Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

με αφορμη τη σημερινη απεργια

απο την προλεταριακη σημαιαφ.634, 30/01/10

Η ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος προϋποθέτει τη συμμετοχή
και οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία


Με αφορμή την τελευταία γενική συνέλευση στο Σύλλογο Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ) δίνεται μια ευκαιρία να σχολιαστούν απόψεις και πρακτικές που σχετίζονται με το εργατικό κίνημα.
Οι συνελεύσεις στα σωματεία γίνονται (αν γίνονται και έχουν κατά κανόνα μικρή μαζικότητα) σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για το κόσμο της δουλειάς.
Το εύρος της επίθεσης των δυνάμεων του συστήματος και η επερχόμενη λαίλαπα του προγράμματος σταθερότητας θα φορτώσει πολλά δεινά στο λαό και τους εργαζόμενους με δραματικές συνέπειες για τη ζωή τους.
Συνδικαλιστές που αναφέρονται στην αριστερά, αλλά και ανένταχτοι συνδικαλιστές, δεν έχουμε αμφιβολία ότι με έναν τρόπο συναισθάνονται πως η αντιμετώπιση της ολομέτωπης επίθεσης του συστήματος και δύσκολη είναι αλλά και εξαιρετικά επείγουσας σημασίας.
Η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος δε σηκώνει πλέον αναβολές και καθυστερήσεις .
Στις μέρες μας οι εργαζόμενοι, επειδή γνωρίζουν τι τους περιμένει (άλλωστε η κυβέρνηση δεν κρύβει τις προθέσεις της) και κουβαλώντας στη καμπούρα τους τα αποτελέσματα της αντεργατικής πολίτικης της προηγούμενης περιόδου, ξεχειλίζουν από οργή κι αν τους δοθεί η ευκαιρία θα αντισταθούν και θα επιχειρήσουν να ματαιώσουν την επίθεση.
Οι λαϊκές μάζες θέλουν και τα συμφέροντά τους να κρατήσουν και το δίκιο τους να διεκδικήσουν. Ομως δεν υπάρχουν εκείνα τα όργανα πάλης που να τα θεωρούν δικά τους εργαλεία αντίστασης όπου οι ίδιοι μαζικά θα συμμετέχουν και θα κάμουν τον αγώνα δικιά τους υπόθεση. Αυτά τα εργαλεία θα έπρεπε να είναι τα πρωτοβάθμια σωματεία και τα συνδικάτα, όπου οι εργαζόμενοι θα συζητούσαν, θα οργάνωναν την αντιπαράθεσή τους με την πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.
Ομως, επί της ουσίας, τέτοια εργαλεία δεν υπάρχουν σήμερα. Και δεν εννοούμε αν υπάρχει τυπικά το τάδε ή το δείνα σωματείο στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα, αλλά αν σε αυτό συμμετέχουν ουσιαστικά οι εργαζόμενοι, δηλαδή αν έχει ζωή και λειτούργει.
Αυτά είναι τα πολιτικά αποτελέσματα της στάσης των ηγεσιών, αστικών και αριστερορεφορμιστικών, στο εργατικό κίνημα. Σοβαρότατο εμπόδιο στην αντίσταση των εργαζομένων στην επίθεση του κεφαλαίου και της σημερινής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είναι η στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που είναι πλήρως υποταγμένη. Δεν χάνει ευκαιρία αυτή η ηγεσία να αποδεικνύει ότι είναι πιστός υπηρέτης της ταξικής συνεργασίας και του συμβιβασμού με την κυρίαρχη αστική πολιτική. Κάνει ό,τι της περνά από το χέρι για να τσακίζει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Αυτή η ηγεσία έχει κυριολεκτικά διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα και έχει απομακρύνει τον κόσμο της δουλειάς από τα συνδικάτα και τα σωματεία. Συνδικάτα και σωματεία που μαραζώνουν, έχουν μόνο τυπική σημασία, είναι η εκλογική πελατεία των κοινοβουλευτικών κομμάτων και σίγουρα δεν έχουν ουσιαστική λειτουργία.
Εύλογο είναι το ερώτημα για τη στάση των δυνάμεων του ΣΥΝ και του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Τα συνδικάτα μαραζώνουν γιατί κυριαρχεί η γραμμή της υποταγής τους στην αστική τάξη, το κράτος και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου.
Συμμετέχουν οι δυνάμεις της ρεφορμιστικής Αριστεράς σε κάθε συνδιοικητικό και συνδιαχειριστικό όργανο που έχει θεσπίσει το αστικό κράτος για να εξουσιάζει αποτελεσματικότερα τους εργαζόμενους. Μάλιστα αυτοί οι θεσμοί λειτουργούν απρόσκοπτα και δραστήρια (ενώ τα σωματεία δε λειτουργούν), αναπαράγοντας ένα στρώμα συνδικαλιστικής αριστοκρατίας που και τα κονομάει -που λέει ο λαός- από τη συμμέτοχη του αυτή. Και το σοβαρότερο, αυτό το στρώμα έχει συνδέσει την τύχη του με τη μεριά της αστικής τάξης, άρα ενάντια στις λαϊκές και εργατικές αγωνίες και δικαιώματα.
Γι΄ αυτό η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής είναι κυρίαρχη στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα, γι΄ αυτό και οι εργαζόμενοι είναι αφοπλισμένοι πολιτικά και βρίσκονται στο περιθώριο των εξελίξεων.
Και τα σωματεία που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ δε λειτουργούν. Στην πραγματικότητα αντιμετωπίζονται ως χώροι κομματικής συνεύρεσης ενός δυναμικού, όπου η απόφαση έρχεται από τη γραμματεία του ΠΑΜΕ, δε γίνεται καμία συζήτηση και πολλές φορές απαγορεύεται σε άλλες φωνές ακόμα και να τοποθετηθούν.
Στους οικοδόμους οι κάλπες σε λίγο θα είναι ανοικτές όλο το χρόνο. Στο χώρο π.χ. της ιδιωτικής εκπαίδευσης αυτή τους η στάση έχει οδηγήσει στο μαράζωμα ενός ιστορικού σωματείου καθηγητών στα ξενόγλωσσα, του «Βύρωνα». Ενώ στις συνελεύσεις του ΣΕΦΚ, ο εκπρόσωπος τους, όταν μιλά, διαβάζει τις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ καλώντας το σώμα στην όποια συγκέντρωσή του.
Παρόλα αυτά, η κίνηση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ να προχωρήσει σε απεργία στις 17 Δεκέμβρη και να συμμετέχει στην απεργία στις 10 Φλεβάρη έχει μπερδέψει δυνάμεις και συνδικαλιστές που θέλουν να συμβάλλουν στο δυνάμωμα των εργατικών αντιστάσεων και στην ανεξαρτησία του συνδικαλιστικού κινήματος από το κράτος και τους μηχανισμούς του ως ορό αναζωογόνησης και ανασυγκρότησης του.
Το ΚΚΕ-ΠΑΜΕ σωστά εκτιμάει πως η ηγεσία των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ, με κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και σε συνθήκες κρίσης, θα προσπαθήσει, όσο μπορεί, να αποφύγει απεργίες. Αν, λοιπόν, κεντρικά υπάρξει απεργιακό κενό, η πίεση θα μεταφερθεί προς το ΠΑΜΕ και υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθεί στο ΚΚΕ-ΠΑΜΕ η διάσταση λόγων και έργων. Το ΚΚΕ επιχειρεί να παρουσιαστεί στον κόσμο ως λαϊκή αντιπολίτευση. Και στη βάση τέτοιων υπολογισμών η ηγεσία του ΚΚΕ δοκιμάζει να επιχειρήσει το ΠΑΜΕ να παίξει ρόλο ΓΣΕΕ, επιχειρώντας να αποκτήσει τη δυνατότητα της απευθείας διαπραγμάτευσης με την αστική τάξη, στο όνομα των εργατικών συμφερόντων, ή, τουλάχιστον, να αποτελέσει έναν πόλο αναβαθμισμένο στο πολιτικό σκηνικό. Η αγωνία του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ βρίσκεται στην αναζήτηση ενός τέτοιου ρόλου και πάντα στο πλαίσιο της αστικής νομιμότητας.
Παρόλα αυτά, από συνδικαλιστές που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά η απεργία στις 17 Δεκέμβρη αντιμετωπίστηκε με βερμπαλισμούς, ως το ορόσημο για την ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και κάτι σαν μεταθανάτιος ρόγχος των ηγεσιών σε ΓΣΣΕ και ΑΔΕΔΥ.
Βέβαια η πραγματικότητα ήταν αλλού. Εκφράστηκε και στην κομματική και περιφρουρημένη διαδήλωση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ, αλλά και στις παλινωδίες κομματιών της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Πιεσμένοι από τη στάση του ΚΚΕ-ΠΑΜΕ διεκδικήσαν(!) με διάφορους βερμπαλισμούς από το ΠΑΜΕ την απόφαση για απεργία και την οργάνωσή της. Για να καταλήξει πού όλος αυτός ο κύκλος εύθραυστης αυταρέσκειας; Στην απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα να συμμετέχει στην ουσία ένα πολιτικό δυναμικό και άλλοι να΄ναι στο Μουσείο, πλησίον του ΠΑΜΕ, και άλλοι στα Προπύλαια στη συγκέντρωση της ΟΛΜΕ. Για να έρθουν τελικά όλοι στα Προπύλαια και να γίνει παράλληλη διαδήλωση με το ΠΑΜΕ.
Η κίνηση του ΚΚΕ στις 17 Δεκεμβρη ενεργοποίησε σειρά επιθυμιών οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που προχώρησαν τον προβληματισμό τους και φλέρταραν με απόψεις αλλαγής της συνδικαλιστικής δομής και στη βάση προωθημένων πλαισίων, που παράγουν κατά καιρούς τα κομματικά τους επιτελεία. Επικαλούνται την ωρίμανση των συνθηκών για μια άλλη, ποιοτικά ανώτερη, οργάνωση της μορφής παρέμβασης και εμφάνισης της ταξικής, αντικαπιταλιστικής πτέρυγας στο εργατικό κίνημα και ένα μόνιμο δίκτυο πρωτοβάθμιων σωματείων, επιχειρησιακών και κλαδικών.
Η επίδραση των πιέσεων και τακτικισμών του ΠΑΜΕ δεν αφήνει το δυναμικό αυτό να δει ψύχραιμα την κατάσταση. Δεν μπήκε στο τραπέζι καθόλου η υποχώρηση του ΠΑΜΕ από την αρχική του πρόταση για απεργία στις 11 Φλεβάρη και η μετατόπισή της στις 10 Φλεβάρη, την ημέρα που προκήρυξε απεργία η ΑΔΕΔΥ!
Και αυτή η απεργία αντιμετωπίζεται ως ορόσημο και σταθμός για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, παρόλο που γίνεται με δυσμενείς όρους για τους εργαζόμενους και χωρίς ουσιαστική συμμέτοχη τους, μια και το πρόβλημα λειτουργιάς των σωματείων παραμένει και αναζητά τη λύση του.
Μάλιστα είναι τόση η φόρα και ο βερμπαλισμός, που, στην τελευταία συνέλευση του ΣΕΦΚ, από συνδικαλιστή της ΑΡΑΝ διατυπώθηκε η άποψη ότι η συμμέτοχη στην απεργία στις 10 Φλεβάρη έχει ως όρο τη μη συμμετοχή σε ενδεχόμενη απεργία που θα προκηρύξει η ΓΣΕΕ!
Την ίδια στιγμή που το ΠΑΜΕ θα κάνει ξεχωριστή συγκέντρωση και το λεγόμενο μπλοκ των ταξικών δυνάμεων θα πάει στο χώρο συγκέντρωσης της ΑΔΕΔΥ! Φαίνεται πως ο εκπαιδευτικός βραχίονας αυτού του δυναμικού μετράει αλλιώς τις σχέσεις του με τη συνδικαλιστική του ηγεσία σε ΟΛΜΕ-ΔΟΕ. Εκτός και αν το πάθημα στις 17 Δεκέμβρη έγινε μάθημα…
Αυτή η κατάσταση στην πράξη έχει παραλύσει την κοινή δράση αυτού του δυναμικού στους χώρους δουλειάς και τον πραγματικό συντονισμό του.
Από τακτικισμούς και συμφωνίες κορυφών έχουμε μπουχτίσει το τελευταίο διάστημα. Οι κινήσεις που παρακολουθούμε καμία σχέση δεν έχουν με «διαδικασίες βάσεις και οριζόντιου συντονισμού σωματείων». Οι άμαζες συνελεύσεις, οι αποφάσεις ΔΣ και οι τοποθετήσεις σε μαζώξεις συνδικαλιστών χωρίς αποφάσεις συνελεύσεων δεν αποτελούν ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Είναι πολιτικές συνεννοήσεις που κάτω από την πίεση της επίθεσης και των κινήσεων του ΚΚΕ πολλαπλασιάζουν τα αδιέξοδα και τραυματίζουν δυνατότητες ουσιαστικής κοινής δράσης στους χώρους δουλειάς.
Η ανασυγκρότηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος έχει προϋποθέσεις. Και η πιο σοβαρή από αυτές είναι να ξαναβγεί ο λαός στο προσκήνιο και να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. Είναι η διαμόρφωση όρων για τη συμμετοχή και οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία. Σωματεία εργαζομένων που θα είναι εργαλεία αγώνα. Που θα έχουν στόχους πάλης συγκεκριμένους.
Εκεί πρέπει να είναι η έγνοια μας. Με ξεκάθαρη στοχοθεσία την ανατροπή του «Προγράμματος Σταθερότητας» και όπως αυτό εκφράζεται στις αμοιβές, τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, ένα ευρύτερο δυναμικό να συντονιστεί και να παρέμβει συστηματικά και σε βάθος χρόνου στους χώρους δουλειάς αλλά και στη γειτονιά και στις σχόλες. Μεγάλη σημασία έχει να οργανώνονται δράσεις και να παίρνονται πρωτοβουλίες που θα διαμορφώνουν ευνοϊκούς όρους συμμέτοχης εργαζομένων. Αυτό το δυναμικό πρέπει σε μια πορεία να αποκτήσει αυτή την πολιτική συγκρότηση ώστε να μην μπερδεύεται με τα διάφορα ορόσημα και σταθμούς που επιβάλλουν ο κυβερνητικός συνδικαλισμός και οι ρεφορμιστές για να εκτονώνουν τη λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια. Αλλά να τα βλέπει σαν μια ακόμα μάχη στη διαρκή (ταξική-πολιτική) αντιπαράθεση της εργατικής τάξης και των εργαζομένων με το κεφαλαιοκρατικό σύστημα και τους πολιτικούς του υπηρέτες και κολαούζους.

απο εδω http://www.kkeml.gr/unions/634_anasigrotisi.html

________________________________________________________________________
ΥΓ δικο μου: Απο την αλλη παρατηρουμε οτι η ανικανοτητα ή η μη θεληση να δωθουν απαντησεις στα διαφορα ζητηματα οδηγουν στη δημιουργια νεων επιστημονικων πεδιων, οπως η συγκεντρωσιολογια. Να υπαρχουν πραγματα να ασχολουμαστε, να μην αισθανομαστε τοσο αχρηστοι. Και κυριως μη χρειαστει να σκεφτουμε και πιο ουσιαστικα και διασαλευτει η ταξη της αναπαραγωγης των χωρων, οπως το εχουμε μαθει μεχρι τωρα και νιωθουμε καλα.

Και ενα τραγουδι (ψιλοασχετο)

5 σχόλια:

KK είπε...

Η συγκεντρωσιολογία, στην οποία επιδίδεται όλος ανεξαιρέτως ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έχει πολλά πλεονεκτήματα:
Κατ΄αρχάς είναι μια αφόρμή, για να δημιουργούνται νέες πρωτοβουλίες και πλατιά μέτωπα τα οποία εκφράζουν τη συγκεκριμένη ανάλυση που κάνει η οργάνωση για μια συγκεκριμένη πορεία. Μετά αυτό το περνάμε από τα ΔΣ που ελέγχουμε και το βαφτίζουμε πρωτοβάθμιο συντονισμό, συντονιστικό σωματείων και άλλα τέτοια.
Επίσης είναι ένας εύκολος τρόπος να την πεις στον αντίπαλο, αφού κανείς δεν ασχολείται με τις πολιτικές θέσεις του κάθε χώρου αλλά με το που καλούν.
Τέλος, δεν κάνεις παρέμβαση και ασχολείσαι με το που καλεί ο ένας και ο άλλος ή εξαντλείς τον κόσμο σου σε αέναες συναντήσεις οργανώ.... εεεε σωμετείων.
Πρέπει να απεμπλακούμε άμεσα από τη συγκεντρωσιολογία και να κατεβάζουμε τον κόσμο στην απεργία προπαγανδίζοντας την πολιτική της αναγκαιότητα.

Βέβαια κάποιες φορές έχει νόημα και μια ξεχωριστή συγκέντρωση και μερικές φορές όχι. Είναι ζήτημα εκτίμησης. Τα τελευταία χρόνια όμως η συζητηση γίνεται μόνο για το δρομολόγια. Αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία για τη στάση του ΣΕΚ πχ που κάνει κονέ με τους εργατοπατέρες.

Eρυθρό Πρίσμα είπε...

Ξεχάσατε τη συνευσιολογία. Συνέλευση Αλληλεγγύης στον Τάδε, Συνέλευση για την Καρέτα-Καρέτα, Συνέλευση Κατάληψης ΠΑΟΚ κτλ. Αυτό με τη σειρά του είναι αφορμή να μην ανοίγονται τα ζητήματα στα σωματεία, στους συλλόγους, να κάνει ο καθένας ότι γουστάρει δίνοντας του ότι ιδεολογικό προκάλυμμα θέλει και να σε εγκαλεί κι όλας που δεν πας. Δεν διαφέρει πολύ από τις αντίστοιχες περιγραφές του ΚΚ.

reddove είπε...

@KK για εμενα το ζητημα ειναι αυτο που λεει το κειμενο, δηλ συμπυκνωμενα αν οι απεργιες αυτες δεν αποτελεσουν αφορμη για να κινηθουν διαδικασιες μεσα στους εργασιακους χωρους δε θα αλλαξουν τιποτα. Αν δε γινεται αυτο, δεν εχει και πολλη σημασια που θα γινει η συγκεντρωση, ειδαμε και τον κοσμο που σημερα συσπειρωσαν τα "πρωτοβαθμια σωματεια" στη θεσσαλονικη. Αλλα αν δε θες να δεις το προβλημα θα ασχολεισαι με τις συγκεντρωσεις.

@ Κοκκινο Πρισμα
Εγω το κολλημα με τη λεξη "συνελευση" δεν το καταλαβαινω. Για εμενα ειναι μια ακομα λεξη αντι να λες "πρωτοβουλια κοινης δρασης" ή κατι τετοιο, δεν της δινω καποια ιδιαιτερη πολιτικη σημασια. Και απλα αντι να λες συνεχεια "πρωτοβουλια" λες και καμια αλλη "συνελευση" ετσι για ποικιλια. Αυτο δεν απαγορευει κανενα να θετει το ζητημα σε συλλογους/σωματεια κλπ, ισα ισα που μεσα απο τετοιες διαδικασιες αναδεικνυεται πολλες φορες αυτη η αναγκαιοτητα. Οπως πχ με τις εργολαβιες που μεσα απο τη συνελευση βγαιναμε στους συλλογους μας με μικροφωνικες, κειμενα κλπ, ψηφισματα στις γσ κλπ. Στην εποχη μας, για εμενα με τετοιες λογικες πανε μπροστα τα πραγματα. Θελουμε να δρασουμε πανω σε κατι συγκεκριμενο και συγκροτουμε μια πρωτοβουλια πανω σε αυτο. Τουλαχιστον, οτι εχω δει τα τελευταια χρονια να κανει σημαντικα πραγματα με τετοια λογικη, αυτη της κοινης δρασης, λειτουργουσε. Θες εργολαβιες, θες αλιεργατες τωρα, θες ζητηματα απολυσεων και συνδικαλιστικων διωξεων. Οχι με λογικες πολιτικων σομπρερων και προωθημενων αυνανιστικων πλαισιων που αποκλειουν κοσμο κλπ. Και γιατι αυτη ακριβως ειναι η εποχη μας, αν ειχαμε τα 200 πρωτοβαθμια σωματεια και τις 50 ομοσπονδιες θα ηταν αλλες οι αναγκαιοτητες και οι απαντησεις μας.

reddove είπε...

συμπληρωση προς κοκκινο πρισμα
και περα απο την αναδειξη της αναγκαιοτητας μεσα απο τις πρωτοβουλιες αυτες, επισης το ανοιγμα σε συλλογους κλπ γινεται με καλυτερους ορους. Δηλαδη τα δυναμικα που παρεμβαινουν σε τετοιους χωρους σημερα δεν εχουν τη δυνατοτητα τις περισσοτερες φορες να αναδεικνυουν τετοια ζητηματα εκει μεσα απο μονα τους, και αρα το να βρισκονται και να συντονιζουν τη δραση τους ειναι σημαντικο. Και πιο σημαντικο ειναι αυτο να γινεται με συγκεκριμενο και οχι αφιρημενο τροπο, οπως και να γινεται μεσα απο μια τετοια συνελευση/πρωτοβουλια που βασιζεται στην κοινη δραση και οχι μεσα απο τις διαδικασιες οργανωσεων και συντονισμου οργανωσεων που εκ των πραγματων αποκλειουν κοσμο.

Δε διαφωνω πως σε μια τετοια πρωτοβουλια ισως να υπαρχει κοσμος που να μην ενδιαφερεται τοσο για το ανοιγμα αυτο. Αυτο δε σημαινει κατι και να το επικαλεισαι δειχνει πρωτα και κυρια τη δικη σου πολιτικη αδυναμια. Αλλωστε δε χρειαζεται να συμμετεχουν ολοι στο ανοιγμα αυτο. Αυτοι που ενδιαφερονται και το θεωρουν σημαντικο. Οπως μου ειπε και ενας ΑΚιτης (και σε ζητηματα αμεσοδημοκρατιας τους εμπιστευομαι πιο πολυ απο ΕΑΑΚιτες) αλλο αμεσοδημοκρατια αλλο ομοφωνια.

~K~KIIE είπε...

Μα πως γίνεται να 'χω πάντα τη γραμμή μ-λ πριν απ' το ίδιο; Εκτός κι αν δε κατάλαβα καλά... Θα 'λεγα πως είναι διασκεδαστικό αν μπορούσα να δω την κατάσταση ως τρίτος, αλλά μιας και δεν είμαι απλά αναστενάζω με εξαναγκασμένη πραότητα και συνεχίζω!

Η έννοια σωματείο δεν είναι πλέον ασαφής; Σκοπός δεν είναι πλέον η διδακτική της ενίσχυσης των αγωνιστικών σσωματείων και της τιμωρίας (sic!) των ξεπουλημένων του εργατικού κέντρου; Δεν είναι πλέον καλή ιδέα να παλεύουμε παρέα με τον εαυτό μας μέχρι να γίνουμε επαναστάτες στο ακέραιο και να ιδρύσουμε το σοσιαλισμό στο κεφάλι μας; Μήπως δε μας χαλάει πλέον την εξεγερσιακή αισθητική το συναγωνίζεσθαι με την πλέμπα που δεν έχει αποτινάξει ακόμα το ζυγό της αδράνιας;

Είναι πολλά που χωράνε δω, έχει αναδυθεί μια πληθόρα αντιφάσεων (ή επιοικέστερα: συγχύσεων), αλλά δε με παίρνει χρονικά μια εκτενέστερη ανάλυση κι αρκούμαι στις μπιχτές...