κυπρου. Το ψηφισμα προταθηκε απο ΑΡΕΝ ("Κ"ΟΕ). Ενταξει αυτοι πια εχουν χασει καθε σοβαροτητα, θεωρητικο υποβαθρο και απο το μαρξισμο-λενινισμο πηγαν στον Αλαβανισμο-Τσιπρισμο (ασχετα που εσχατως ο Τσιπρας τους γυρισε σε ρεβιζιονιστης). Υπερψηφιστηκε απο ΠΚΣ, που ενταξει, πολλοι κνιτες δεν ξερουν τη γραμμη τους περα απο τα κλισε για ΓΣΕΕ, μααστριχ κλπ και αλλωστε ειχαν πιο σοβαρο προβλημα με το αρχικο ψηφισμα με την αναφορα του MLTKP ως, ακουσον ακουσον, κομμουνιστικο. Μονο το ΚΚΕ και τα αδελφα του κομματα (οπως το ΚΚ Ιρακ, το ΚΚ Νεπαλ (ενωμενο μ-λ), το ΑΚΕΛ, το ΚΚ Κινας μεχρι προσφατα και πολλα αλλα) μπορουν να χρησιμοποιουν αυτον τον τιτλο. Αλλωστε μια φορα οταν ημουν πρωτο ετος και ενω ψηφιζοταν ενας σημαντικος αντεργατικος νομος το ΠΑΜΕ εκανε πορεια προς την αμερικανικη πρεσβεια συζητουσα με εναν κνιτη περι ιμπεριαλισμου και επειδη δεν μπορουσε να μου εξηγησει τι ειναι με παρεπεμψε να διαβασω λενιν ή να ρωτησω τους μουλαδες που ξερουν. Οι οποιοι μουλαδες υπερψηφισαν επισης το ψηφισμα αυτο. Αυτοι ειναι οι πιο αδικαιολογητοι καθως ειναι οι ειδικοι περι αντιιμπεριαλισμου και λενινισμου και οι αφισες τους μεχρι και πριν απο μερικα χρονια ηταν σχεδον ολες αντιιμπεριαλιστικες. Εχουν χασει τον τελευταιο καιρο τη φορμα τους μαλλον και πρεπει επειγοντως να κανουν φροντιστηριακα μαθηματα αντιιμπεριαλισμου καθως και υποχρεωτικες αντιιμπεριαλιστικες πικετοφοριες για να εξιλεωθουν και να συνδεσουν τη θεωρια των φροντιστηριακων μαθηματων με την πραξη σαν μαοικοι που ειναι. Το ψηφισμα στηριξε πολιτικα και το νεο αυτονομο ρηξη-κελευθο σχημα στο φυσικο, η αυτοαποκαλουμενη ""αυτονομη" πρωτοβουλια φυσικου" αλλα δεν ειχε εδρα στο ΔΣ να το ψηφισει. Τα ΕΑΑΚ (ΝΑΡ) ψηφισαν λευκο γιατι διαφωνουν στο να μπαινει κινητοποιηση μεσω ΔΣ αλλα συμφωνησαν επι του πολιτικου. Βεβαια αυτοι λενε και την Ελλαδα ιμπεριαλιστικη χωρα (για αυτο μας εχουν ετοιμους να μας αναλαβει το ΔΝΤ) οποτε γιατι οχι και η Τουρκια επισης. Η ΣΣΠ δεν ξερω τι σταση κρατησε, ισως να μην ασχοληθηκε καθολου αφου το ψηφισμα αφορουσε αλληλεγγυη σε σταλινικες οργανωσεις.

Παρεμβαση του ΛΑΟΣ ή της Χρυσης Αυγης δεν υπηρχε για να στηριξει το ψηφισμα, ενω η ΔΑΠ δεν ξερω τι ειπε και αν ηταν εκει.

Η ΠΑΣΠ κατηγγειλε τους αριστερους σαν γραφειοκρατες επειδη επελεξαν να κανουν ΔΣ αντι να ξεκινησει συνελευση με 40 ατομα και βλασφυμουσαν που τζαμπα ετοιμασαν τα τρενακια να σκασουν αργα το μεσημερι να ψηφισουν.

Αντε και ψηφισμα να καταγγελει τα ιμπεριαλιστικα σκοπια.

ΥΓ1 μολις βρω το ψηφισμα και σκανερ θα το ανεβασω να το χαιρεται οποιος μπαινει.

ΥΓ2 οποιαδηποτε επιχειρηματολογια περι του γιατι η Τουρκια, μια χωρα που σε μεγαλη εκταση της επικρατει ακομα ενα ημιφεουδαρχικο συστημα, δεν ειναι ιμπεριαλιστικη τη θεωρω περιττη και χασιμο χρονου.

14 σχόλια:

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ! (ΜΕΧΡΙ ΤΟ '76)

reddove είπε...

οτι θελει ας ειναι, ελληνικη μη γινει.

parekklisi είπε...

Η Βόρεια Κύπρος είναι ένα κομμάτι κυρίαρχου κράτους -της Κύπρου- στο οποίο έγινε εισβολή ενός άλλου κράτους -της Τουρκίας- και το οποίο βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτική κατοχή της τελευταίας, οι ελληνοκύπριοι κάτοικοί του έχουν εκδιωχθεί διά της βίας, έχει εποικιστεί κτλ. Είναι όλα εγκλήματα πολέμου. Δε καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να μιλάμε για το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Παλαιστίνη, το... ανατολικό Τιμόρ αλλά όχι για την Κύπρο φοβούμενοι μη μας πουν (ποιοι;) εθνικιστές.

Κύπρος ενιαία ανεξάρτητη. Που σημαίνει ούτε τουρκική ούτε ελληνική ούτε αγγλική κηδεμονία. Και αυτό με κατεχόμενο το ένα τρίτο του νησιού δε γίνεται.

Για την "ιμπεριαλιστική" Τουρκία ουδέν σχόλιο.

★ 2nd Global Union of Trolls ★ είπε...

Το γεγονός ότι η Τουρκία κι η Ελλάδα δεν αποτελούν παγκοσμίως μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν αναιρεί την ιδιότητα τους ως ιμπεριαλιστικά Κράτη πέριξ κι εντός των Βαλκανίων. Αν και δεν είμαι με τους κνίτες, τους μουλάδες και τα λοιπά τους παρακλάδια, είναι ιστορική άγνοια (κι επί του παρόντος άγνοια) να απεκδύεις τα δυο αυτά Κράτη από τα ιμπεριαλιστικά τους ιμάτια και την οικονομική τους πολεμικότητα ενάντια σε προλετάριους άλλων χωρών των Βαλκανίων. Είναι γνωστό, ότι η Ελλάδα κι η Τουρκία αποτελούν βασικά ιμπεριαλιστικά Κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, που επεκτείνονται σωρηδόν οικονομικά σε «παρθένες» καπιταλιστικά αγορές.

Η Ελλάδα είναι από τους βασικούς μετόχους ΔΕΚΟ της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Τσεχίας, Αλβανίας, όπως κι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανοίξει δεκάδες υποκαταστήματα στις παραπάνω χώρες. Φυσικά δεν έχει νόημα να αναφέρω τις μεταφορές εργοστασίων και βιομηχανικών μονάδων σε χώρες φθηνής εργατικής δύναμης κι υποτιμημένης εργασίας (σε σημείο σκοτώνω τον προλετάριο γιατί μου είναι αχρείαστος παραγωγικά), όπως είναι οι παραπάνω... ούτε βέβαια την αγορά τεράστιων εκτάσεων γης (χιλιάδες στρέμματα- ίσως κι εκατομμύρια) από έλληνες agro- επιχειρηματίες- επενδυτές σε αγροτικά Κεφάλαια, των οποίων τα στρέμματα καλλιεργούν Βούλγαροι εργάτες γης. Όσο για την Τουρκία, δεν νομίζω ότι διατηρεί τις ιμπεριαλιστικές της βλέψεις κρυφές για το φιλέτο των κουρδικών εδαφών τα οποία θέλει να προσαρτήσει στο Κράτος της, όπως αντίστοιχα θέλει να προσαρτήσει και την Κύπρο.

Αν, επίσης, αμφιβάλεις για τις ιμπεριαλιστικές βλέψεις και των δύο στο θέμα «Κύπρος» μπορείς να ψάξεις λίγο τις σελίδες της Ιστορίας για τα χρονικά της χούντας και την ιμπεριαλιστική μανία της Ελλάδας να προσαρτήσει στο Ελληνικό Κράτος τους Ελληνοκυπρίους και το δικό τους «κατεχόμενο», κάτι που ο Μακάριος εχθρευόταν... κάτι που κι οι Ελληνοκύπριοι εχθρεύονταν.. γι’ αυτό και τα τόσα πραξικοπήματα εναντίον του, γι’ αυτό και μια ΕΟΚΑ Β’ του Γρίβα, γι’ αυτό και το πραξικόπημα των αξιωματικών και πάει λέγοντας. Λίγο search σε αυτό το κεφάλαιο θα σου δείξει ότι εκεί που ο ανοιχτός ιμπεριαλισμός της χουντικής (κι όχι μόνο... μετά το έργο το ανέλαβε η Αριστερά κι οι πατριωτικές της φανφάρες*) Ελλάδας απέτυχε (κι ενώ τα τουρκικά στρατεύματα προχώρησαν εδαφικά κι άλλο, «προστατεύοντας» τον Μακάριο από την οργανωμένη απόπειρα «ανατροπής» του), ήρθαν οι κουβέντες με το αδερφό ιμπεριαλιστικό Κράτος της Τουρκίας για «μοίρασμα» της γης και αναγκαστική προσάρτηση των δύο μερών στις «μητρικές» (ψέμα προφανώς) χώρες αντίστοιχα, χωρίς φυσικά να ζητηθεί λόγος από τους ε/ κυπρίους και τους τ/ κυπρίους.

Επίσης, θα ήθελα να θυμίσω την ενεργή κι έμπρακτη συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Μέση Ανατολή και την επίσκεψη πια πριν κάτι μήνες μελών του ΕΒΕΘ στο Ιράν με σκοπό την μελέτη της εκεί αγοράς και την ανάδειξη πιθανών επενδυτικών δυνατοτήτων από πλευράς ελληνικού Κράτους και ντόπιων ιδιωτών με μεγάλα... Κεφάλαια, οι οποίοι γυρνώντας δήλωσαν ότι τα Ιρανικά εδάφη αποτελούν παράδεισο επενδυτών αφού σα να λέμε ρίχνεις φθηνό χρήμα και βγάζεις πλάκες χρυσού σε πολλούς οικονομικούς κλάδους (αγροτικούς, μεταποίηση κλπ.).

*Εκεί άρχισε να ξερνά η Αριστερά της Ελλάδας τον πατριωτικό της εμετό, κάνοντας κριτική στο καθεστώς της Χούντας, λέγοντας ότι επρόκειτο για ξενόδουλη αστική τάξη που εξυπηρετούσε τα ξένα συμφέροντα. Ισχυρίζονταν κοινώς ότι η ντόπια αστική τάξη που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του εντόπιου Κεφαλαίου (φυσικά καμία χώρα δεν εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα μόνο, αφού σπανίως υπήρξε ιστορικά αναπτυξιακή αυτοτέλεια) είναι καλή; Εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού; Και πως αυτά είναι και συμφέροντα του έθνους; Ξερνάω... αν και περισσότερη σημασία έχει ότι συνέχισε να αναπαράγει και να υποστηρίζει την θέση της προσάρτησης του ε/ κυπριακού κομματικού στο ελληνικό μετά- χουντικό Κράτος, ντύνοντας τον ελληνικό ιμπεριαλισμό με κάποιον λαϊκό μανδύα και με το γνωστό ψέμα της θέλησης των ε/ κυπρίων για συνένωση των δύο εθνών.

★ 2nd Global Union of Trolls ★ είπε...

Το «Κυπριακό» είναι ζήτημα των ε/ κυπρίων και των τ/ κυπρίων. Κανείς ιμπεριαλισμός δεν χωρά να ανακατεύεται περαιτέρω σε ζητήματα δυο λαών.

Προκειμένου να κάνετε κριτική στην Αριστερά, μην έρχεστε στον αντίποδα λέγοντας ότι κανένα εκ των δυο Κρατών δεν είναι ιμπεριαλιστικό. Σε λίγο θα πείτε ότι Ελλάδα και Τουρκία διεξάγουν μαζί και συναδελφωμένα αντί- ιμπεριαλιστικό αγώνα, ενώ στην πραγματικότητα ευθύνονται (με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην Ελλάδα λόγω συμμετοχής στην Ε.Ε και πριμοδότησης των «υπηρεσιών» της Frontex) για την θανάτωση των περισσότερων και φυσικά πιο υποτιμημένων προλετάριων, των μεταναστών... Πάντα όταν η εισροή τους είναι μεγαλύτερη από τις παραγωγικές ανάγκες του Κράτους «υποδοχής» και του Κράτους «διαμονής»- της Ευρώπης γενικότερα- κι άρα θα αποτελέσουν αχρείαστο εργατικό δυναμικό... έτσι μπλουρπ στον πάτο, μπουμ στις νάρκες, μπαμ στις «Μανωλάδες» και νταπ στα εργοτάξια, τα ρέματα και τα ποτάμια. Αλλά ναι παιδιά... έχετε δίκιο! Ιμπεριαλιστικές χώρες Ελλάδα και Τουρκία; ποτεεε...

★ 2nd Global Union of Trolls ★ είπε...

Και συγγνώμη για το τρίτο επί σειρά σχόλιο... αλλά να σημειωθεί ότι ιμπεριαλιστής δεν είναι μόνο, οποίος ανοίγει κλασσικούς πολέμους με επεκτατικά- οικονομικά συμφέροντα (ή συμμετέχει σε αυτούς). Υπάρχει κι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός, υπάρχουν οι αστικές τάξεις που διεξάγουν έναν άλλο πόλεμο... ταξικό, με θύματα προφανώς προλετάριους.

Ανώνυμος είπε...

Κατ΄αρχάς, για τον ιμπεριαλισμό, μια έννοια που κάποιοι θυμούνται να αποδώσουν μόνο στην Ελλάδα και ποτέ στις ΗΠΑ, για μην παραδεχτούν ότι η ελληνική αστική τάξη και ξενόδουλη και εξαρτημενη είναι. Η Ελλάδα ούτε όπλα παράγει ούτε επιλέγει τα μέτωπα που θα ανοίξει (πχ Αφγανιστάν!!!), ούτε σοβαρή παραγωγή έχει για να την εξάγει κιόλας, ούτε σχεδιασμό έχει. Με αυτή τη λογική, τι να πούμε για την ίδια την Ελλάδα. Το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί τα σχέδια των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, ελπίζοντας να πάρει, σαν υποτελής, κάποιο κόκκαλο. (Παλιά έλπιζε μάλιστα να της δώσουν το Μοναστήρι, αλλά οι ΗΠΑ κράτησαν όλη την ΠΓΔΜ για την πάρτη τους.) Όσο για τις "ελληνικές" τράπεζες, ας γελάσω... Η ελληνική αστική τάξη έχει επιδιώξεις, αλλά ιμπεριαλισμός είναι άλλο πράμα. Όλη αυτή η φιλολογία εξυπηρετεί μόνο το λέμε ότι το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα είναι εθνικιστικό, ενώ ταυτόχρονα λέμε ότι οι κύπριοι έπρεπε να λύσουν το ζήτημα μόνοι τους (εκεί η εθνική ανξαρτησία είναι καλή...). Λες και η χούντα δεν ήταν ξενοκίνητη. Για το κυπριακό με κάλυψε η παρέκκλιση.

★ 2nd Global Union of Trolls ★ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
★ 2nd Global Union of Trolls ★ είπε...

Ναι, μόνο που είναι κρίμα να αδειάζεις στοιχεία χωρις να τα ψάχνεις πρώτα. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα βρίσκεται αναλογικά πρώτη σε ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (σε σχέση με τις 35 πιο προηγμένες χώρες του κόσμου) και διατηρεί την οικονομία της σε καλά επίπεδα (συγκριτικά με άλλες χώρες) αφού έχει βασική πηγή εσόδου την κερδοφόρα εξαγωγή σταθερού κεφαλαίου και προϊόντων μεταποίησης σε αναπτυσσόμενες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που χαρακτηρίζονται ακόμα από ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Μην λέμε ότι θέλουμε τώρα...

Το γεγονός, ότι η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δεν αναιρεί την ιμπεριαλιστική δράση της ντόπιας αστικής τάξης στη βαλκανική μίκρο- κλίμακα. Κι ο οικονομικός ιμπεριαλισμός δεν έχει ανάγκη από πολεμική βιομηχανία και εδαφική επέκταση... ξέρει τον τρόπο του. Κι η Ελλαδίτσα σου τον συμμερίζεται, συμμετέχοντας ενεργά στην θανάτωση προλετάριων στο Αιγαίο και τον Εβρο (μη κρυβόμαστε τώρα... αυτό είναι και πανευρωπαϊκή οδηγία.. παρόλα αυτά το κάνει με πρωτοφανή ζήλο σε συνεργασία με την Frontex), όπως και στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή, για την οποία διατηρεί ιμπεριαλιστικές βλέψεις (του μεγέθους φυσικά που της αναλογεί).

Πρόσεξε μη γελάσεις πολύ για τις ελληνικές τράπεζες και σου κοπεί απότομα το γέλιο με μια απλή αναζήτηση για την επέκταση της Εθνικής Τράπεζας σε όλα τα Βαλκάνια και την ύπαρξη της ως βασικό χρηματοπιστωτικό οργανισμό της Βαλκανικής.

Επιπλέον, το ότι η χούντα ήταν ξενοκίνητη κι ότι η ελληνική αστική τάξη ήταν από την δημιουργία της ξενόδουλη, δεν αναιρεί το γεγονός ότι διεξάγει οικονομικό ιμπεριαλισμό εκεί που την παίρνει... και ναι η Ελλάδα στην μικροκλίμακα των Βαλκανίων είναι οικονομική υπερδύναμη κι από αυτήν την θέση πράττει και χαράζει στρατηγικές (όσο κι αν πιστεύεις ότι δεν έχει σχέδιο κι άλλα τέτοια ωραία..)

Το θέμα της προσάρτησης της Κύπρου στο ελληνικό Κράτος δεν το έτρεξε μόνο η χούντα για την ιστορική ενημέρωση σου, αλλά κι οι μετέπειτα Κυβερνήσεις, όπως και το κουφάρι της μεταπολιτευτικής πολιτικής Αριστεράς. Καλό είναι να κάνουμε κριτική και στον "δικό μας" ιμπεριαλισμό, όχι μόνο στον ιμπεριαλισμό των άλλων κι ότι δήθεν εμείς είμαστε καημένοι όμηροι που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα...

reddove είπε...

Νομιζω μπερδευεις τον (οικονομικο ή και οχι μονο) επεκτατισμο (που ειναι και εμφυτη ταση του κεφαλαιου γενικοτερα) με τον ιμπεριαλισμο. Ιμπεριαλισμος απο οσο ξερω ονομαζεται το ανωτατο, μονοπωλιακο σταδιο του καπιταλισμου, και εχει καποια συγκεκριμενα χαρακτηριστικα. Γενικως, χωρις να μπορω να πω οτι εχω και οικονομικα στοιχεια να το αποδειξω εδω, δε νομιζω πως η ελλαδα και η τουρκια εχουν φτασει στο ανωτατο σταδιο της καπιταλιστικης αναπτυξης. Παντως το οτι σκοτωνει μεταναστες ή οτι στην περιοχη του, οπου προκειται για κατα βαση νεες και με ρισκα αγορες, του δινουν οι ιμπεριαλιστες καποιους ρολους για δικους τους λογους (δες πχ τι εγινε με τον οτε) δε νομιζω να εχει σχεση με τον "ιμπεριαλισμο" της ελλαδας. Αλλωστε ο ιμπεριαλισμος δεν ειναι σχετικη εννοια, μια χωρα η θα ειναι η δε θα ειναι ιμπεριαλιστικη, δεν μπορεις να πεις πως ειναι ιμπεριαλιστικη ως προς την αλβανια και μη ιμπεριαλιστικη ως προς τις ΗΠΑ, δεν στεκει απλα. Αλλιως και η ταδε χωρα στην αφρικη που πολεμαν με τοξα και τη βαλαν οι αμερικανοι χωροφυλακα στην περιοχη ειναι ιμπεριαλιστικη (υποθετικο ακραιο παραδειγμα).

Τεσπα θα προτεινω και στους αριστερους του φυσικου ενα ωραιο βιβλιο, "Μακεδονισμός. Ο ιμπεριαλισμός των Σκοπίων"
Εκδοτικός Οίκος Έφεσος & Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών. Θεσσαλονίκη. 2007.

★ 2nd Global Union of Trolls ★ είπε...

Με την ίδια λογική θεωρείς ότι κι η τάξη είναι κάτι αμετάβλητο, ο Καπιταλισμός το ίδιο και τα πάντα ακολουθούν τους αρχικούς ορισμούς του παρελθόντος. Κατά την δική μου άποψη, η τάξη, το Κεφάλαιο, οι μορφές του, ακόμα κι ο ίδιος ο ιμπεριαλισμός είναι ζωντανές διαδικασίες που μετασχηματίζονται και μετεξελίσσονται. Δεν είναι μόνο η πολιτική σύνθεση του προλεταριάτου που αλλάζει (κι οι αγώνες που διεξάγει), είναι κι η δυνατότητα του καπιταλισμού να απαντάει στους αγώνες του δεύτερου με διάφορους τρόπους υποτίμησης (ή τουλάχιστον να αυξάνει συνεχώς το ποσοστό κέρδους του). Μεγάλη κουβέντα και δεν γίνεται απο blog.

Αυτό πάντως που εσύ αναφέρεις ως οικονομική επεκτατικότητα εγώ το κρίνω ως πολεμικότητα του οικονομικού ιμπεριαλισμού ενός κράτους (ακόμα και μιας Ευρώπης συνολικότερα) ενάντια στους προλετάριους άλλων χωρών. Και δεν νομίζω να αρνείσαι ότι ένας άλλος πόλεμος λαμβάνει χώρα, όχι όπως τον μάθαμε με παρατεταγμένες ορδές, στρατιωτικά καθεστώτα και πάει λέγοντας (αν κι αυτά συνεχίζουν να υπάρχουν). Μεγάλη κουβέντα τελοσπάντων...

reddove είπε...

ισως το ζητημα να ειναι ο ορισμος. Απλα τοτε καθε χωρα ειναι (εν δυναμει) ιμπεριαλιστικη. Αλλα τοτε προς τι να χρησιμοποιειται ο ορος; Τεσπα, νομιζω αυτο με την τουρκια ξεκιναει πιο πολυ απο μια απλοικη εθνικιστικων καταβολων σκεψη πως η Τουρκια (μας εχουν μαθει οτι ειναι) επεκτατικη (που ειναι, αλλα οπως και η ελλαδα αλλα αυτο δε μας το λενε ή δε μας νοιαζει) αρα ιμπεριαλιστικη (για να παρει και λιγο "χρωμα" εκμεταλλευομενο το αντιιμπεριαλιστικο συναισθημα που για δεκαετιες - και δικαιως- ειχε ο ελληνικος λαος). Ιμπεριαλιστης σαν να λεμε μαλακας. Κατι τετοιο ισως να το περιμενα απο χρυσαυγιτες οι οποιοι ειναι στοκοι και εχουν και συμφερον αλλα απο την αριστερα περιμενω αλλα πραγματα.

psychoprole είπε...

Σύντρολλοι, για ρίξτε μια ματιά:

Ιμπεριαλισμός ή καπιταλιστικός επεκτατισμός;

Μαρξιστής δεν είμαι μεν (ακολουθώ το παράδειγμα του μπαρμπα-Κάρολου :-p), αλλά η συγκεκριμένη είναι μια διαυγής ανάλυση δε.

Επίσης να τσιτατολογήσω και λίγο:
"Η ίδρυση ενός έθνους-κράτους μπορεί να καταργήσει τον ιμπεριαλισμό, όσο η ίδρυση μιας επιχείρησης τον καπιταλισμό"

kontoxontros είπε...

Κάτω τε χέρια από την ΑΡΕΦ.
Αλήθεια γιατί ορίζεις την ΑΡΕΦ ως ναρ?