Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

να γινουν τα γηπεδα χωροι ταξικων συγκρουσεων!

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1183839

 

Σύγκρουση αστυνομικών με πλήθος ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τους χαμηλούς μισθούς στην Ν. Αφρική πραγματοποιήθηκε έξω από το γήπεδο του αγώνα Γερμανία - Αυστραλία. Πήραν μέρος και οι εργαζόμενοι του γηπέδου, καθώς όπως ισχυρίζονται δεν πληρώθηκαν αυτά που είχαν συμφωνίσει.
Όλοι την εβδομάδα η κυβέρνηση της Ν. Αφρικής είχε συνεχείς συναντήσεις με με τα συνδικάτα των εργαζομένων, με τους οποίος συμφώνησε αρχικά να μην γίνει καμία διαμαρτυρία και συγκέντρωση κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τελικά όμως φαίνεται η "ειρήνη" μεταξύ των δυο πλευρών δεν κράτησε και πολύ, αφού λίγο μετά τον αγώνα της Γερμανίας με την Αυστραλία, ομάδα διαδηλωτών συγκρούστηκε με την αστυνομία τόσο έξω από το γήπεδο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Οι Αρχές της Ν. Αφρικής έκαναν χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος πήραν και αρκετοί από τους σεκιούριτι του γηπέδου.

Από την πλευρά της η FIFA διέψευσε το γεγονός πως υπήρξε συμμετοχή των σεκιούριτι στα επεισόδια, ενώ όπως δήλωσαν οι αστυνομικές Αρχές της περιοχής δεν έγιναν συλλήψεις διαδηλωτών.

"Δεν μας πληρώσανε"

Τα επεισόδια πήραν φωτιά, όταν οι υπάλληλοι του σταδίου πήγαν να πληρωθούν μετά το παιχνίδι και διαπίστωσαν πως στον φάκελο με τον μισθό τους είτε είχε λιγότερα χρήματα, είτε καθόλου!

"Φύγαμε από τα σπίτια μας στις 7 το πρωί και τώρα είναι μια το βράδυ. Στο τέλος της βάρδιας κανείς δεν μας είπε πόσα χρήματα θα παίρναμε", είπε σεκιούριτι του γηπέδου.

Ένας άλλος εργαζόμενος του γηπέδου ήταν πιο αποκαλυπτικός, τονίζοντας πως δεν τους πλήρωσαν τα χρήματα που είχαν συμφωνήσει.

"Υποτίθεται ότι θα μας έδιναν 1.500 rand (δηλαδή 180 Ευρώ), έτσι μας είχε πει η FIFA, όμως στο τέλος της ημέρες πληγωθήκαμε μόλις 190 rand (20 Ευρώ)".

Όπως είναι λογικό η FIFA έχει ανησυχήσει με το γεγονός, αφού αν συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα δεν θέλει και πολύ να τιναχτεί στον αέρα η όλη διοργάνωση.




Και τα χουλιγκανια ας προσκυναν τις πΑΕ τους.

Παντως θα εχει ενδιαφερον να δουμε πως επαιξε το ζαρτι της εθνικης συναινεσης το κρατος εκει κ πως προεκυψαν οι αντιδρασεις. Δεν ξερω περι της εθνικης συγκροτησης της Ν.Αφρικης αλλα ζησαμε και εδω μια τετοια διοργανωση οποτε θα εχουμε ενα παραπανω ενδιαφερον.

Λεω να ευχαριστησω την Ε. για την επισημανση και εμπνευση και η αληθεια ειναι πως επρεπε να το κανω για πανω απο τα μισα ποστ μου. Οποτε απλα να πω πως τα παντα ειναι συλλογικα, ακομα και οτι πολλες φορες παρουσιαζεται ως ατομικο, και οτι χωρις τις σχεσεις μας ειμαστε σαν ενα ανθρωπινο κυτταρο απομονωμενο απο τον υπολοιπο οργανισμο. Χωρις καμια λειτουργικοτητα, χωρις καμια ουσιαστικη αυτο-συνειδηση και χωρις να μπορουμε να αντεξουμε για πολυ. Στη ζουγκλα που ζουμε αλλωστε οι σχεσεις αυτες ειναι που μας κραταν ορθιους.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το βιοτικό επίπεδο, τις "υποδομές" και το ποντάρισμα πάνω στην εθνική ομοψυχία εδώ:
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1183353

Όσο για την καταστολή, η αστυνομία δε διστάζει να χρησιμοποιήσει και πλαστικές σφαίρες. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, η δικαιοσύνη, επιβάλλει ποινές κάθειρξης 15 ετών για κλοπη 3 λάπτοπ από ξένους δημοσιογράφους: " Όπως έχει γίνει γνωστό οι Αρχές της Ν. Αφρικής θα είναι ιδιαίτερα αυστηρές με τέτοιου είδους φαινόμενα, αφού το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μια καλή ευκαιρία για περιοριστεί το φαινόμενο στην χώρα". Όχι δλδ τίποτα που δεν έχουμε δει να συμβαίνει σε άλλες κατά την παρέλευση Ολυμπιακών κλπ αγώνων.

Κατά τα άλλα, ΦΟΛΑ στην Εθνική Ελλάδος (μην έχουμε πάλι τα του 2004 εν μέσω κρίσης) και ΦΟΛΑ και σε Νίνη/Χαριστέα που τους ψειρίσανε 2800 ευρώ (τα οποία ξέρουμε πού θα τα τρώγανε...).

Αγώνες ταξικοί, όχι ποδοσφαιρικοί.

Ε.

reddove είπε...

μπα και οι πουτανες ακριβιναν λενε οποτε δεν ειναι σιγουρο οτι θα τα τρωγαν εκει. Στο κατω κατω στην εθνικη οικονομια προσφερουν και τα μπουρδελα. Εδω χαρις σε αυτα επεσε το ελλειμμα μας πριν κατι χρονια τι να λεμε. Οτι εθνικο, ειτε ομαδα ποδοσφαιρου ειτε οικονομια, μπορδελο ειναι.

Ανώνυμος είπε...

Και κάτι που είχα ξεχάσει. Πώς η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν τραγωδία: για τα νέα "απαρτχάιντ" στη Νότιο Αφρική και το κύμα ρατσιστικών επιθέσεων πριν δύο χρόνια: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_9_25/05/2008_271319

Ευτυχώς η ταξική μνήμη δεν έχει τόσο κοντά ποδάρια...

Ε.

ΚΚ είπε...

Η πραγματική τακική σύγκρουση ήταν οταν η Β. Κορέα, αξιοποιόντας διαλεκτικά τις μικρότερες δυνατότητες της, τα έβαλε επάξια με τους ρεφορμιστές απεσταλμένους του Λούλα και του "τρίτου δρόμου".

Ζήτω η εθνική ομάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.
Ζήτω η σοσιαλιστική οικοδόμηση.
Ζήτω ο Κιμ Γιονγκ Ιλ.
Ζήτω.