Κυριακή 6 Μαΐου 2012

γιατι να ψηφισουμε ανταρσυα σημερα


Είναι 6 το πρωί σε ενα απο τα εναπομείναντα εργοστάσια της Ελλάδας.Οι εργάτες μολις έχουν πιάσει δουλειά.Ξαφνικά χτυπάει η πόρτα.Ο εργοστασιάρχης τρέχει να ανοίξει.

-Ποιοί είστε; ρωτάει βλέποντας 5 κομψούς μεσήλικες να τον κοιτάνε.

-Γειά σας!Είμαστε απο τον εργατικό-κοικωνικό έλεγχο.

-Παρακαλώ περάστε!

-Να μας δείξετε και που έχετε τα κέρδη σας.Θα τα χρησιμοποιήσουμς στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου υπέρ των εργαζομένων...

-Μάλιστα

Οι 6 άντρες προχωρούν και αρχίζουν να περιφέρονται ανάμεσα στις μηχανές.Ο εργοστασιάρχης μονολογεί :"Απο τότε που έγινε αριστερή κυβέρνηση μας έχουν βάλει τα 2 πόδια σε ένα παπούτσι..τι να πείς!"

αναδημοσιευση απο το ΠΡΙΝ

12 σχόλια:

ΤΟ ΜΙΑΣΜΑ είπε...

den to epiasa to anakdoto...

reddove είπε...

ειναι πολιτικη κριτικη που εκανε ο συντροφος G2 απο το φυσικο στο προεκλογικο προγραμμα της ανταρσυα που λεει για εργατικο κοινωνικο ελεγχο σε μορφη τρολαρισματος, αν και απο μονο του ειναι τρολαρισμα, και καταδεικνυει πως σε συνθηκες καπιταλισμου τετοια προταγματα δεν εχουν καμια λογικη βαση. Αλλωστε οποιαδηποτε "αριστερη" κυβερνηση χωρις κινημα απο τα κατω δεν μπορει να δινει σε κανενα ελπιδες οτι θα μπορεσει απο μονη της να αλλαξει κατι διαχειριζομενοι τις υπαρχουσες κυριαρχες οικονομικες και κοινωνικες σχεσεις.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει ένα παράδειγμα που ανταποκρίνεται απόλυτα σ' όλα τα παραπάνω: η κυβέρνηση Μπέλα Κουν η πρώτη σοβιετική κυβέρνηση στον κόσμο (μετά απ' αυτή της Σοβιετ. Ένωσης). Την ιστορία δεν τη μελετάμε για να μάθουμε τι έγινε αλλά τι θα γίνει.

reddove είπε...

Δεν ξερω για τις κοινωνικοοικονομικες συνθηκες της ουγγαριας του 19 πολλα πραγματα αλλα για την ελλαδα του σημερα το μονο παραδειγμα εργατικου ελεγχου που γνωριζω ειναι το barcelonica στη θεσσαλονικη οπου χρησιμοποιηθηκε στην ουσια για να ξελασπωσει το αφεντικο σε μια δυσκολη για αυτο περιοδο 2 καλοκαιρια πριν. Κατα τα αλλα τοσα χρονια που μπαινει αυτο το προταγμα, μπαινει κατα βαση ειτε ως πολιτικο προταγμα των ναρ, ανταρσυα κλπ κομματι του πολιτικου τους προεκλογικου προγραμματος ειτε σε αποφασεις... φοιτητικων συλλογων, παρεα με την επεκταση του ασυλου στους εργασιακους χωρους και αλλα τετοια ωραια, και το συνδικαλιστικο εργατικο κινημα δεν εχει κανει ουτε βημα σε τετοια κατευθυνση (και γιατι αραγε να κανει;). Αν η ελλαδα του 2012 ειναι η ουγγαρια του 1919 και ο τσιπρας ειναι ο νεος μπελα κουν παιζει και να γινουν οπως τα λες.

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω αν η Ελλάδα είναι η Ουγγαρία του 14-19. Τίποτα δεν επαναλαμβάνεται απόλυτα. Αναφέρομαι στ' ότι αν μια "επαναστατική κυβέρνηση" δεν έχει τη δύναμη (κοινωνική και στρατιωτική) να εφαρμόσει τις αποφάσεις της, τα διατάγματα είναι κουρελόχαρτα. Όπως και στ' ότι η σοβιετική Ουγγαρία αντεξε τρεις μήνες επειδή ήταν μια καθαρά πολιτική (κι όχι κοινωνική που προήλθε από λαϊκό αγώνα) επιλογή που την προώθησαν ή και την ανέχτηκαν οι αστοί ως λύση ανάγκης για λίγο μέχρι να ανασυγκροτηθούν και να την τσακίσουν μες την τρομοκρατία και το αίμα της κατοπινής διχτατορίας. Τώρα, θα δούμε αν ο Αλέξης γίνει αφορμή για κοινωνική επανάσταση ή αιτία για αριστερό προοδευτικό ανάχωμα για τ αφεντικά μέχρι να βρουν κι αυτά κάτι καλύτερο. Μου μυρίζεται το δεύτερο πάντως.

reddove είπε...

οπως το εγραφες νομιζα πως το υπερασπιζοσουν, και για να το υπερασπιζοσουν προφανως η συντομη διαρκεια της κυβερνησης αυτης θα ειχε καποια απαντηση οποτε δεν το εθιξα. Συμφωνω αρκετα σε αυτα που λες, και περισσοτερο αυτο το "κατοπινο αιμα" ειναι που προσωπικα φοβαμαι περισσοτερο σε ολο αυτο, γιατι ηδη προς τα εκει φαινεται πως παει το πραγμα...

~K~KIIE είπε...

Παίδες εγώ είμαι αρκετά μπερδεμένος για δύο λόγους:

α') Δε ξέρω κατά πόσον οι άξονες του ΣΥΡΙΖΑ (http://www.theinsider.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18825:oi-pente-aksones-dialogoy-toy-aleksi&catid=106:ekloges-2012&Itemid=161) δεν ήταν αυτό που καλώς ή κακώς είχε όποιος βγήκε στο δρόμο την τριετία αυτή. Μήπως ο καθένας είχε αυτά στο μυαλό του και δεν βλέπαμε πάλι επ' αυτού απλά γιατί οι φορείς απ' τους οποίους περνούσε ο αγώνας του λαού ήτανε ξεπουλημένοι;

β') Ο λαός σα κινηματικό ον, σαν σύνολο οντοτήτων με αξιοπρέπεια χρειάζεται μια νίκη... Εγώ χρειάζομαι μια νίκη! Δεν είναι καθόλου ευχάριστο να μου διαλύουν τη ζωή και να μη βρίσκουν ένα εμπόδιο μπροστά τους από κανένα. Ρεφορμιστικό ή όχι νομίζω πως είναι ανάγκη το να δω όλη αυτή την τερατώδη μηχανή να κολάει κάπου μια φορά.

ΥΓ: Πού ήσουν νιότη που 'λεγες πως θα γινόμουν άλλος;...

~K~KIIE είπε...

"πάλη" εννοώ...

reddove είπε...

Κι εσυ πιστευεις πως μια κυβερνηση αυτη τη στιγμη θα καταφερει να εφαρμοσει ενα σοσιαλδημοκρατικο προγραμμα;

Μα αυτο ειναι το θεμα, πως τοσος κοσμος που με τα κινηματα του τελευταιου χρονου δεν ειδε να καταφερνει κατι ελπιζει σε μια νικη μεσω εκλογων.

reddove είπε...

οπως ειπε και ενας μεγαλος μαρξιστης, "εγω αν ηλπιζα στην αριστερα θα ειχα αυτοκτονησει πριν 4-5 χρονια" και "ο θεος και η αριστερα ειναι το ιδιο, ολοι νομιζουν πως υπαρχει και πως εχει μια ανωτερη δυναμη, αλλα οι επι της γης αντιπροσωποι τους ειναι για τον πουτσο"

κκ είπε...

Η κρίση δε σηκώνει ρεφορμισμους. Σύντροφοι ας ετοιμάσουμε τις κουβέρτες μας.

reddove είπε...

"ανωνυμε" που ειπες για τον μπελα κουν, ποτε δεν καταλαβαινω οταν λες κατι σε μια προταση αν το υποστηριζεις εισαι κριτικος απεναντι του... επρεπε να το περιμενω λοιπον πως ησουν εσυ :P