Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2009

Για τα καραγκιοζιλικια στη φετινη ΔΕΘ

να φοβασαι αυτους που εμειναν ευχαριστημενοι απο ολα αυτα...
 
Γενικα η ΔΕΘ δεν ειναι απο τα προνομιακα πεδια για κοινη δραση, διαχρονικα, διοτι επικρατει πιο εντονα το πολιτικο/ιδεολογικο στοιχειο. Η φετινη ομως οχι μονο πηγε σκατα, αλλα η ασυνεννοησια που επαιξε αφηνει και χειροτερους ορους για τη συνεχεια στο κινημα. Αντι δηλαδη να αποτελεσει ενα παραπερα βημα κοινου αγωνα  σωματειων και κοσμου που ηδη εδιναν αγωνες μαζι,  αποτελεσε  βημα προς τα πισω.

Γενικα το τελευταιο διαστημα εν οψει δεθ υπηρχε ενα τεταμενο λογω μικροπολιτικων κοντρων κλιμα, σε εναν χορο που διαφοροι εσερναν σωματεια, ειτε απο "πισω" ειτε απο "μπροστα". Βεβαια, παντα εχει κανεις ελπιδα οτι θα υπαρξει μια συνεννοηση, ιδιαιτερα οταν δεν υπαρχουν ουσιαστικος λογος να μην υπαρχει, και ακομα περισσοτερο οταν το τελευταιο διαστημα εχουν δωθει τοσοι κοινοι αγωνες, ειδικα αφου εγινε πια τετελεσμενο οτι η ανταρσυα δε θα ηταν ενωμενη.

Κατα αρχας απο που να ξεκινησει κανεις να μιλαει για τα καραγκιοζιλικια που συνεβησαν; Κατα αρχας η παναθλια ΑΡΑΝ ειχε ξεκινησει αγωνα στα πανεπιστημια για να παρει αποφασεις ΔΣ (!) -να χαρω την αμεσοδημοκρατια των ΕΑΑΚ, το "ολη η εξουσια στις γενικες συνελευσεις" κλπ... Μαζεψε λοιπον οτι μπορεσε (κυριως απο πατρα οπου ο διαβοητος "αντιλογος" εχει αρκετη δυναμη και οπου τους πασπιτες δεν τους πολυεκαιγε να ψηφισουν ενα γενικολογο ψηφισμα για τη ΔΕΘ το οποιο οι ΑΡΑΝιτες θα το εφαρμοζαν κατα το δοκουν) και εκανε... φοιτητικη προσυγκεντρωση στο πολυτεχνειο (!) την οποια βεβαια επρεπε να ησουν πολυ "σχετικος" για να την ηξερες. Προφανως ηθελαν να τους χρησιμοποιησουν για να πιεσουν το ΝΑΡ κλπ κλπ να παει με ΓΣΕΕ κλπ κλπ. Ξεκινησαν λοιπον μολις αρχισαν οι ομιλιες με τους... συλλογους (μιλαμε για σχιζοφρενεις καταστασεις οχι μαλακιες) για τη ΓΣΕΕ και μας εκαναν τη χαρη να μας απαλλαξουν απο την παρουσια τους, ενω καναν μια ακομα χοντραδα αλλα δεν ειναι επι της παρουσης να την αναλυσω εδω. Οσοι ξερουν καταλαβαινουν για τι πραγμα μιλαω.

Αφου λοιπον ξεμπερδεψαμε με τους μαιτρ του οπορτουνισμου ΑΡΑΝιτες, να παμε στο κυριο κομματι. 

Πριν τελειωσουν ακομα οι ομιλιες απο τη μικροφωνικη της καμαρας, ξεκινησε η ΠΕΚΟΠ και πισω της στοιχηθηκαν διαφορα μπλοκ πολιτικων οργανωσεων, αφηνοντας πισω τα πρωτοβαθμια σωματεια και αλλες πολιτικες οργανωσεις, και ετσι δεν εγινε κοινη πορεια και χωρις μαλιστα ουσιαστικο λογο.

Να παρουμε τα πραγματα απο την αρχη για να δουμε πως φτασαμε ως εδω. Αρχες ιουλιου μετα απο καλεσμα του σωματειου βιβλιου-χαρτου στην αθηνα βγηκε μια ανακοινωση που καλουσε για τη δεθ με -κατα τη γνωμη μου- καποιες κατευθυνσεις που θα επρεπε να διαμορφωθουν σε επομενες συναντησεις -αλλωστε ηταν πολυ νωρις ακομα τοτε- και οχι να τεθουν ως προυποθεση συντονισμου. Οι λογοι που μπηκαν αυτες οι κατευθυνσεις (εκ μερους του ΝΑΡ) δεν απτονταν των συμφεροντων της εργατικης ταξης και του κινηματος, παρα της συνοχης του οπορτουνιστικου συνοθυλευματος που λεγεται ανταρσυα. Και αποτυπωναν ακριβως τους ακροβατισμους του ΝΑΡ αναμεσα στο αντι-ΓΣΕΕ με το οποιο ειχε αρκετος κοσμος του ψηθει ολο το προηγουμενο διαστημα και τη φιλο-ΓΣΕΕ σταση των πιο δεξιων κομματιων της ανταρσυας. Γενικα, τοσο σε αυτη την περιπτωση οσο και σε ενα καλεσμα στο αγαλμα του καπνεργατη, καποιοι εβαζαν τα σωματεια μπροστα, με τροπο μαλιστα καποιες φορες σε κυριολεξια πραξικοπηματικο. Στις κοντρες αυτες χωθηκαν και κατι ΕΕΚ, ΑΚ κλπ για προφανεις λογους. Να σημειωσουμε οτι σε αυτες τις ανουσιες κοντρες, δεν ακουσαμε ουτε ενα σοβαρο επιχειρημα απο καμια πλευρα. Παντως, και μετα το καλεσμα της ΠΕΚΟΠ, το βιβλιο χαρτου καλεσε σε επομενες συναντησεις οπου επαναδιαπραγματυονταν τις κατευθυνσεις που ειχαν τεθει απο πιο πριν, και μαλιστα στη συναντηση στις 10/8 φανηκε ξεκαθαρα η διαθεση για ξεχωριστη πορεια. Δυστυχως ομως, ουτε τοτε βγηκε καποια συνεννοηση.

Αυτη ηταν γενικα η προιστορια, τουλαχιστον οπως την αντιλαμβανομαι. Ισως να εχω κανει καποια λαθη ειδικα απο τη στιγμη που τα νεα εκ των Αθηνων μου ερχονταν απο δευτερο χερι. Αλλα δε νομιζω να σφαλω στο γενικοτερο πνευμα για το τι επαιξε.

Περα ομως απο το τι προηγηθηκε, αυτο που εγινε στην πορεια ηταν τραγικο. Δεν υπηρχε καμια διαθεση συνεννοησης κατα τη διαρκεια της συγκεντρωσης. Και με προκλητικο τροπο, οπως το εξελαβα, η πορεια της ΠΕΚΟΠ ξεκινησε πριν τελειωσουν καν οι ομιλιες και ετσι διασπαστηκε η συγκεντρωση της καμαρας. Οι υπολοιποι που ξεκινησαν λιγο αργοτερα και ουτε με τη ΓΣΕΕ πηγαν ουτε με κανεναν. 

Προσωπικα δεν πηγα με καμια πορεια τελικα. Μετα το αισχος της ΑΡΑΝ ελεγα να παω με το μπλοκ της ΠΕΚΟΠ αλλα η σταση της ηταν απαραδεκτη και με απογοητευσε.

Για αυτη την κατασταση και την ελλειψη συνεννοησης η ΠΕΚΟΠ εχει πολλες ευθυνες κατα την αποψη μου. Κατα αρχας θεωρω απαραδεκτο που φερθηκε με αυτον τον τροπο σε κοσμο που τη στηριζε ολο το προηγουμενο διαστημα και σε κοσμο για τον οποιο ο αγωνας εναντια στις εργολαβικες σχεσεις εργασιας ηταν και δικος του αγωνας. Ναι μεν ηταν στο κεντρο ενος κυκλωνα μικροπολιτικων συγκρουσεων αλλα σε καθε περιπτωση ειναι κοτζαμ σωματειο και οχι παιδακι που το νταντευουν και οι αποφασεις της ανηκουν στην ιδια, οπως και ολη η ευθυνη που αυτες φερουν. Και δεν μπορει ουτε αυτη ουτε κανενας να θεωρειται υπερανω κριτικης.


5 σχόλια:

ένας από αθήνα είπε...

ρε σύντροφε, αφού την κάνεις που την κάνεις την ενημέρωση πες μας τι έκανε η ΑΡΑν; υπάρχει λόγος να το κρύβουμε; μου θυμίζει ρεπορτάζ σε εφημερίδα η στάση σου..

reddove είπε...

χμ μαλακια, ισως ακουστηκε υπερβολικα τραγικο, ενω ηταν κατι σχετικα δευτερευον σε σχεση με το τι εγινε στη ΔΕΘ για εναν τριτο και για καποιους λογους δε θα ηθελα να επεκταθω. Καμια σχεση με εφημεριδες, οι εφημεριδες εχει "ενημερωτικο" ρολο ενω εγω καταθετω καποιες προωπικες αποψεις σε ενα προσωπικο μπλογκ και αρα μπορω να εκφραζομαι και πιο προσωπικα. Αλιμονο αν εφαρμοζα και εδω την πολιτικη ορθοτητα, θα ειχα σαλταρει. Αυτο το μπλογκ ειναι που με κρατα στα καλα μου με αυτα που βλεπω.

ΜΟΥΛΑΣ ΟΜΑΡ είπε...

Πρώτα από όλα, αυτή η πορεία ήταν πορεία πολιτικών χώρων, και όχι συνδικάτων ή ό,τι άλλο. Και μάλιστα με έντονο προεκλογικό χαρακτήρα. Το πρόβλημα είναι η συνήθης πρακτική να εμφανίζονται σχεδιασμοί χώρων και οργανώσεων σαν απόψεις σωματείων, μακριά από τις μάζες των εργαζομένων σε αυτά τα σωματεία, μέσα από ΔΣ (και μάλιστα άλλων πόλεων).

Γίναμε μάρτυρες να καθορίζουν τα ΔΣ της Αθήνας από τον Ιούλη το πλαίσιο και το δρομολόγια της πορείας, και να το φέρνουν σαν τετελεσμένο στα σωματεία της Θεσσαλονίκης. Γίναμε μάρτυρες μιάς συγκέντρωσης-φάντασμα, που διοργάνωσαν το ΔΣ της Πάτρας(!) στο ΑΠΘ, και να σύρουν τον κόσμο στην προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο μάλιστα δεν τους έπαιξε... Και μόνο η εικόνα ενός σχήματος, διασπασμένου σε 3 (ή ίσως 4...) κομμάτια ένα μήνα πριν τις εκλογές είναι αποκρουστική για πολλούς αγωνιστές, που μάλιστα τώρα θα κληθούν να κάνουν προεκ(λογική;) εκστρατεία.
Όσον αφορά την ΠΕΚΟΠ. Είναι δικαίωμα του ΔΣ της να παίρνει ό,τι απόφαση θέλει. Αλλά η "ανεξάρτητη ταξική πορεία" ήταν διακριτή πορεία του α/α χώρου (και των κολαούζων του). Ο α/α χώρος έκανε αυτό που αποκαλούσε γραφειοκρατικό, εβάλε μπροστά ένα ΔΣ από την Αθήνα και συντάχθηκε από πίσω. Και είναι ειρωνικό για ένα χώρο που έχει λοιδωρήσει τόσα χρόνια την έννοια του σωματείου.

Για μένα το μύνημα της πορείας είναι ξεκάθαρο: το μέλλον της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (αν μπορείς να πεις ότι υπάρχει σαν ενιαίος χώρος) είναι θολό.

reddove είπε...

μα αυτο ακριβως ηταν το προβλημα, οτι η πορεια ετεινε να γινει πορεια πολιτικων χωρων. Δε νομιζω ομως πολυς κοσμος που πηγε στην ΠΕΚΟΠ η στα πρωτοβαθμια η στη ΓΣΕΕ να συμφωνει με αυτο. Μακαρι οι επομενες πορειες να οργανωθουν πιο πολυ απο σωματεια, συνελευσεις γειτονιων, συλλογους και οτι αλλο, με βαση το τι παει μπροστα την υποθεση και τι οχι παρα να εγκλωβιζομαστε στις μικροκομματικες κοντρες που ειναι μακρυα απο τις αναγκες του κινηματος.

λοιπον οσοι μπηκατε εδω για ενημερωση οπως μπηκατε βγειτε και πατε εδω http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1075406 στην "ολοκληρωμενη" "αντικειμενιη" κλπ "ενημερωση" και "ρεπορταζ". Εδω εμεις γραφουμε την αποψαρα μας, δεν το παιζουμε αντικειμενικοι ρεπορτερς της αληθειας. Μα ποσο γελοιοι μπορει να ειναι καποιοι τυποι στο ιντυμηντια. Ακους εκει Ξ Ε Π Ο Υ Λ Η Σ Α Ν!... Και μη μιλησω για τον οπορτουνισμο ορισμενων που αναγουν σε κεντρικο ζητημα της πολιτικης παρεβασης τους στην πορεια της ΔΕΘ οτι εχουν μια αλφα επιρροη/παρεμβαση, περισυ με λιθανθρακα και φετος με ΕΥΑΘ...

★ 2nd Global Union of Trolls ★ είπε...

Δυστυχής, παρατηρώ το μεγάλο έγκλημα που ‘χει διαπράξει η συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τα πολιτικά κόμματα στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας. Η αναγωγή της πολιτικής πάλης σε πρώτη προτεραιότητα, η κρατικοδίαιτη ΓΣΕΕ των διοικητών τραπεζών και των κρατικών υπαλλήλων, ο συνδικαλισμός των πολιτικών παρατάξεων κι όχι των εργατών, έχουν αφαιμάξει τον εργατικό αγώνα και το προλεταριάτο από τα ταξικά του στοιχεία και την ενωτική μαχητική του κατεύθυνση ενάντια στο ντόπιο και παγκόσμιο Κεφάλαιο.

Η 2η Τρολεταριακή Διεθνής, ως κίνηση εργαζομένων, είναι ενάντια στην ιδεολογική χειραγώγηση των εργατών από οποιοδήποτε ρεύμα, κάτι που αποτελεί εξάλλου εκ φύσεως μπολσεβίκικη τακτική. Οι εργάτες, παράγουμε την δική μας πολιτική, χαράζουμε την δική μας στρατηγική και προσανατολιζόμαστε ταξικά κι οριζόντια ενάντια στην εργοδοτική καθεστηκυία τάξη. Έξω οι ιδεολογίες από τους εργατικούς αγώνες... Ταξική πάλη, παντού και πάντα!