Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

λαος και νεολαια παλευουν χερι χερι, απ τη θεσσαλονικη ως το ζαγκλιβερι


ΠΑΙΔΕΙΑ, ΥΓΕΙΑ, ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΝΕΡΟ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΛΑΟ


Είμαστε φοιτητές που εδώ και 4 βδομάδες έχουμε καταλάβει τις σχολές μας και αγωνιζόμαστε ενάντια στη διάλυση της δημόσιας παιδείας και το νέο νόμο για τα πανεπιστήμια. Επειδή δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας μόνο ως φοιτητές αγωνιζόμαστε και ενάντια στη διάλυση της δημόσιας υγείας και εν τέλει στη διάλυση των ίδιων των ζωών μας.

Αφετηρία             
Το 5ευρω (που σίγουρα αύριο μεθαύριο θα αυξηθεί) ως εισιτήριο, τόσο για τους ανασφάλιστους, όσο και για ένα μεγάλο κομμάτι των ασφαλισμένων για μια επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο ή ένα κέντρο υγείας.

Συνέχεια
·         Πληρωμή των ιατρικών εξετάσεων, που κυμαίνεται από 3 ευρώ για μια ακτινογραφία και μπορεί να φτάσει τα 80 ευρώ για μια αξονική εγκεφάλου (με σημερινές τιμές που θα ανατιμολογηθούν σύντομα…).
·         Απογευματινά ιατρεία: οι έχοντες τη δυνατότητα να καταβάλλουν από 50 ευρώ και πάνω θα μπορούν να εξυπηρετούνται άμεσα στα απογευματινά ιατρεία. Δημιουργούνται έτσι ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Το μέλλον
Διαχωρισμός των νοσοκομείων ανά τάξη ασθενών. Φτωχοκομεία, δηλαδή, που θα εξυπηρετούν τους περισσευάμενους (ασφαλισμένοι της πρόνοιας, ανασφάλιστοι -που φυσικά ευδοκιμούν μέσα στη μαύρη εργασία-, άνεργοι -που μέσα στη συγκυρία της κρίσης όλο και αυξάνονται-, μετανάστες). Ως αποτέλεσμα, οι πιέσεις που ασκούνταν μέχρι τώρα, αναφορικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσέφεραν τα νοσοκομεία, από αυτούς που έχουν οικονομική ή και κοινωνική δύναμη (φακελάκι, πολιτικό βύσμα, προνομιούχα ταμεία), θα πάψουν, μια και αυτοί θα εξυπηρετούνται σε άλλα νοσοκομεία. Άμεση συνέπεια θα είναι φυσικά η απόλυτη εξαθλίωση των φτωχοκομείων.

Προφανώς, βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε ότι αυτά δε συνέβαιναν και πιο πριν στις δημόσιες δομές. Τα κυκλώματα εκμετάλλευσης του πόνου, της αρρώστιας και της αγωνίας ήταν από πριν πολλά και οργανωμένα (υπερβολικές συνταγογραφήσεις, βύσματα, φακελάκια, ιδιωτικά ιατρεία δημόσιων γιατρών κλπ). Σε αυτές τις ριζωμένες σχέσεις εκμετάλλευσης έρχεται το κράτος ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ να οργανώσει με όρους κέρδους το χώρο της περίθαλψης. Περίθαλψη για τους έχοντες με το αζημίωτο και φτωχοκομεία για τους αποκλεισμένους.
Η εμπορευματοποίηση της υγείας δεν είναι ο μόνος τομέας της ανθρώπινης ζωής που οι ταξικοί διαχωρισμοί γίνονται όλο και πιο έντονοι. Το ίδιο βιώνουμε με τα χαράτσια στη ΔΕΗ, την ιδιωτικοποίηση του νερού, τα αυξανόμενα κόμιστρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στην εκπαίδευση, καλούνται οι γονείς στην πράξη να καταβάλλουν τα χρήματα για βασικές ανάγκες των μαθητών (βιβλία-φωτοτυπίες, πετρέλαιο κλπ) αλλά και στα πανεπιστήμια με τον νέο νόμο μπαίνουν σχεδόν απαγορευτικά κριτήρια για την πλειοψηφία των φοιτητών για σίτιση-στέγαση, καταργούνται παροχές όπως συγγράματα κλπ. Δηλαδή να πληρώνουμε όλο και περισσότερα για πράγματα που αγώνες του παρελθόντος κατέκτησαν. Όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή όπου στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης επιβάλλονται όλο και μεγαλύτεροι φόροι, μειώσεις μισθών, εξάπλωση της ελαστικής εργασίας και όπου η ανεργία όλο και αυξάνεται.
Απέναντι σε όλα αυτά εμείς επιλέγουμε να αγωνιστούμε συλλογικά. Μέσα από τις συνελεύσεις των συλλόγων μας καταλαμβάνουμε τις σχολές μας, μπλοκάροντας εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία, και προσπαθώντας με παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, νοσοκομεία, σχολεία να δράσουμε ενάντια σε όλες αυτές τις αναδιαρθρώσεις.
Ξέρουμε όμως ότι μόνοι μας, όπως και κάθε κοινωνικό κομμάτι απομονωμένο, δεν πρόκειται να κερδίσει γιατί η επίθεση είναι συνολική. Άλλωστε, δεν είμαστε μόνο φοιτητές. Είμαστε ταυτόχρονα χρήστες του δημόσιου συστήματος υγείας, και για αυτό το λόγο οι αλλαγές σε αυτό μας αφορούν άμεσα. Σε αυτή τη βάση, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής του Ζαγκλιβερίου και των εργαζομένων του κέντρου υγείας και συντασσόμαστε με το αίτημα τους για καμία περικοπή στο προσωπικό και για κάλυψη με διορισμούς των υπάρχοντων ελλείψεων στο κέντρο υγείας Ζαγκλιβερίου, αλλά και σε κάθε νοσοκομείο και κέντρο υγείας. Να μην κλείσει ούτε να υπολειτουργεί κανένα νοσοκομείο και κανένα κέντρο υγείας. Απέναντι στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε, οι συλλογικοί αγώνες μας πρέπει να συναντηθούν. Πρέπει όλα τα εκμεταλλευόμενα στρώματα της κοινωνίας να αγωνιστούμε μαζί για να μπλοκάρουμε όλα αυτά τα μέτρα, να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική και να διεκδικήσουμε τις ανάγκες μας.


      Καταλήψεις Φοιτητικών Συλλόγων

Δεν υπάρχουν σχόλια: