Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

για τα τσουτσεκια νο2

ισως δε θα επρεπε καν να εκλπησομαστε που η λιστα των υπογραφων κοσμειται απο ονοματα "αριστερων" διανοουμενων. Ειδαμε πχ και τους αριστερους καθηγητες επι φοιτητικων κινηματων. Περα απο τα φανταχτερα περι ΠΟΣΔΕΠ, η ουσια οπως τη βιωσα ειναι πως, πλην ελαχιστων και τιμιων ανθρωπων οι οποιοι και αναγνωριζαν τη θεση τους και ζυγιζαν την αποψη τους βασει αυτης, οι περισσοτεροι "αριστεροι" καθηγητες απο ενα σημειο και περα ηταν απο τους πιο αισχρους. Ενας δεξιουλης μετριοπαθης ξερει και ξερεις και ολοι ξερουν σε πιο στρατοπεδο ειναι. Αυτα που θα πει ειναι ξεκαθαρο απο ποια μπαντα λεγονται.

Ενας απο τους τοσους "αριστερους" καθηγηταδες ειναι αριστερος, αυτα που θα πει εχουν μια αυξημενη βαρυτητα και αυτα που λεει ειναι εξ ορισμου αριστερα. Αυτος δε χρειαζεται καν να καθησει να ζυγισει καταστασεις. Αλλωστε ειναι καθηγητης διαννοουμενος που τον σεβονται ολοι. Τις περισσοτερες φορες εχει και ενα καρο επαναστατικα ενσημα για να επιδεικνυει καθε φορα που αμφισβητειται. Αυτουνου η αποψη εχει μεγαλυτερη αξια και απο αυτη που εβγαζε το φοιτητικο κινημα πχ επι καταληψεων. Για αυτο βλεπαμε διαφορους τετοιους μετα τον ελιγμο του ΠΑΣΟΚ-μερικη νικη του φκ (για να θυμηθουμε λιγο και να γελασουμε) με το αρθρο 16 να λενε τι θελετε τωρα και συνεχιζετε. Και δεξιοι τα λεγαν αυτα. Οι δεξιοι ομως ειναι δεξιοι και ξεραν οτι ειναι δεξιοι και αυτα που λεγαν ολοι ξεραν πως ειναι απο δεξια μπαντα. Οι "αριστεροι" νομιζουν ειναι αριστεροι και αρα οι αποψεις τους ειναι αριστερες.

Για εμενα συνεπης αριστερος διανοουμενος καθηγητης κλπ ειναι μονο αυτος που αναγνωριζει τη θεση του και δεν πεταγεται καθε φορα να κανει τον ξερολα αλλα αφηνει να μιλουν και να αποφασιζουν οι συλλογικες διαδικασιες των αγωνιζομενων και ακομα και σε περιπτωσεις που διαφωνει δε βγαινει να υπαγορευει τι θα επρεπε να κανουν. Ναι, εχω δει ανθρωπους να σκεφτονται ετσι και τους σεβομαι απεριοριστα. Δεν περιμενω απο κανενα διαννοουμενο να συμφωνει με ενα κινημα παντα και σε ολα, αλλα να αναγνωριζει τι ειναι αυτο που κινει την ιστορια και αλλαζει τα πραγματα στην τελικη. 

Τωρα το γιατι και πως φτανουμε σε ενα σημειο καποιοι να συμβιβαζονται ειναι μεγαλο ζητημα. Αρκουμαστε σε ενα στιχο των ansia "Ακολούθα ιδέες-όχι αυτούς που τις λένε. Λένε, λένε, λένε μα θα λυγίσουνε-δεν φταίνε."


ενταξει το βιντεο κλιπ λιγο τραγικο αλλα το τραγουδι σπερνει, αφου ειναι των ansia :)

4 σχόλια:

xamogelo είπε...

Η πρόταση μου αρέσει "Ακολούθα ιδέες-όχι αυτούς που τις λένε. Λένε, λένε, λένε μα θα λυγίσουνε-δεν φταίνε."
Όμως το τραγούδι δεν μπαίνω στην διαδικασία να το ακούσω...

ΚΚ είπε...

Γενικα συμφωνω με αυτα που λες. Για να υπαρξουν καθηγητες και επιστημονες που θα δωσουν τη ζωη τους για τα κατωτερα στρωματα πρεπει το κινημα να ειναι πολυ προχωρημενο. Σημερα πιο ευκολα καμηλος απο την τρυπα της βελονας παρα καθηγητης με το κινημα. Υπαρχουν ομως και τετοιοι. Την πιο καλη ατακα την ειχα ακουσει απο εναν στο φυσικο που ειπε "εγω πιστευω οτι καλυτερα να κανουν μονή εξεταστικη οι φοιτητες αλλα ψηφιζω διπλη επειδη αυτοι το επελεξαν!". Εξαιρετικη δηλωση, που αναγνωριζει οτι η εξεταστικη ανηκει στους φοιτητες (αν και δεν τους αναγνωριζει πληρως τη δικαιοδοσια της αποφασης!!!). Πεθανε δυστυχως απο καρδιακη προσβολη. Μακαρι να ειχαν αλλοι την τυχη του... Σεβαστη φυσιογνωμια ειναι και ο παυλιδης απο το παιδαγωγικο.

Επισης τραγικη ειναι η εικονα πολλων αυτονομων σχημνατων (το ΑΠΠΕ με τον Βωκο ειναι ενα απο τα παραδειγματα) που καλουνε συνεχεια σε εκδηλωσεις καθηγητες τους, και μαλιστα παιρουν και γραμμη. Και μιλαμε για καθηγητες που πετσοκοβουν στα μαθηματα τους.

Γενικα παντως η προϋπηρεσια στην αριστερα και δει στο μεταπολιτευτικο εξωκοινοβουλιο, εβγαλε πολλους σημερνινους ανθρωπους των μμε, των γραμματων, των γκαλοπ κτλ. Αυτο συμβαινει και λογω του οτι καταλαβαν πως λειτουργει η πολιτικη και το συστημα και τι πρεπει να κανεις για να γινεις μερος του.... Στη ζωη πρπει να αξιοποιεις τα εφοδια που σου δινονται για να πας μπροστα!

parekklisi είπε...

Το κριτήριο για το ποιος είναι αριστερός διανοούμενος/καθηγητής είναι ακριβώς το ίδιο με το ποιος είναι αριστερός εργάτης/εργαζόμενος κτλ: Είναι αυτός που υποτάσσει την ατομικότητά του στη συλλογική δράση, είτε αυτή είναι συνδικαλιστική, πολιτική, κοινωνική κόκ.

Όχι σαν πειθήνιο όργανο, αλλά σαν συνειδητό ενεργό μέλος μιας συλλογικής προσπάθειας που έχει τον πιο ευγενικό στόχο που έθεσε ποτέ η ανθρωπότητα, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, και που ακριβώς επειδή είναι αυτός ο στόχος τα μέσα μπορεί να είναι μόνο συλλογικά.

Μόνο που για έναν διανοούμενο είναι απείρως δυσκολότερο κάτι τέτοιο. Κάτι οι δάφνες της καταξίωσης (από ποιον;), κάτι η αίγλη του "ειδικού" και άντε μετά να δεχτεί ο καθηγητής πανεπιστημίου να έχει η άποψή του την ίδια βαρύτητα με ενός ποταπού εργάτη.

Δείτε τη στάση που περιγράφω πιο πάνω και συγκρίνετέ τη με την παραγοντίστικη στάση του Ρούσση και του Μπιτσάκη, για να πω μόνο δυο γνωστά παραδείγματα, που βολοδέρνουν από οργάνωση σε οργάνωση, αρκεί να βρουν κοινό πρόθυμο να ακούει τις σοφίες τους και οργανώσεις πρόθυμες να υιοθετούν τις αναλύσεις τους.

parekklisi είπε...

Ευτυχώς ξύπνησαν και οι άλλοι και έσωσαν την τιμή τους:

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1138023