Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Αυτή η νίκη ήταν η αρχή, καμία δίωξη σε κάθε αγωνιστή

Αποσύρθηκε σήμερα το πρωί λίγο πριν τη δίκη η μύνηση ενάντια στον εργαζόμενο συνδικαλιστή της wind Στέφανο Μάλαμα. H νίκη αυτή, που σημαίνει πολλά τόσο για τους εργαζόμενους στην εταιρια όσο και για όλους τους εργαζόμενους γενικά, είναι επιστέγασμα μιας διαδικασίας αρκετών μηνών. Είναι μια νίκη που έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο, όπου η εργοδοτική τρομοκρατεία εντείνεται επικίνδυνα. Είδαμε απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους σε teleperformance και demo, την καταδίκη του μελους του συλλογου βιβλιου χαρτου Πουλοπουλο για το μοίρασμα μιας προκυρηξης, τη μυνηση σε εργαζομενους της manco με βαση αυτα που κατηγγειλαν στην επιθεωρηση εργασιας, ειδαμε η εργοδοτικη τρομοκρατεια να φτανει στο αποκορυφωμα της με τη δολοφονικη επιθεση στην Κωνσταντινα Κουνεβα.

Η νικη αυτη ειναι σημαντικο να διαχυθει στους χωρους δουλειας και ιδιαιτερα στη wind. Να σπασει αυτη η τρομοκρατεια, ο φοβος αυτος που εκανε τους εργαζομενους της wind στην πλειοψηφια τους να μη συμμετασχουν στη σταση εργασιας την προηγουμενη δικη. Να δειχθειοτι η αλληλεγγυη των εργατων ειναι μεγαλο οπλο. Πως μπορει να καταφερνει νικες. Πολυ θα ηθελαν να χτυπυθει το σωματειο της wind στο αδυναμο σημειο του, στη θεσσαλονικη. Πολυ θα ηθελαν να επικρατησει ενα κλιμα φοβου στους εργαζομενους.

Και πρεπει να δουμε επισης τι οδηγησε σε αυτη τη νικη. Να γινει ενας απολογισμος. Να δουμε πως η εμπειρια που αποκτησαμε μεσα απο αυτη την κινηση μπορει να επηρεασει την κινηση για το επομενο διαστημα. Το να υπαρχει μια αμεση συνεχεια, δηλαδη να μετεξελιχθει πχ η επιτροπη σε κατι πιο μονιμο ειναι ισως αρκετα δυσκολο. Αλλα καποιοι αγωνιστες, πρωτοβουλιες και πολιτικοι χωροι βρεθηκαμε μαζι, κινηθηκαμε, συνδιαμορφωσαμε, συγκρουστηκαμε καποιες φορες, συνεργαστηκαμε μεσα απο τις επιτροπες αυτες. Συναντησαμε και ξεπερασαμε καποιες αγκιλωσεις μας. Επιτροπες που ταυτοχρονα ειχαν μια αυτονομια ως προς τις αποφασεις τους και συνεργαζονταν με το σωματειο. Γιατι αυτα τα ζητηματα δεν ειναι ζητημα δομης αλλα πολιτικα ζητηματα που αφορουν το περιεχομενο και λυνονται στην πραξη.

Ταυτοχρονα να δουμε τις προβληματικες. Μια σημαντικη προβληματικη που πρεπει να εντοπισουμε ειναι πως ενω υπηρχε μια σημαντικη κινηση ολο αυτο το διαστημα που με αφορμη και κυριο θεμα την κουνεβα που ανεδεικνυε το ζητημα της εργοδοτικης τρομοκρατιας και των συνδικαλιστικων διωξεων, δεν μπορεσε αυτο το ζητημα της διωξης του Σ.Μ. να ανοιχτει σε αυτες τις διαδικασιες. Αυτο ειναι προβληματικο σε μεγαλο βαθμο για τη γενικοτερη κινηση του τελευταιου διαστηματος. Καταδεικνυει οτι δεν εχουμε την πολιτικη οριμοτητα να συνδεσουμε καποια πραγματα. Ειναι προβλημα πολυ πιο γενικο, το πως γινεται η πολιτικοποιηση του κινηματος, μεσα απο τι ειδους διαδικασιες και ποιο το υποκειμενο της.

Αυτα τα λιγα αρχικα και καπως βιαστικα και μπερδεμενα.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ο Στέφανος είναι σωστός και ωραίος τύπος, και αγωνιστής θαρραλέος, και κυρίως είναι ειλικρινής, γιαυτό και άξιζε όλη τη στήριξη του κόσμου. όπως τα λέτε μάγκες