Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

το στημενο παιχνιδακι της δεθ

Τελικα στη δεθ δε γιναμε "ενας χειμαρρος που θα ανατρεψει το σαπιο πολιτικο συστημα" οπως διατεινονταν καποιοι. Διαφοροι γκρινιαζουν που δεν εγινε η πολυποθητη "συγκρουση" (προφανως εκ των υστερων εχοντας γνωση την επιλογη του κρατους να μη χτυπησει οπως μας εχει συνηθισει τον τελευταιο καιρο, οποτε και "μας παιρνει"), καποιοι που η πορεια εστριψε απο εκει και πηγε απο αλλου, καποιοι που δεν εγινε της 29 ιουνη.

Δε θελω να ασχοληθω αλλο με τη δεθ, για εμενα δεν προκειται παρα για μια ανουσια πορεια, η τουλαχιστον ιδιας σημασιας με οποιαδηποτε τυχαια πορεια μπορει να καλεστει οταν ο πρωθυπουργος μιλησει σε ενα τυχαιο μερος. Οι αποκλεισμοι κλπ ειναι απλα πολιτικα παιχνιδακια οργανωσεων που ψαχνουν μεσα στη ζεστη του φθινοπωρου το υποκειμενο που χασαν μεσα στο καλοκαιρι, για να κανουν παιχνιδι.

Αυτο που ομως ειναι ξεκαθαρο πλεον ειναι πως η δεθ ηταν ενα τελειως διαχειρισιμο και εν τελει στημενο παιχνιδι απο πλευρας του κρατους. Επελεξε το κρατος να εκτονωσει την κατασταση και ουτε πολλους τραυματιες ειχαμε, ουτε συλληψεις, ουτε οι μπατσοι μπηκαν στο ασυλο παρολο που το λουμπεναριο που μαζευτηκε στην πλατεια χημειου ειχε 2-3 ωρες που τους προκαλουσε και τους περιμενε. Η δρομοι προς εγνατια ηταν διαπλατα ανοιχτοι και απο την εγνατια και πανω δεν εμφανιστηκε μπατσος. Οι διαφορες συγκρουσεις στη χανθ σε επιχειρησιακο επιπεδο αντιμετωπιστηκαν παρα πολυ καλα, με δυνατοτητα επιλεκτικης καταστολης και με τις λιγοτερες ισως δυνατες απωλειες.

Συμπερασμα; Αν γινοταν χαμος η οχι στη δεθ ηταν απολυτα μια επιλογη του κρατους τι το συνεφερε. Κατι που δε θα επρεπε να μας εκπλησει, τα ραντεβου με την ιστορια δε δινονται καθε χρονο συγκεκριμενη ημερομηνια, για την οποια το κρατος προετοιμαζεται πολιτικα και στρατιωτικα για μηνες... Επισης ειναι φανερο πως θεωρει πως το φοιτητικο κινημα αυτη τη στιγμη προκειται να υποχωρησει στο επομενο διαστημα. Αλλιως θα οξυνε την κατασταση και θα εμπαιναν οι μπατσοι στο ασυλο, κατι που θα σημαινε, περα του συμβολικου, πως λογω της ανωριμοτητας του πιο πολυ κοσμου και της ανευθυνοτητας των πιο πολλων δυναμεων στο πανεπιστημιο πολυ πιθανο να ειχαμε θυματα αυτη τη στιγμη. Αρα ολα ωραια και καλα, κανεις δε θυμαται πια αυτη την τοσο σημαντικη μερα.

Εχουν ερθει δυσκολες εποχες και δεν μπορουμε να περιμενουμε τη μια μερα που θα γυρισει ο κοσμος αναποδα και η οποια δε θετει καμια βαση για την επομενη αλλα ειναι τελειως ξεκομμενη απο τη ροη του χρονου. Ουτε μπορουμε να περιμενουμε απο ενα μηνα καταληψεων αποτελεσμα θετικο για εμας. Ας προσπαθησουμε να χτισουμε καποια πραγματα που θα μεινουν, καποιες σχεσεις και διαδικασιες, και οτι κατσει, αλλα και τι αλλο μας εχει μεινει αν δε θελουμε να υποπεσουμε στον ακρατο αντικυβερνητικο βερμπαλισμο μιας αριστερας που οτι αριστερο ειχε σιγα σιγα το πεταει στα σκουπιδια της ιστοριας με ονειρο να καβατζωθει σε μια ασταθη και μεταβατικη κατασταση που αναμενει...

3 σχόλια:

pakiboy είπε...

είχαμε 9 συλλήψεις και αρκετες προσαγωγές (ίσως 90)

κατά τα άλλα καλά τα λες

reddove είπε...

O τροπος που χειριστηκε η αστυνομια την ολη κατασταση της επετρεπε να αντιμετωπισει τους ηρακλειδεις, τους ταξιτζηδες, τους φοιτητες κλπ ξεχωριστα τον καθενα. Προφανως αλλο κοστος εχουν να συλλαβουν εναν οπαδο του ηρακλη και αλλο εναν ταξιτζη.2 συλληψεις και πολλες προσαγωγες παντως μαλλον γινανε πριν την πορεια, δεν ξερω αν περιλαμβανονται σε αυτες που ανακοινωσανε.

Ανώνυμος είπε...

Ισχύει αυτό που λέει ο reddove, δλδ γενικά πιο πολύ παίξανε στο επίπεδο της "πρόληψης" παρά της ίδιας της καταστολής. Τόσο με την αστυνομοκρατία στην πόλη και το μπίρι μπίρι των ΜΜΕ, όσο και με κινήσεις τύπου προσαγωγές, λιμπερτάτια κλπ. Ούτε καν τραυματίες δεν υπήρχαν ιδιαίτερα (οι ευθείες βολές από δακρυγόνα δεν νομίζω από κάποιον/α να θεωρηθεί καινοφανής/ιδιαίτερη επιλογή του κράτους). Κατά τα άλλα η ανάλυση σωστή. Επιπλέον, όποιος/α είδε βιντεάκια από το χώρο μπροστά στο βελλίδειο, μπορεί να δει πόσο διαχειρίσιμη ήταν η κατάσταση με τα μπλοκ που "τις παίζανε" (χωρίς ντροπή κάποιοι α/α ήταν μαζί με τους ταρίφες -αδιόρθω αναρχί-) και με τα μπλοκ που άμα θέλαν οι μπάτσοι τους ανοίγανε και δρόμο. Το μόνο που έμεινε από αυτό, είναι φυσικά οι συζητήσεις των α/α και αριστερών στα καφενεία για τις πέτρες και τα δακρυγόνα.

Εμένα από αυτή τη μέρα πάντως πιο πολύ μου έμεινε ότι σέρβιρα πρώην υπουργό μαζί με τα τσιράκια και τους μπράβους του και συνδικάλες από όλη την Ελλάδα...

Ε.