Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

περι απεργιας και τουρισμου

λιγο ψιλοασχετο φαινεται αλλα, και ενοψει καλοκαιριου, θελω να πω μερικες σκεψεις περι τουρισμου και διακοπων.

Δε θα αναφερθω στον εκτονωτικο σκοπο των διακοπων. Ισως οι δικες μου καβατζες στο χωριο να  μην μου δημιουργουν αλλωστε τετοια αναγκη και να μην μπορω να καταλαβω καποια πραγματα σε επαρκη βαθμο. Αλλο το θεμα μου.

Αφορμη ειναι το βιντεο απο την απεργια στο λιμανι:





Ουτε στην απεργια καθεαυτη θα αναφερθω. Αλλα στην τουριστρια που λεει πως ηθελε να παει σαντορινη να παντρευτει και εκνευριζοταν. Πολυ δικαιολογημενος ο εκνευρισμος της οπως βεβαια και ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΕΙ.

Καλα να παθει, γιατι η τουριστρια, σε αυτη μπορουμε να δουμε την προσοποποιηση του καθε τουριστριας, ξεκιναει να παει σε ενα μερος χωρις κανενα ενδιαφερον για το τι κοινωνικες, πολιτικες και οικονομικες συνθηκες επικρατουν. Ουτε και, για να το προεκτεινουμε, για τις περιβαλλοντικες κλπ συνθηκες. Βλεπει τις ηλιολουστες παραλιες, τα καταπρασινα δαση, τα χιονια, δε βλεπει τη μεταναστρια που καθαριζει το δωματιο, την αλβανη που φροντιζει τα φυτα, δεν την ενδιαφερει η καταστροφη του περιβαλλοντος λογω της παρουσιας της εκει, βασικα δεν μπορει καν να διανοηθει αν εχει καποια επιδραση η δικια της παρουσια. Αυτο που βλεπει και ζει για το συντομο διαστημα που θα επισκεπτει το τουριστικο θερετρο της επιλογης της ειναι απλα μια βιτρινα, κατι το τελειως επιφανειακο. Δεν εχει κανενα λογο να ενδιαφερθει για το να κρατησει καθαρο το δασος, και ακριβως επειδη δε ζει εκει, δεν ξερει και δεν μπορει να διανοηθει ποιες δρασεις της μπορει να ειναι, ειδικα οταν μιλαμε για μαζικο τουρισμο οπου η καθε δραση πολλαπλασιαζεται, βλαπτικες για το περιβαλλον της περιοχης. Απο τη φασαρια που θα κανει μεσα στο δασος, τις πετρες που θα πεταν τα ηλιθια παιδια τους στη λιμνη η το ποταμι, τα σκουπιδια, πολλες φορες ακομα και η απλη παρουσια τους, οπως στις παραλιες οπου γενναει η καρετα καρετα. Το ιδιο ισχυει και οσον αφορα το επιπεδο της ανθρωπινης κοινωνιας, οπως στη συγκεκριμενη περιπτωση οπου η τουριστρια γινεται κομματι της προπαγανδας του συστηματος εναντια στους απεργους. Αλλοι χανουν τη δουλεια τους και αυτη θελει να παει τις γαμηλιες διακοπουλες της.

Ξεχωρα απο το κραξιμο προς τους τουριστες, αυτη η επιφανειακη επαφη με εναν τοπο, επιφανειακη οχι με την εννοια του ποσο ψαγμενος εισαι και αν θα πας στα τελειως τουριστικα ή σε πιο εναλλακτικα μερη αλλα στο βαθμο που δε βιωνεις εσυ η ιδια τις συνθηκες εκει περα, που δε δενεσαι με τον τοπο και τις σχεσεις που υπαρχουν σε αυτον και δεν εξαρταται η ζωη σου απο αυτα.

Και τωρα η αντιπροταση μου: κατα αρχας οσο εχουμε καπιταλισμο και τα παντα λειτουργουν με βαση το κερδος αυτα τα ζητηματα δεν προκειται να λυθουν.  Οι ντοπιες θα καταστρεφουν το περιβαλλον τους για να φερουν τουριστες και να βγαζουν κερδος, οι επιχειρησεις θα δουλευουν και θα κανουν διαφημιστικη προπαγανδα, οι εργαζομενες δε θα κατσουν καν να διαβασουν τις αρλουμπες μου και αποκαμωμενες θα προσπαθησουν να ξεφυγουν και να εκτονωθουν για να μπορεσουν να αντεξουν τον υπολοιπο χρονο στη δουλεια (σημειωση: αυτη η προταση μαλλον απο το επομενο καλοκαιρι δε θα εχει νοημα γιατι καμια δε θα εχει λεφτα για διακοπες), οι μικροαστες... ε ειναι μικροαστες και μικροαστες θα παραμεινουν οτι και να τους πει καμια (οσο τουλαχιστον θα μπορουν να παραμενουν μικροαστες γιατι αυτες και αν δεν τις βλεπω καλα...), οποτε δεν υπαρχει ελπιδα. Ελπιδα υπαρχει μονο στο σοσιαλισμο οπου, στα προτυπα των ζαπατιστικων κοινοτητων, θα μπορει καποια να πηγαινει οχι απλα για να μεινει και να χαζευει, αλλα να συμμετεχει η ιδια στις διαδικασιες, απο την παραγωγικη μεχρι τις πολιτιστικες και καθε τι διαδικασια, να γινει και αυτη κοματι των σχεσεων, για ενα εστω διαστημα, και γιατι οχι να μπορει και να μεινει εκει μονιμα αν της αρεσει.

Αλλος ενας λογος γιατι θα πρεπει να παλεψουμε για το σοσιαλισμο. Εμπρος για με ενα σοσιαλιστικο τουρισμο.

ΥΓ επελεξα το θυληκο γενος απο περιεργεια να δω πως ειναι δυναντον καποια να γραφει ετσι και, προφανως, για αντισεξιστικους λογους. Αν μαθουμε ολες να μιλαμε ετσι προφανως θα εκλειψει ο σεξισμος μετα.

και το καθιερωμενο καταθλιπτικο τραγουδακι της ημερας

7 σχόλια:

yannidakis είπε...

μπορω να δεχτω οσα γραφεις, ομως θα μου επιτρεψεις να τονισω πως σε αυτο το σημειο ευθυνη δεν εχουν οι τουριστριες, αλλα οι αρχες και οι ντοπιες. Οι τουριστριες ακολουθουν τα προτυπα που παρατηρουν στον χωρο οπου επισκεπτονται & ακολουθουν τους περιορισμους που οι κατοικοι δειχνουν να οριοθετουν :[

reddove είπε...

συμφωνω. Γιατι ακριβως οι ντοπιες θα επρεπε να ειναι αυτες που να νοιαζονται για τον τοπο τους αντι να ψαχνουν ευκολο χρημα μεσα απο την "αξιοποιηση" του.

yannidakis είπε...

"καταχώρηση τσι μέρας" για την Πέμπτη & πρώτη του μήνα, σύμφωνα με την ομώνυμη λίστα του yannidakis live, η καταχώρηση σου τούτη.
Καληνωρίσματα :[

reddove είπε...

τιμη μου :)

ΚΚ είπε...

Ωραία τα έγραψες!
"Ποιός είσαι εσυ που θα μου πεις που θα πάω;". Δεν είμαι γενικά με την "ατομική ευθύνη", αλλά με την εθύνη των πολιτικών δυνάμεων.

Εδώ όμως, όταν ο κόσμος καίγεται γύρω σου, όταν υπάρχουν συνάνθρωποι σου που αγωνίζονται, και ενώ γνωρίζει ότι πιθανότατα του χρόνου δε θα πας διακοπές, στρέφεσαι ενάντια στα συμφέροντα σου. Βάζεις πλάτη να κατασταλλεί ένα εργατικό κίνημα. Και μετά, ρε φίλε, που δε θα σου πει κανείς τι θα κάνεις, όταν σου κόψουν τα προνόμια που σου έδωσαν, για να σε κάνουν κοινωνικό μαξιλάρι; Τότε ποιός θα σε υπαρασπιστεί; Τι κίνημα θα υπάρξει;
ΔΕν καταλαβαίνεις ότι για να πας και ΕΣΥ διακοπές ξανά κάποτε, πρέπει να δηλώσεις και ΕΣΥ στην κάμερα, ότι οι απεργοί έχουνε δίκιο;

reddove είπε...

ειναι δεδομενο οτι μπορεις να πας καπου το καλοκαιριο, να βρεις πλοιο να σε μεταφερει, ξενοδοχειο η δωματεια για να μεινεις, ταβερνες να φας, παραλιες οργανωμενες κλπ. Ε το ιδιο δεδομενο ειναι πως καποιοι, αυτοι χαρις στη μισθωτη εργασια των οποιων μπορουν και λειτουργουν αυτα, να κανουν τα προηγουμενα μη δεδομενα.

Ανώνυμος είπε...

http://allotriosi.wordpress.com/2009/01/13/limenergates/

Ακούς εκεί στο Στρασβούργο!
Αλλά δε μασάμε, άλλωστε από Σεπτέμβρη κι εδώ θα γίνει(;) χαμός.

E.